News

Komentari 7

Američki vojnici neće biti kažnjeni za napad u Kabulu

Američki vojnici neće biti kažnjeni za napad u Kabulu

Visoki dužnosnik Pentagona odlučio je da neće kazniti vojnike koji su sudjelovali u napadu dronom na Kabul, u Afganistanu.

Nitko od vojnog osoblja uključenog u promašeni napad dronom u Kabulu, u Afganistanu neće se suočiti s bilo kakvom kaznom, priopćio je Pentagon u ponedjeljak, prenosi New York Times. Pentagon je u rujnu priznao da je posljednji američki napad dronovima, prije nego što su se američke trupe povukle iz Afganistana prethodnog mjeseca, bila tragična pogreška. U napadu su poginuli civili, uključujući sedmero djece. 

Naknadna istraga na visokoj razini nije utvrdila kršenje zakona, ali nije u potpunosti oslobodila one koji su umiješani, rekavši da takve odluke trebaju biti prepuštene zapovjednicima. Ministar obrane Lloyd J. Austin III, koji je odluku o bilo kojoj administrativnoj radnji, kao što su ukori ili degradacije, prepustio dvojici viših zapovjednika, odobrio je njihovu preporuku da se nikoga ne kažnjava.

- Ono što smo ovdje vidjeli je slom u procesu i izvršavanju proceduralnih događaja, a nije rezultat nemara, lošeg ponašanja ili lošeg vodstva. Tako da ne očekujem da će biti pitanja osobne odgovornosti u vezi sa zračnim napadom 29. kolovoza - rekao je John F. Kirby, glavni glasnogovornik Pentagona.

Pentagon je priznao pogrešan napad tek tjedan dana nakon što je Timesova istraga videodokaza osporila tvrdnje vojske da je udarila u vozilo s eksplozivom namijenjeno međunarodnoj zračnoj luci Hamid Karzai u Kabulu.

Najčitaniji članci