News

Komentari 30

Amazonija i dalje gori: 2000 novih požara u zadnjih 48 sati

Amazonija i dalje gori: 2000 novih požara  u zadnjih 48 sati

Razarajući požari i dalje gutaju Amazonu. Teško je pojmiti da je samo u zadnja dva dana u najvećoj prašumi svijeta izbilo čak dvije tisuće novih požara, ali - dogodilo se upravo to

Iako su prije nekoliko dana, u zakašnjeloj reakciji, brazilske vlasti zabranile potpaljivanje požara, a Amazoniji je samo u zadnjih 48 sati izbilo čak dvije tisuće požara, javlja Business Insider

POGLEDAJTE VIDEO:

Te je podatke objavio brazilski National Space Research Institute koji je upozorio i da je čak 51,9% požara koji su ove godine izbili u Brazilu, zabilježeno upravo u Amazoniji. 

Podsjećamo, kroz cijeli kolovoz Amazoniju su 'gutali' rekordni požari, a nakon burnih reakcija medija i svjetske javnosti, o požarima se pričalo i na ovogodišnjem G7 summitu. Brazilu je tamo ponuđena pomoć od 20 milijuna američkih dolara, a brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izjavio je da će pomoć prihvatiti ukoliko mu se francuski predsjednik Emmanuel Macron ispriča jer ga je nazvao - bezobraznim. 

Prema brojnim svjetskim medijima, požari su imali Bolsonarov 'potpis' tj. upravo je on bio jedan od ključnih faktora koji su poticali na spaljivanje Amazonije kako bi se oslobodio teritorij za ispašu stoke. Većina je požara, dakle, bila podmetnuta, a sudeći prema najnovijim vijestima, farmeri se oglušuju na zabrane. 

Najčitaniji članci