Američki kibernetički stručnjaci sa SOA-om proveli akciju protiv “zloćudnih” aktera | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Američki kibernetički stručnjaci sa SOA-om proveli akciju protiv “zloćudnih” aktera

Američki kibernetički stručnjaci sa SOA-om proveli akciju protiv “zloćudnih” aktera

Elitni stručnjaci iz Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a (U.S. Cyber Command) proveli su u suradnji sa SOA-om operaciju protiv “zloćudne kibernetičke aktivnosti na vitalnim hrvatskim mrežama”

VIDEO

Priopćila je to u četvrtak Sigurnosno obavještajna agencija (SOA).

„Ova vrsta partnerstva u kibernetičkoj sigurnosti je neophodna u današnjem svijetu jer proširuje naš doseg i sposobnosti“, kazao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić, navodi se u priopćenju.

„Međunarodna partnerstva koja gradimo su ključna za prevenciju brojnih državno sponzoriranih kibernetičkih napada i napada koji ugrožavaju našu nacionalnu sigurnost. Što su izazovi kibernetičkoj sigurnosti složeniji, to naš odgovor na njih mora biti sveobuhvatniji“, dodao je.

Hakeri provalili u bivše mailove šefice njemačke diplomacije i ministra gospodarstva
Hakeri provalili u bivše mailove šefice njemačke diplomacije i ministra gospodarstva

Tim vojnih i civilnih stručnjaka USCYBERCOM-a, koji djeluje u sklopu ministarstva obrane SAD-a, tražio je zloćudne aktivnosti i ranjivosti na prioritetnim mrežama važnim za nacionalnu sigurnost, sa stručnjacima iz Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e.

Kako se navodi na mrežnoj stranici Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a po prvi puta su elitni američki operativci za kibernetičku sigurnost bili raspoređeni u Hrvatsku kako bi se borili protiv zloćudnih kibernetičkih aktivnosti.

SOA napominje da namjenske snage USCYBERCOM-A (Cyber National Mission Force) redovito provode „operacije lova“ (hunt forward operations) širom svijeta s ciljem učenja o aktivnostima protivnika za potrebe nacionalne obrane, ali i kako bi se ojačale sposobnosti kibernetičke zaštite partnerskih država, pojašnjava SOA u priopćenju.

Tako je do 20. kolovoza 2022. SAD takvu operaciju proveo 31 put u 17 država na više od 50 partnerskih mreža.

EU: Rusija je izvela kibernetički napad sat vremena prije samog početka invazije na Ukrajinu
EU: Rusija je izvela kibernetički napad sat vremena prije samog početka invazije na Ukrajinu

„Za nas se tu ne radi samo o lovu na partnerskim mrežama u potrazi za sličnim prijetnjama na našim mrežama i korištenju tog znanja u obrani naših nacionalnih mreža. Radi se i o osobnim vezama koje smo izgradili i partnerstvu koje može samo rasti“, kazao je vođa američkog tima koji se po obavljenoj operaciji vratio u SAD, navodi u priopćenju SOA, napominjući da se njegovo ime ne može otkriti iz sigurnosnih razloga.

„Osobno sam bio impresioniran sa razinom organizacije, vidljivosti i proaktivnosti SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost dok smo sjedili rame uz rame loveći negativce“, poručio je, dodavši da oni dijele informacije s partnerima kako bi mogli djelovati na vlastitim mrežama.

General bojnik William J. Hartman, zapovjednik kibernetičkih namjenskih snaga istaknuo je kako su u misiji u Hrvatskoj sudjelovali neki od „najboljih obrambenih operativaca“.

„Želimo donijeti ekspertizu i sposobnosti partnerskim nacijama dok prepoznajemo kibernetičke protivnike koju mogu ugroziti našu naciju“, kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

VIDEO Pokušaj atentata na Trumpa: Napadač (20) ubijen, Republikanci traže hitnu istragu
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Pokušaj atentata na Trumpa: Napadač (20) ubijen, Republikanci traže hitnu istragu

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...