Obavijesti

News

Komentari 11

Američkom naredniku Gibbsu doživotni zatvor za ratni zločin

Američkom naredniku Gibbsu doživotni zatvor za ratni zločin
7

Američki vojni sud izrekao je doživotnu zatvorsku kaznu Calvinu Gibbsu (26) za brutalna ubojstva i sakaćenja afganistanskih civila. Još trojica vojnika su optužena

VIDEO

Američki vojni sud izrekao je u četvrtak doživotnu zatvorsku kaznu Calvinu Gibbsu (26), odgovornom za brutalna ubojstva i sakaćenja trupala afganistanskih civila, izvijestio je BBC News.

U jednom od najtežih i medijski najeksponiranijih slučajeva nasilja američkih vojnika prema afganistanskim civilima izrečene su zatvorske kazne četvorici vojnika, među kojima je najveća, ona doživotna, dosuđena inicijatoru i vođi brutalnih ubojstava - naredniku Gibbsu.

Gibbs je osuđen na temelju petnaest optužnica koje su pokrenute protiv njega za ubojstvo trojice muškaraca početkom 2010. godine u provinciji Kandahar. Uz pobješnjelog zapovjednika, u sedmodnevnom suđenju "palo" je i troje pomagača kojima su dosuđene manje zatvorske kazne dok su dvojica oslobođena svih optužbi zbog suradnje sa sudom. Osuđeni su Andrew Holmes, Jeremy Morlock i Adam Winfield. Morlock je dobio 23 godina zatvora, Holmes sedam, a Winfield tri.

>>> Drogirani vojnici su ubijali civile pa bi im rezali prste

>>> Jedinica smrti: Ubijali civile iz zabave i slikali se s leševima

Gibbsova jedinica pokušala je prikriti ubojstva civila stavljajući uz tijela ubijenih oružje kako bi opravdala vlastita nedjela navodnom samoobranom u napadu.

Okrutni Gibbs žrtvama je poslije smaknuća sjekao prste te ih nosio sa sobom kao trofeje, a na sudu je gnjusan čin usporedio s ''čuvanjem rogova jelena nakon ubojstva u lovu''. 

Postrojba se nakon sakaćenja fotografirala pored tijela ubijenih civila. Kasnije su iste fotografije objavljene u medijima pa su vojne vlasti bile prisiljene uputiti službenu ispriku javnosti u ožujku ove godine.

Krvoločni narednik odlučio se na samoobranu, ali su njegovu priču pred sudom pobili upravo njegovi podređeni svjedočeći da su zbog straha za vlastitu sigurnost bili prisiljeni sudjelovati u okrutnim ubojstvima. Pravnici pretpostavljaju da bi za devet godina mogao službeno zatražiti pomilovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu