News

Komentari 82

Američki predizbori: Počinje bitka za Obaminog nasljednika

Američki predizbori: Počinje bitka za Obaminog nasljednika

Uvid u raspoloženje birača u SAD-u počinje na tradicionalnim predizborima u malenoj ruralnoj državi Iowi. Od danas tako i službeno počinje utrka za Bijelu kuću

Američki predizbori počinju danas u Iowi, agrarnoj i politički umjerenoj saveznoj državi smještenoj u srcu SAD-a. Oni će prvi glasovati i o njima ovisi budućnost političara koji se u ime jedne od dvaju glavnih političkih opcija (demokrati i republikanci) bore kako bi postali predsjednički kandidati.

I premda u Iowi živi tek tri milijuna ljudi, odnosno jedan posto stanovnika SAD-a, tu počinje službena borba za nominaciju predsjedničkih kandidata i ta je praksa uvedena još 1972. godine. Tako su trenutno ovu bogatu poljoprivrednu državu, koja je na prvom mjestu u proizvodnji pšenice i kukuruza u SAD-u, i u kojoj živi više svinja nego ljudi, uperene oči američke javnosti. Ona je vrijedna na simboličkoj razini jer određuju ton i tempo nastavka predizbora. Do lipnja će, naime, ostalih 49 država glasati u ovom dugom predizbornom ciklusu.

Na američkim predizborima kandidati pokazuju jesu li zaista vrijedni da budu izabrani. Jesu li u stanju osvojiti glasove birača...

Republikanci: Donald Trump ili Ted Cruz?

Unatoč svim svojim propustima i bezbrojnim gafovima američki milijarder kontroverzni Donald Trump vodi u svim anketama javnog mišljenja. Vlada naslovnim stranama i uspio se profilirati kao neovisni autsajder. On u Iowi ima potporu od 37 posto.  

Najbliži suparnik živopisnog tajkuna je Ted Cruz (49) senator iz Teksasa koji je blizak konzervativnom pokretu Tea Party a zaostaje za Trumpom u prosjeku osam posto. Ostali glasovi raspodijeljeni su među još 10 republikanskih kandidata, a samo bi floridski senator Marco Rubio  mogao računati na dvoznamenkastu podršku. 

Pixsell - Ted Cruz

Hoće li se Trump i njegov agresivni i šokantni nastup svidjeti religioznim i konzervativnim poljoprivrednicima iz Iowe? Čovjek koji je  sklon prelaziti granice političkog govora kakvog nalaže suvremena "politička korektnost" zasad je osigurao potporu velike evangelističke zajednice u toj državi.

Demokrati: Hillary Clinton ili Bernie Sanders? 

Hillary Clinton (68) ima neugodno iskustvo iz Iowe od prije osam godina. Tada ju je na iznenađenje mnogih pobijedio sadašnji predsjednik Barack Obama kojem je to bio temelj za osvajanje predsjedničke nominacije, a zatim i Bijele kuće. 

Clinton je svoju kandidaturu istaknula u travnju prošle godine predstavljajući se kao nasljednica svoga muža Billa Clintona i predsjednika Obame. Neupitna favoritkinja ima veliku prednost na nacionalnoj razini, vole je južnije države sa većim udjelom  afroameričkog stanovništva  i s većim udjelom konzervativnijih demokrata koji su na njezinoj strani.    

Pixsell - Bernie Sanders

Nitko nije vjerovao još do prije nekoliko tjedana da bi njezin glavni rival Bernie Sanders (74), sin poljskih imigranata i dosad nepoznati neovisni senator iz Vermonta koji je najavio borbu protiv političke nomenklature mogao ozbiljno ugroziti bivšu državnu tajnicu. No posljednjih mjeseci Sanders koji sebe opisuje kao demokratskog socijalista ostvario je značajan uspjeh, na svojim mitinzima u Iowi okupio je 40 tisuća ljudi. On želi oživjeti vrijeme iz američke povijesti kada je jedna osoba mogla raditi 40 sati tjedno i zaraditi dovoljno da cijelu obitelj. A za to će biti potrebna politička revolucija, mišljenja je Sanders.

Procjena kandidatove popularnosti

O kandidatima se na predizborima javno razgovara dok se kod republikanaca glasovanje odvija tajno. Demokratski birači pak moraju javno objaviti kojeg kandidata podržavaju. Za republikanskog kandidata mogu glasati samo registrirani republikanski birači, isto je i kod demokrata.

Stanovnici Iowe su jako ponosni što američki predizbori započinju u njihovoj saveznoj državi. Također ponose se i time što kandidati moraju provesti mjesece družeći se s biračima na lokalnoj razini. U kampanji se ide od vrata do vrata, obilaze se tradicionalni sajmovi, druže se s malim poduzetnicima i obrtnicima, održavaju male panele i forume...

Rezultati ostvareni u Iowi, a nakon nje i u New Hampshireu u kojem se glasuje 9. veljače daju procjenu kandidatove popularnosti te sposobnosti za privlačenje glasača. Također, sasvim je  očekivano da kandidati koji ostvare lošije rezultate u te dvije države odustanu od predsjedničke utrke. Jer ako nisu uspjeli ovdje kod svojih poklonika kako će kasnije na izborima, koji su u studenom ove godine, uspjeti kad na izbore izađu svi birači a ne samo podržavatelji pojedinih stranaka.

Najčitaniji članci