Obavijesti

News

Komentari 82

Amy Coney Barrett je Trumpov izbor za Vrhovni sud zbog stavova o pobačaju i imigraciji

Amy Coney Barrett  je Trumpov izbor za Vrhovni sud zbog  stavova o pobačaju i imigraciji
7

Očekivalo se da će Trump odabrati 48-godišnju saveznu sutkinju prizivnog suda Barrett, koja je bila favorit republikanaca zbog njenih prijašnjih stavova o pobačaju, imigracijama i pravu na oružje

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je nominirao sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg.

- Danas mi je čast nominirati jedan od najsjajnijih i najdarovitijih umova u našoj državi Vrhovnom sudu - rekao je Trump na svečanost u Bijeloj kući.

- Ona je žena neusporedivih dostignuća, visokog intelekta, izvrsnih referenci i nepopustljive odanosti Ustavu - dodao je.

Očekivalo se da će Trump odabrati 48-godišnju saveznu sutkinju prizivnog suda Barrett, koja je bila favorit republikanaca zbog njenih prijašnjih stavova o pobačaju, imigracijama i pravu na oružje.

U.S. Court of Appeals for the Seventh Circuit Judge Amy Coney Barrett stands as U.S President Donald Trump holds an event to announce her nomination for the Supreme Court at the White House in Washington

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontroliraju republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor.

- Sutkinja Amy Coney Barrett izuzetno je impresivna pravnica  i izuzetno dobro kvalificirana kandidatkinja za Vrhovni sud Sjedinjenih Država. Kao što sam i rekao - ova će nominacija biti izglasana na Senatu idućeg tjedna“, rekao je McConnell.

Demokrati nastoje odgoditi odluku te smatraju da bi pobjednik na predsjedničkim izborima u studenom trebao odlučiti o doživotnom imenovanju među devet članova Vrhovnog suda.

Trump se odbio obvezati na miran prijenos vlasti: 'Neće biti transfera vlasti, samo nastavak'
Trump se odbio obvezati  na miran prijenos vlasti: 'Neće biti transfera vlasti, samo nastavak'

Liberali se plaše promjene ideološke i filozofske ravnoteže na sudu, što bi moglo dovesti do promjena po pitanjima poput zdravstvene zaštite i pobačaja.

Brinu se da bi Barrett, u slučaju da bude potvrđena, mogla ukinutI pravo na pobačaj u zemlji, zajedno s poništavanjem plana zdravstvene zaštite koji je donio bivši predsjednik Barack Obama.

U priopćenju je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kritizirao Barrett i njeno protivljenje planu zdravstvene zaštite, poznatom kao Obamacare.

- Senat ne bi trebao djelovati po pitanju slobodnog mjesta, sve dok američki narod ne odabere sljedećeg predsjednika i sljedeći Kongres - rekao je Biden.

US President Donald J. Trump introduces Judge Amy Coney Barrett as his nominee to be an Associate Justice of the Supreme Court

- Svaki glas za potvrđivanje ove kandidatkinje je glas za ukidanje zdravstvene zaštite -rekla je predstavnica Demokrata Nancy Pelosi.

Barrett, majka sedmero djece iz Louisiane i pobožna katolkinja, ideološka je suprotnost sutkinji koju bi trebala naslijediti.

Na svečanosti na kojoj je nominirana Barrett je rekla da će „voditi računa o tome tko je došao prije mene“.

Barret je također rekla da će služiti po principima svog bivšeg šefa, pokojnog suca Vrhovnog suda i zvijezde konzervativaca Antonina Scalie.

- Sudac mora primjenjivati zakon onako kako je napisan. Suci nisu kreatori politike i moraju biti odlučni u odbacivanju bilo kakvih stavova o politici koje imaju - rekla je time potvrđujući Scalijevu pravosudnu filozofiju.

Ginsburg, koja je 27 godina provela na sudu, bila je liberalna ikona te se zalagala za ženska prava i jednakost spolova.

Trump se obvezao slobodnu poziciju popuniti ženom konzervativkom.

Već je imenovao dvojicu sudaca Vrhovnog suda u manje od četiri godine, a obojicu se smatra konzervativcima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa