Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
43 komentara

Amsterdamska koalicija oštro: Marić se mora zahvaliti i otići!

Kada je riječ o donošenju proračuna u Gradu Zagrebu za iduću godinu, Mrak Taritaš se nada da se „neće donijeti jer je 28 zastupnika prošli tjedan reklo da neće dići ruku za proračun"

Zagreb: Amsterdamska koalicija o mirovinskoj reformi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
43 komentara

Čelnici Amsterdamske koalicije: GLAS-a, HSS-a i IDS-a i HSS-a te vjerojatno budućeg člana HSU-a u utorak su na konferenciji za novinare poručili da se ministar financija Zdravko Marić nakon jučerašnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa 'mora zahvaliti i otići'.

- Marić se mora zahvaliti i otići. No, vrlo je bitno i donijeti novi zakon koji regulira sukob interesa, ali ne onako kako to želi ministar Kuščević. Ne mogu sve institucije biti ovisne o HDZ-u, poručila je čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Zagreb: Živi zid o mirovinskoj reformi SUKOB INTERESA Oporba traži ostavku Marića: 'On nije ministar, nego lažov!'

- Povjerenstvo je u drugom pokušaju odlučivalo, kad radite posao, onda recite zašto ste ga odradili, ako ste pisali zakon, recite da jeste i zašto ste to napravili. Što se tiče Marića, već se jednom u Saboru odlučivalo o povjerenju ministru financija i rezultat je bio 75 glasova za njegov ostanak i 75 glasova protiv, što je pokazalo što mislimo o njemu, rekla je, napomenuvši da se već nagađa da ministar ide iz Vlade od Nove godine te da je već pokazao da ima rezervno radno mjesto.

- Puni je naziv tog tijela Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a u odluci nije bilo ni riječi o sukobu interesa - upozorio je lider HSS-a Krešo Beljak.

- Oni ne znaju bi li piškili ili kakili. Ako su Marić i Dalić bili u sukobu interesa, onda su to trebali reći, pa to povlači političke posljedice kao što su ostavka, ali i uključivanje DORH-a u cijelu priču, poručio je Beljak.

Zagreb: Živi zid podnosi kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića POZDRAVIO ODLUKU Sinčić o Dalić i Mariću: Radit ćemo i da kazneno odgovaraju

- Problem države je što institucije nisu neovisne pa imamo ovako mlake odluke, umjesto da se jasno reklo da su Marić i Dalić bili u sukobu interesa - zaključio je.

Kada je riječ o donošenju proračuna u Gradu Zagrebu za iduću godinu, Mrak Taritaš se nada da se 'neće donijeti jer je 28 zastupnika prošli tjedan reklo da neće dići ruku za proračun pa očekuje da će ostati dosljedni svojim najavama'. Najavila je i da Amsterdamska koalicija neće podržati Zakon o udomiteljstvu.

- Nećemo sudjelovati u igrokazima vladajućih niti ćemo im držati kvorum - kazala je Mrak Taritaš, poručivši vladajućima:

- Ne igrajte se s djecom!

Također, stranke Amsterdamske koalicije najavljuju da neće podržati mirovinsku reformu jer će njezin rezultat biti što stariji i siromašniji umirovljenici te najavljuju da će kada osvoje vlast provesti prave reforme u mirovinskom sustavu.

'Ministar Marić svoju vjerodostojnost mora objasniti biračima i građanima'

HNS-ov saborski zastupnik Stjepan Čuraj u utorak je, povodom odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti, poručio kako Marić svoju vjerodostojnost prije svega mora objasniti svojim biračima i građanima, ali ne misli da treba podnijeti ostavku.

"Želimo da se naše povjerenje u rad ministara bazira na kvaliteti zakona, provedbi i konsolidaciji, a ako govorimo o ministru financija, onda se to odnosi na konsolidaciju javnih financija i, naravno, ne daj Bože, nekim protuzakonitim radnjama. Tu smo vrlo jasni, a što se tiče ministra Marića pričekat ćemo da čujemo što će nam naši partneri reći, kakva su njihova stajališta. Legalisti smo i tu je pitanje ministrove vjerodostojnosti koju on mora, prije svega, objasniti svojim biračima i građanima“, izjavio je Čuraj novinarima.

 "Mi smo legalisti, iako je ovo sad novi moment što se tiče definicije povreda načela u obnašanju javne dužnosti i propuštanja zaštite vlastite vjerodostojnosti. Pričekao bih obrazloženje i očitovanje premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a", rekao je Čuraj.

Na opasku novinara da oporba traži Marićevu ostavku, napomenuo je kako je bilo puno saborskih zastupnika koji su bili ili su još uvijek pred Povjerenstvom, poput čelnika Mosta i SDP-a Bože Petrova ili Davora Bernardića, "pa ne znam hoće li i oni podnositi ostavke budu li kod njih pronađene kakve nepravilnosti ili prekršaji".

"Imamo niz saborskih zastupnika kojima su nađeni prekršaji i platili su kazne. Ovdje sada govorimo o nekim moralnim vrijednostima, a kako nitko od njih nije podnio ostavku, mislim da bi bilo malo licemjerno tražiti od nekog drugog ono za što niste sami spremni“, zaključio je Čuraj.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u ponedjeljak kako su bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te sadašnji ministar financija Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u slučaju Agrokor, no za kršenje tih odredbi nije predviđena sankcija.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message