News

Komentari 0

Andersson će opet pokušat formirati švedsku vladu

Andersson će opet pokušat formirati švedsku vladu

Andersson je podnijela ostavku na mjesto premijerke u srijedu jer su Zeleni izašli iz vlade nakon što vladin prijedlog proračuna nije usvojen u parlamentu

Čelnica švedskih socijaldemokrata Magdalena Andersson, koja je dala ostavku samo nekoliko sati nakon što je postala premijerka jer je pao vladin prijedlog proračuna u parlamentu, dobit će drugu šansu za formiranje vlade, kazao je predsjednik parlamenta u četvrtak.

Andersson je podnijela ostavku na mjesto premijerke u srijedu jer su Zeleni izašli iz vlade nakon što vladin prijedlog proračuna nije usvojen u parlamentu.

Iako ju je parlament potvrdio za premijerku ona nije formalno preuzela premijerku dužnost od Stefana Lofvena, njenog prethodnika na čelnom mjestu Socijaldemokratske stranke.

"Moja je namjera, kasnije danas, nominirati Magdalenu Andersson za švedsku premijerku", kazao je predsjednik Riksdaga, švedskog parlamenta na novinskoj konferenciji. Pošto nema drugog kandidata na vidiku, Andersson će vrlo vjerojatno biti drugi put potvrđena za premijerku.

Riksdag će o tome glasati 29. studenog.

Predsjednik parlamenta je rekao da su događanja u srijedu "neshvatljiva" švedskom narodu te da su stranke svojim postupcima utjecale na smanjenje povjerenja u parlament, politički sustav i političare.

Andersson se nadala da će upravljati zemljom, kao i prethodnik Lofven, manjinskom vladom sa Zelenima uz podršku Ljevice i Centra.

Međutim, stranka Centar odbila je podržati proračun zbog čega su Zeleni izašli iz koalicije.

Andersson će sada pokušati formirati manjinsku vladu u kojoj će biti samo socijaldemokrati, iako oni imaju samo 100 od 349 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Redovni parlamentarni izbori trebali bi se održati u rujnu iduće godine.

Najčitaniji članci