Obavijesti

News

Komentari 46

Američki general u Hrvatsku stigao u avionu za apokalipsu

Američki general u Hrvatsku stigao u avionu za apokalipsu
23

U Zagreb je sletio u zrakoplovu Boeing E-4 američke vlade poznatom i pod nazivom 'Doomsday plane' ili avion za sudnji dan. Naime, Boeing je preinačen tako da može služiti kao mobilna zapovjedna jedinica

VIDEO

Američki ministar obrane James Mattis stigao je u četvrtak u Zagreb gdje će s kolegama iz jugoistočne Europe razgovarati o priključivanju NATO-u ostalih regionalnih država, objavilo je ministarstvo obrane.

Mattis je u Zagreb stigao nakon summita NATO-a u Bruxellesu gdje je SAD potvrdio punu predanost Sjevernoatlantskom savezu, unatoč kritikama predsjednika Donalda Trumpa da saveznici ne izdvajaju dovoljno za zajedničku obranu.

U Zagreb je sletio u zrakoplovu Boeing E-4 američke vlade poznatom i pod nazivom 'Doomsday plane' ili avion za sudnji dan. Naime, Boeing je preinačen tako da može služiti kao mobilna zapovjedna jedinica američkog predsjednika i ministra obrane. Dizajniran je tako da može izdržati elektromagnetske udare, a instrumenti u njemu su analogni kako ih se ne bi moglo hakirati. Avion može provesti dane u zraku bez slijetanja jer se može puniti u letu, a opremljen je i antenama koje omogućavaju komunikaciju s američkim podmornicama. Najvažnije od svega, iz njega američke vlasti mogu lansirati i nuklearno oružje. 

Američki 'avion za sudnji dan' u zagrebačkoj zračnoj luci:

8
| Foto: Petar Glebov/PIXSELL/Sotheby's/Privatni album

US Air Force Boeing 747-200B Doomsday plane reg.31-677 sletio je danas u 16:05 na Zračna luka Zagreb - Zagreb Airport. Foto © K.M. AvioRadar

Posted by AvioRadar on Thursday, 12 July 2018

Hrvatska povećava obrambeni proračun

Njegov posjet Hrvatskoj potvrda je odličnih i prijateljskih odnosa dviju država s ciljem da suradnja bude još bolja, kažu u ministarstvu.

Hrvatska radi na podizanju svojih vojnih sposobnosti i povećava obrambeni proračun, rekao je u srijedu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Dodao je da je vlada donijela plan dostizanja cilja o izdvajanju dva posto BDP-a za obrambeni proračun koji treba dostići do 2024.

Mattis sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem, a u petak će sudjelovati na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje.

Zagreb: Premijer Plenković s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država

Radi se o regionalnoj inicijativi koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.

Cilj inicijative je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO. Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009.

Očekuje se kako će ministri razgovarati o jačanju prisutnosti SAD-a u jugoistočnoj Europi, koracima koje je potrebno poduzeti u cilju ubrzanja integracije preostalih država aspirantica iz te regije u NATO, sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe.

Mattis obećao pomoć Hrvatskoj u modernizaciji vojske

Mattis je kazao da je Hrvatska "dokazana američka saveznica" i obećao pomoć SAD-a u nastavku modernizacije hrvatske vojske.

Američki ministar, koji je stigao u posjet Zagrebu, sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD-a, priopćila je vlada.

Mattis je naglasio "da mu je zadovoljstvo ponovno biti u zemlji koja je dokazana američka saveznica koja ima respektabilnu vojsku". 

Pohvalio je odluke hrvatskog državnog vodstva o nabavi nove vojne opreme i obećao pomoć kod sljedećih koraka modernizacije hrvatske vojske, stoji u priopćenju.

SAD "100 posto predan NATO-u"

SAD potpuno podupire NATO,  rekao je Mattis dodajući da je Savez jači nakon dvodnevnog summita zahvaljujući reformama i obećanjima saveznika vezanim za zajedničku obranu.

- Upravo onako kako je rekao predsjednik (Trump): 100 posto smo predani NATO-u - izjavio je Mattis.

- NATO je danas jači nego jučer, nego prije mjesec ili prije godinu dana - dodao je američki ministar novinarima koji su ga pratili na letu iz Bruxellesa u Zagreb.

Trump je u četvrtak u Bruxellesu izjavio da su se čelnici zemalja članica NATO-a složili "znatno povećati" troškove za obranu i da je NATO danas puno jači nego prije dva dana.

- Svi su se složili znatno povećati troškove za obranu. NATO je danas puno snažniji nego prije dva dana - rekao je Trump na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare nakon završetka sumita NATO-a. Nije precizirao koliko je povećanje dogovoreno, ali je rekao da je u proteklih godinu dana izdvojeno 33 milijarde dolara više za obranu i to ne računajući Sjedinjene Države.

Trump je summit NATO-a ocijenio "fantastičnim" rekavši da je održan u "kolegijalnom duhu".

Neposredno prije njegove konferencije za novinare počele su curiti informacije da je Trump zaprijetio povlačenjem Sjedinjenih Država iz NATO-a ako saveznici ne pristanu povećati troškove za obranu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako su razgovori na summitu NATO-a bili odmjereni i vođeni s puno poštovanja, unatoč kritičkim tvitovima američkog predsjednika Donalda Trumpa prije i tijekom samog summita.

Istaknuo je kako ne vjeruje da je nužno dobra ideja povećanje izdataka za obranu NATO članica sa 2 na 4 posto BDP-a, kako je predsjednik Trump predložio.

Francuski predsjednik kazao je također kako će Francuska ispuniti cilj od 2 posto izdvajanja za obranu do 2024., istaknuvši kako je zajedništvo unutar Sjevernoatlantskog saveza moguće samo ako je teret izdavanja pravedno podijeljen.

Trump je prigovorio članicama NATO-a zbog toga što neće postići cilj od 2 posto izdvajanje u skorijem roku.

Osim SAD-a koji izdvaja 3.5 posto BDP-a za obranu, cilj su za sada ispunili samo Velika Britanija, Poljska, Grčka i Estonija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..