News

Komentari 20

Amerika deportirala bivšeg čuvara logora u Njemačkoj: Još uvijek prima vojnu mirovinu

Amerika deportirala bivšeg čuvara logora u Njemačkoj: Još uvijek prima vojnu mirovinu

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je u subotu odluku deportacije Bergera, koja prema Holtzmanovom amandmanu, zabranjuje bilo kome tko je sudjelovao u nacističkom progonstvu boravak u SAD-u

Friedrich Karl Berger (95), nekadašnji čuvar u koncentracijskom kampu za vrijeme Drugog svjetskog rata, deportiran je natrag u Njemačku, prenosi The Sun.

Berger, koji ima i njemačko državljanstvo, deportiran je iz Tennesseeja u kojem je živio preko 60 godina, nakon što je američki sudac za imigraciju dosudio da je kao čuvar u koncentracijskom logoru svjedočio i sudjelovao u ubojstvima zatvorenika. 

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je u subotu odluku deportacije Bergera, koja prema Holtzmanovom amandmanu, zabranjuje bilo kome tko je sudjelovao u nacističkom progonstvu, boravak u SAD-u.

Tijekom Bergerova suđenja, utvrđeno je da je 1945. godine radio kao naoružani stražar u koncentracijskom kampu Neuengamme nedaleko Meppena u Njemačkoj. Većina zatvorenika u tom logoru bili su ruski, nizozemski i poljski civili, no bilo je i drugih političkih protivnika nacista poput Židova, Danaca, Francuza i Talijana. Berger je priznao da je čuvao zatvorenike kako ne bi pobjegli iz koncentracijskog kampa te da tijekom njegovog kratkog boravka nije nosio oružje i počinio nikakav zločin.

Njemački tužitelji tvrde da je Berger, koji od 1959. živi u Sjedinjenim Državama, priznao da je nekoliko tjedana čuvao zatvorenike na području Meppena blizu nizozemske granice, no da nije svjedočio nikakvim ubojstvima niti zlostavljanju zatvorenika. Za njegova boravka u SAD-u, Berger je primao mirovinu od njemačke Vlade, koja je uključivala i njegovu 'ratnu službu'. 

- Imao samo 19 godina. Naredili su mi da odem tamo. Nakon toliko godina, ova presuda je smiješna. Ne mogu shvatiti kako se takvo što može dogoditi u ovoj zemlji. Tjerate me iz zemlje koju volim - rekao je Berger tijekom suđenja.

Glasnogovornik tužiteljstva u njemačkome Celleu je kazao da je policija u njemačkoj pokrajini Hesse zamoljena da ga ispita po povratku u Njemačku, no glasnogovornik policije je rekao da se s Bergerom ne povezuje konkretna istraga te da je on slobodan pojedinac, pa stoga nije ni priveden.

Posljednjih su godina tužitelji podigli više optužnica protiv nekoliko bivših nacista, koristeći posljednju priliku da zajamče pravdu za milijune stradalih u koncentracijskim logorima.

 

Najčitaniji članci