Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Analiza: U uzorcima su našli povećan broj bakterija i plijesni

U tri godine analiziran je 15.281 uzorak hrane, odnosno više od pet tisuća uzoraka svake godine. Najviše se radilo o polugotovim i gotovim jelima, kolačima, žitaricama, mlinskim, pekarskim proizvodima i tjestenini

Foto: Dreamstime
24 komentara

Hrvatska agencija za hranu objavila je u četvrtak izvješće Centra za sigurnost hrane o rezultatima samokontrola proizvođača tijekom tri godine.

Iako ne navode tijekom koje tri godine je provedena inspekcija, rezultati su zabrinjavajući.

U izvješću su obrađeni rezultati mikrobioloških pretraga hrane koju subjekti u poslovanju s hranom uzorkuju u okviru svojih planova samokontrole i dostavljaju na analizu kako bi se utvrdilo jesu li rezultati u skladu s planom koji su sami uspostavili te je li hrana koja se priprema za tržište potencijalno opasna po zdravlje ljudi. 

Analizirali 15.281 uzorak hrane 

U tri godine analiziran je 15.281 uzorak hrane, odnosno više od pet tisuća uzoraka svake godine. Najviše se radilo o polugotovim i gotovim jelima, kolačima, žitaricama, mlinskim, pekarskim i konditorskim proizvodima te tjestenini; mesu i mesnim proizvodima; mlijeku i mliječnim proizvodima, bezalkoholnima pićima, pivu i ledu, začinima... 

U kategoriji hrane Polugotova i gotova jela u kojoj je tijekom tri godine pretražen najveći broj uzoraka, utvrđeno je u različitim godinama 12%, 5% i 8% nezadovoljavajućih uzoraka zbog povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija, te 7%, 10% i 8% nezadovoljavajućih uzoraka zbog kontaminacije enterobakterijama. Utvrđen je i povećan broj plijesni, ali u manje od 1% uzoraka tijekom tri godine. 

U kategoriji hrane Mlijeko i mliječni proizvodi je ukupno pretraženo oko 1000 uzoraka tijekom tri godine te je najveći udio neispravnih uzoraka utvrđen uslijed povećanog broja kvasaca (7%, 4% i 6%). Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa također je utvrđen povećani broj aerobnih mezofilnih bakterija, plijesni i enterobakterija. Povećani broj aerobnih mezofilnih utvrđen je u oko 1% uzoraka, plijesni u oko 1,5% uzoraka, a enterobakterije u oko 3% uzoraka tijekom različitih godina. Od potencijalno patogenih bakterija, utvrđen je povećani broj S. aureus u oko 2,5 % uzoraka i E. coli u oko 3,5 % uzoraka tijekom tri godine. 

Najveći broj neispravnih uzoraka hrane unutar kategorije Meso i mesni proizvodi utvrđen je uslijed povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija (27%, 12% i 6% uzoraka) i enterobakterija (7%, 10% i 4% uzoraka) tijekom različitih godina. Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa utvrđena je kontaminacija kvascima, ali u znatno manjem broju (svega četiri uzorka u jednoj godini). Od potencijalno patogenih bakterija, tijekom tri godine utvrđen je povećani broj S. aureus (oko 3,5%), L.monocytogenes (oko 2,5%) i Salmonella spp. (oko 1%). 

Unutar kategorije hrane Kolači ukupno je pretraženo oko 1600 uzoraka tijekom tri godine te je najveći broj neispravnih uzoraka utvrđen uslijed povećanog broja enterobakterija (oko 30%) i aerobnih mezofilnih bakterija (oko 27%)

U kategoriji hrane Sladoledi je tijekom trogodišnjeg razdoblja ukupno pretraženo oko 300 uzoraka. Većina neispravnih uzoraka utvrđena je uslijed povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija (60%, 50% i 35% uzoraka) i enterobakterija (25%, 45% i 30% uzoraka) što upućuje na potrebu poboljšanja higijene proizvodnje. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message