Obavijesti

News

Komentari 41

Ante (6) je napokon u vrtiću: 'Hvala što ste mu dali priliku, srce mu je bilo veliko kao kuća'

Ante (6) je napokon u vrtiću: 'Hvala što ste mu dali priliku, srce mu je bilo veliko kao kuća'
5

U hodniku gradskog Dječjeg vrtića Hlapić u Slavonskom Brodu danas stoji natpis dobrodošlice. Upućen je malenom Anti Mikuliću s rijetkom bolešću kojeg dugo nisu htjeli niti u jednom vrtiću

VIDEO

Malenom Anti Mikuliću, šestogodišnjem Brođaninu koji se zajedno sa svojim roditeljima, majkom Maricom i ocem Ivanom u utorak ujutro uputio u vrtić Hlapić, srce je bilo veliko kao kuća. Ante je nakon duge borbe svojih roditelja koji su pokušavali na sve moguće načine ostvariti njegova prava za koja je prečesto bio zakidan, napokon krenuo u vrtić, i to gradski.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Slavonski Brod: ​Prvi dan u vrtiću Ante Mikulića (6) dječaka s teškim zaostajanjem u razvoju 01:59

Dječak koji boluje od rijetkog getskog Cornelia de Lange sindroma radi kojeg je neverbalan, ne hoda i ima teško zaostajanje u razvoju, sada ide u vrtić sa zdravom djecom. Ona su mu u utorak poželjela dobrodošlicu i lijepo ga prihvatila. Antina mama objasnila im je uz odgajateljice sve o tome kakav je Ante mališan, a oni su to sa smiješkom slušali i prihvaćali, piše plusportal.hr.

Slavonski Brod: ​Prvi dan u vrtiću Ante Mikulića (6) dječaka s teškim zaostajanjem u razvoju

'Ovo je veliki poticaj'

- Danas stavljamo na stranu sve ono loše što smo prošli. Kao roditelji smo iznimno iznenađeni što smo napokon dobili sugovornika i podršku, na čemu smo zahvalni. Ante je dječak koji, unatoč svom invaliditetu, može puno toga napraviti. Nažalost, rijetki to vide. Ovo je veliki poticaj i zahvalna sam gradu, gradonačelniku i vrtiću koji su se odlučili na ovako hrabar i pomalo lud pothvat - rekla je Marica.

Slavonski Brod: ​Prvi dan u vrtiću Ante Mikulića (6) dječaka s teškim zaostajanjem u razvoju

Vrtić se za Antu temeljito pripremao, pomno je birana skupina, kao i odgojiteljice odnosno stručnjaci koji će s njim svakodnevno raditi. Bez asistentice Milke Zebe koja će neprestano biti u vrtiću uz Antu, ipak, ovakvo što ne bi bilo moguće jer su, kao i u drugim gradovima, vrtićke skupine pretrpane.

'Prilagodit ćemo se, neće biti problema'

- Bitno nam je da su ga djeca odmah prihvatila. To je velika stvar. S druge strane, s nama je neprestano asistentica Milka pa mislim da ćemo se brzo osloboditi početnog stresa koji je neminovan kad krećemo u nešto ovako novo. Probijamo led, ali vjerujemo da ćemo uspjeti napraviti sve što se od nas očekuje. Prilagodit ćemo se Anti i njegovim potrebama i mislim da neće biti problema. - kazala je odgojiteljica Mirjana Šeremet iza koje je 28-godišnje radno iskustvo.

Slavonski Brod: ​Prvi dan u vrtiću Ante Mikulića (6) dječaka s teškim zaostajanjem u razvoju

No, od današnjeg dana za slavlje, obitelj Mikulić dijelilo je šest godina kucanja na vrata neumoljivog i hladnog sustava i predugačak hodnik prepun odbijenica, straha, tuge, nemoći, napuštenosti, zanemarivanja,…

Ante će u vrtiću provoditi tri do četiri sata, ovisno o svojim mogućnostima, ali i terminima vezanima za daljnju rehabilitaciju koju će i dalje primati u Poliklinici Zlatni cekin.

- Djeca kao djeca su savršena. Kada im odgovorite na sva njihova pitanja, ona idu dalje. Njima će Ante već danas postati samo još jedan običan dječak iz skupine, njihov prijatelj. To je ono čemu težimo. - zaključila je majka Marica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 41

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku