Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
339 komentara

Američki dar: MORH kreće u SAD da bi odabrali helikoptere

Izaslanstvo bi već kroz koji tjedan moglo otići u SAD izabrati 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warriors i to godišta 2011./2012. MORH će morati platiti samo PDV...

Wikimedia
Foto: Wikimedia
339 komentara

Ministarstvo obrane s nestrpljenjem iščekuje poziv SAD-a kako bi otišlo vidjeti helikoptere OH-58D Kiowa Warriors, te odabralo maksimalno njih 16 i to godišta 2011./2012., rekli su nam u četvrtak u MORH-u.

Kiowa je prvi američki helikopter koji koristi MMS (sustav senzora smješten je unutar okruglog kućišta iznad glavčine rotora). Unutar sustava nalaze se senzori za termalno skeniranje, teleoptički senzori, laserski sustav za određivanje udaljenosti i označavanje cilja, te optički ciljnički sustav. U Hrvatsko ratno zrakoplovstvo Kiowe će stići baš tako opremljeni, a hrvatsko izaslanstvo Oružanih snaga u SAD bi se moglo zaputiti već kroz koji tjedan.

Nabava helikoptera Kiowa realizira se kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a i to preko Excess Defence Articles (EDA), Fonda kojim je omogućeno partnerskim državama nabaviti vojnu opremu koja predstavlja višak u Oružanim snagama SAD-a ili je bila korištena u operacijama te im više nije potrebna.

- Oprema se prodaje u zatečenom stanju po principu ‘as is where is’, a s obzirom da je riječ o donaciji, za navedenu opremu platit će se samo PDV, čiji će iznos ovisiti o broju helikoptera - odgovorili su nam iz MORH-a.

PDV oko 100 milijuna kuna

Iako nam to u MORH-u nisu precizirali, Defender navodi kako bi PDV približno mogao iznositi oko 100 milijuna kuna, te da će nabavka oružanih sustava i projektila pričekati neka sretnija vremena, no to neće biti prije 2018. godine.

OH-58 D može imati dvije strojnice 12,7 milimetara ili 7,62 milimetra, četiri protuoklopna projektila AGM -11 4A Hellfire, četiri projektila zrak-zrak AIM-92A Stinger, te dva dvostruka lansera nevođenih projektila Hydra 70 mm. S tim ubojnim teretom, Kiowa Warrior je sposoban i sam borbeno djelovati u raznim situacijama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message