Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
130 komentara

Američki novinar: Bijela kuća je lagala o Bin Ladenovoj smrti

Dobitnik Pulitzerove nagrade Seymour Hersh optužio je predsjednika Obamu da je lagao o načinu na koji je ubijen Osama bin Laden s ciljem da pokupi slavu za sebe

Press Association/Pixsell
Foto: Press Association/Pixsell
130 komentara

U svom članku američki novinar Seymour Hersh (78), dobitnik Pulitzerove nagrade, uzdrmao je javnost tvrdeći da je Bijela kuća lagala o tome kako je ubijen vođa terorističke organizacije Al Kaide, pišu svjetski mediji.

Pakistanska vlada je navodno godinama držala Osamu bin Ladena u Abbottabadu, naselju u kojem većinom žive vojni uglednici. CIA je doznala za njegovu lokaciju nakon što im ju je otkrio visoki pakistanski oficir. Za tu informaciju tražio je nagradu od 25 milijuna eura.

Hersh, koji je imao anonimni izvor, a radi se o visokom obavještajnom dužnosniku, također je otkrio da je Obamina administracija pregovarala s pakistanskom vladom prije napada na Bin Ladenovo sklonište, ali da se javnosti to prezentiralo kao da je riječ o tajnoj misiji. Čak su pakistanske obavještajne službe prekinule električnu mrežu prije nego što su američki vojnici napali objekt. Na taj način su, piše Hersh, izbjegli intervenciju lokalne vojske.

On još navodi da uopće nije bilo velike pucnjave, kao i da su ispaljeni meci samo kada je Bin Laden ubijen.

Hersh demantira i da su Amerikanci u kući pronašli važne dokumente.

Izmišljene su laži. Bijela kuća je morala ostaviti dojam da je Bin Laden i dalje operativno važan, jer inače nije bilo opravdanja za njegovo ubojstvo. Zato je izmišljena priča o mreži kurira koji su dolazili i odlazili sa memorijskim stickovima i instrukcijama. Sve je to trebalo pokazati da je Bin Laden i dalje jako važan - uvjeren je novinar Hersh. 

Američki predsjednik je navodno skrivao istinu kako bi povećao svoju popularnost prije izbora.

Hersh također tvrdi da najtraženiji terorist na svijetu nije sahranjen u moru, nego u Afganistanu.

Bijela kuća nije komentirala Hershove tvrdnje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message