Obavijesti

News

Komentari 500

Vratit ćemo Inu Hrvatskoj, od MOL-a ćemo otkupiti cijeli udio

Vratit ćemo Inu Hrvatskoj, od MOL-a ćemo otkupiti cijeli udio

HRVATSKA IZGUBILA ARBITRAŽU! Premijer je u izvanrednom obraćanju rekao kako će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Ini bez da se poveća javni dug

VIDEO

Iz Ureda predsjednika Vlade u subotu popodne stigla je obavijest kako će premijer Andrej Plenković u 17.45 sati dati izjavu za medije. 

Izjavu donosimo u cijelosti: 

„Želim izvijestiti hrvatsku javnost da smo donijeli stratešku političku odluku o povratku INA-u vlasništvo Republike Hrvatske. 
S tom odlukom je upoznata mađarska strana na najvišoj razini. To vam danas priopćavam u neuobičajeno vrijeme, na Badnjak.

To je zbog toga što smo danas dobili obavijest od našeg pravnog tima da je donesena odluka u postupku Republike Hrvatske protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL pred arbitražnim sudom Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCiTRAL). Dokazni postupak završio je prije početka mandata ove Vlade. 

Arbitražni sud je odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te da ih je stoga odbio poništiti. U tom kontekstu, treba spomenuti da ni hrvatski sudovi do danas nisu donijeli niti jednu pravomoćnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno da je jedinu takvu presudu koja je bila donesena, ukinuo Ustavni sud Republike Hrvatske. 

Vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatra sve raspoložive pravne opcije kako bi osporila odluku.  
Odluku pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu očekujemo iduće godine.

Kao što sam nekoliko puta isticao, odkad sam preuzeo odgovornost za vođenje hrvatske vlade, razmatrali smo i pripremali najbolje opcije za zaštitu nacionalnih interesa u području energetske sigurnosti. INA je za Republiku Hrvatsku strateška nacionalna kompanija. 

Održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi te moderni rafinerijski sustav, koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti su Vlade Republike Hrvatske.
Stoga će hrvatska Vlada pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i, prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv, a koji u konačnici neće povećati javni dug Republike Hrvatske. S obzirom na osjetljivost tržišta, o detaljima navedenog modela, govorit ćemo kad se za to steknu uvjeti. 

Želim reći da ovakvu odluku podržavaju i predsjednica Republike Hrvatske Grabar Kitarović i predsjednik Sabora Petrov.
Moja odgovornost prema hrvatskoj javnosti je da – iako je danas veliki kršćanski blagdan – obavijestim o strateškoj odluci Vlade RH o kupnji INA-a.“

Petrov: Odlučili smo da je to najbolji smjer za Hrvatsku

- Zajedno smo se dogovorili premijer i ja o budućim planovima za Inu. Rezultat arbitraže nije povoljan za Hrvatsku, ali mi idemo u otkup i preuzimanje većinskog udjela u toj strateškoj kompaniji. Most se uvijek zalagao za zaštitu Ine - kazao je Božo Petrov za Dnevnik N1 televizije.

- Ova odluka nije donesena u 10 sekundi, mi smo odavno razgovarali kao partneri u Vladi. Danas smo potvrdili da je to najbolji smjer za Hrvatsku, a svi ostali detalji bit će objavljeni naknadno. Bitno je sada pripremiti sve aktivnosti, a o svemu ćemo javnost obavijestiti naknadno. Pitanje je na temelju kakvih dokaza je sud donio ovakvu odluku - kazao je Petrov za N1.

- Iznenađen sam, svi mi u Hrvatskoj znamo kako su se odvijale radnje oko otkupa prodaje udjela u Ini. Pred hrvatskim sudovima se vode procesi. Iznenađen sam. Dok ne vidim obrazloženje ne mogu iznositi detalje - rekao je Peđa Grbin.

Podsjećamo, Hrvatska se obvezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju plina te cjelokupnu Ininu domaću proizvodnju plina otkupljivati po tržišnim cijenama u idućih 15 godina. Mađari su u sporu u Washingtonu tražili da im se nadoknade gubitci od dvije milijarde kuna.  Vlada Zorana Milanovića 2014. na tu je arbitražu uzvratila protuarbitražom pri UN-ovoj komisiji za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi.

Dvije arbitraže bile su razlog nesuglasica između HDZ-a i Mosta nezavisnih lista u prošlom mandatu, koje su na kraju dovele do pada vlade Tihomira Oreškovića. HDZ je tražio da se obje arbitraže prekinu, no Most se tome žestoko protivio, tvrdeći da je riječ o nacionalnom interesu. Iz dviju stranaka danas kažu kako je postignut dogovor da će država krenuti u otkup MOL-ovih dionica u Ini, kako bi se strateška nacionalna tvrtka vratila pod kontrolu države.

SDP podržava vraćanje Ine

- SDP podržava odluku Vlade RH da se INA vrati Hrvatskoj. Međutim, tražimo od Vlade da postupi odgovorno te da javnosti predstavi financijski plan vraćanja INA-e kako bi taj proces bio transparentan. Podsjećamo da je SDP prije dva tjedna tražio da se sazove saborski Odbor za europske poslove koji bi raspravio zahtjeve Europske komisije za promjenu zakona o privatizaciji INA-e. Obzirom na novonastale okolnosti još jednom pozivamo da se saborski Odbor što prije sazove kako bi se razmotrili budući koraci Vlade i Sabora vezano uz INA-u i nacionalnu i energetsku sigurnost Republike Hrvatske - javili su iz Ureda za odnose s javnošću SDP-a.

Vrdoljak: Podržavam odluku Vlade, postoji više modela otkupa

"Jako loše vijesti, ovo je eklantantni slučaj. Treba se pojasniti hrvatskoj javnosti što se dogodilo oko tih ugovora. Jedini logičan potez Vlade je bio odmah reagirati", komentirao je Ivan Vrdoljak odluku arbitražnog suda da nije bilo korupcije tijekom MOL-ovog preuzimanja INA-inig dionica.

"Postoji više modela da mi otkupimo te dionice. Postoje različiti načini financiranja takve akvizicije. Ne treba ga ni predstavljati jer INA je dioničko društvo na burzi. S oprezom treba komunicirati... Bilo koja riječ viška može se direktno reflektirati na burzi i krše se zakoni. Postoje sigurno modeli i koja ne idu u javni dug. Vlada je sada vrlo odgovorno postupila s ovih nekoliko rečenica. Ne treba komunicirati dalje nego krenuti u postupak", naglasio je, prenosi N1.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 500
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...