Obavijesti

News

Komentari 8

Američka vojska izgubila F-35B vrijedan 90 mil. dolara: Pilot je morao iskočiti nakon nesreće

Američka vojska izgubila F-35B vrijedan 90 mil. dolara: Pilot je morao iskočiti nakon nesreće

Pilot je, nakon što se katapultirao, pronađen u blizini South Kenwood Drivea u sjevernom Charlestonu i prevezen u lokalnu bolnicu u stabilnom stanju

Borbeni zrakoplov F-35B nestao je nakon nesreće koja je prisilila pilota da se katapultira u blizini Charlestona u Južnoj Karolini u nedjelju. Američki marinci muče se pokušavajući locirati svoj borbeni zrakoplov vrijedan 90 milijuna dolara.

- Ako imate bilo kakve informacije koje bi mogle pomoći našim timovima za izvlačenje da lociraju F-35, molimo nazovite Operativni centar obrane baze - stoji u objavi.

- Možemo potvrditi nesreću u kojoj je sudjelovao mlažnjak F-35B Lightning II iz Eskadrile za obuku mornaričkih lovaca (VMFAT) 501 s 2. krilom marinaca - rekao je glasnogovornik Marinaca.

Dodao je da se pilot sigurno katapultirao te da trenutno još prikupljaju više informacija i procjenjuju situaciju. Nesreća će, kako je rekao, biti pod istragom. Pilot je, nakon što se katapultirao, pronađen u blizini South Kenwood Drivea u sjevernom Charlestonu i prevezen u lokalnu bolnicu u stabilnom stanju. Drugi pilot koji je bio na vježbi sigurno je sletio u svom avionu.

F-35 Lightning stealth fighter jets

Predstavnici baze Charleston su na Twitteru objavili da dužnosnici surađuju s bazom Beaufort na lociranju izgubljenog F-35 te da su pojedinosti vezane uz vježbu koja je izazvala nesreću trenutno pod istragom.

Program F-35 Lightning II najskuplji je program oružanih sustava Ministarstva obrane. Dužnosnici procjenjuju da će američke porezne obveznike koštati oko 1,7 bilijuna dolara za "kupnju, upravljanje i održavanje zrakoplova i sustava tijekom njihova životnog vijeka". Prema izvješću Projekta o vladinom nadzoru za 2020., jedan F-35B košta 135,8 milijuna dolara.