Obavijesti

News

Komentari 275

Ante Gotovina u Zadru: Neću ulaziti u politiku, to nije moj put

Ante Gotovina u Zadru: Neću ulaziti u politiku, to nije moj put
69

Na pozornici na Forumu generala Gotovinu su dočekali svi ratni zapovjednici postrojbi Zbornog područja Split kojima je u vrijeme Domovinskog rata zapovijedao

VIDEO

- Zadre moj, dragi moji prijatelji, kazao je general Gotovina na početku svog inspirativnog i emotivnog govora na zadarskom Forumu pred oko 8.000 ljudi. Više ih na Forum nije moglo stati. General je došao u Zadar nakon punih dvanaest godina.

 - Čast mi je i zadovoljstvo danas nakon dvanaest godina biti ovdje, zajedno s vama i proslaviti Dan grada Zadra. Zadar je moj grad, naš grad. Grad tisućljetne bogate povijesti, arhitekture, umjetnosti... Zadar je hrvatski grad koji je oduvijek pripadao svim svojim žiteljima. Kroz svoju burnu povijest Zadar je uvijek bio najjači kad je bilo najteže. Predanost zajedničkom cilju, zajedništvo i odlučnost svih njegovih građana bili su presudni. 1991. godine naš Zadar i naša Hrvatska napadnuti su od daleko moćnijeg, daleko opremljenijeg protivnika, kazao je. 

S Gotovinom su na pozornici, prema njegovoj želji, bili isključivo njegovi suborci, dok su političari bili dolje, u prvim redovima. Ante Kotromanović je bio na pozornici, ali ne u ulozi ministra branitelja već također kao Gotovinin suborac.

Zauzimanjem Zadra protivnik je prijetio razbiti Hrvatsku na dva dijela. Dogodilo se ono što se samo može usporediti sa pričom o Davidu i Golijatu

 - Zauzimanjem Zadra protivnik je prijetio razbiti Hrvatsku na dva dijela. Dogodilo se ono što se samo može usporediti sa pričom o Davidu i Golijatu. Obrambene snage grada Zadra sačinjene od ljudi iz svih krajeva Hrvatske, svih nacionalnosti koje u njemu žive uspjele su obraniti grad i spriječiti razbijanje Hrvatske. Da nije bilo hrabrih branitelja grada Zadra, te 1991. godine, ne bismo kasnije mogli obraniti Hrvatsku i u konačnici izvojevati pobjedu u Domovinskom ratu operacijom Oluja. Vojno - redarstvena operacija Oluja, kao i cijeli Domovinski rat, danas pripadaju našoj zajedničkoj svijetloj povijesti. Šesnaestog studenog ove godine međunarodna zajednica je posredstvom tribunala Ujedinjenih naroda potvrdila - Domovinski rat bio je pravedan, obrambeni rat, rekao je Gotovina i nastavio. 

 - Naše su namjere bile časne i naša obrana čista. Napokon, od 16. studenog konačno možemo reći - Domovinski rat je završen. Zatvorili smo jedno poglavlje naše povijesti koje zasluženo nosi naziv "Pobjednici u ratu". 

Ne smijemo se prepustiti malodušju. Nismo ni 1991. Bez hrabrosti ne bi se obranili i danas ovdje ne bismo uspravno stajali

U Hrvatskoj je svanulo. Nova poglavlja hrvatske priče čekaju da ih zajedno napišemo. Moramo se okrenuti i punim jedrima zaploviti u nove pobjede i svojim djelima postati pobjednici u miru. U godini koja je pred nama zauzet ćemo svoje mjesto za stolom europske obitelji kojoj oduvijek pripadamo. Mnogi će reći - mi smo mali narod, naša ekonomija je slaba, kako se uopće možemo nadati uspjehu i pronalaženju svojeg mjesta u Europskoj uniji? Ne smijemo se prepustiti malodušju. Nismo ni 1991. Bez hrabrosti ne bi se obranili i danas ovdje ne bismo uspravno stajali. Uspjeli smo jer nas nikada nije napustila nada. Imali smo snažnu vjeru imali smo pouzdanje i odlučnost. Bilo je "biti ili ne biti", bez obzira na prepreke.

 - Nismo imali izbora. Tu istu nadu, vjeru i pouzdanje ponijeli smo sa sobom u zidove Haaga i ni u jednom trenutku nismo dopustili da nas obuzme sumnja. Nismo klonuli duhom. Dragi prijatelji, sve je u našim rukama. Budimo lučonoše nade danas kada stojimo na pragu velike europske obitelji. S vjerom u sebe i svoje mogućnosti. S takvim stavom uspjeh neće izostati - rekao je. 

 - Naša mala Hrvatska puno je postigla tijekom zadnje 22 godine. Ne dopustimo glasnicima malodušja da svrnu naš pogled sa onoga što nam je cilj  - snažna europska Hrvatska. Neka se u Lijepoj našoj svaki građanin budi s uvjerenjem da je ovo zemlja u kojoj će ostvariti svoje snove. Biti idući Luka Modrić u nogometu, maestro Šutej u glazbenoj umjetnosti, Ivan Meštrović u likovnoj umjetnosti, Nikola Tesla u znanosti... Dragi građani moga Zadra, naše Hrvatske, sve je u nama, sve ovisi o nama. Zajedno pišemo novo poglavlje povijesti. Svanulo je, jutro je u Hrvatskoj. Hvala vam.

Ovo je bio Gotovinin najdulji govor otkad se vratio u Hrvatsku. Zadar je Gotovinu dočekao uz pjesmu i veselje, ispaljene rakete i upaljene baklje, a poseban spektakl generalu i građanima priredila su Krila oluje akrobatskim letovima u čast generala. Jedan dječak pozdravio je generala i pustio u zrak bijelu golubicu. Nakon govora Gotovina se spustio među ljude i više od pola sata probijao se kroz gužvu dok su ga svi htjeli dotaknuti, poljubiti, nešto mu reći.

General Gotovina je nakon govora na Forumu otišao u posjet benediktinkama sv. Marije koje su ga srdačno primile. Tamo se zadržao oko pola sata, a zatim je otišao na ručak u restoran kluba Arsenal sa ostalim laureatima Dana grada.

Uručili mu povelju počasnog građanina nakon 11 godina

Prije toga na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zadru Gotovini su uručili povelju počasnog građanina Zadra o čemu su čelnici grada odlučili još 2001. godine. Primio je i godišnju nagradu Grada Zadra iz 2011. godine.

- Nakon 12 godina ponovno smo zajedno. Evo danas ću napokon primiti nagradu koju ste mi dodijelili 2001. Hvala gospodinu Davoru Arasu, tadašnjem predsjedniku Gradskog vijeća i svim vijećnicima iz toga saziva, bio je kratak general Gotovina koji je zaradio gromoglasan pljesak. 

Župan mu pripremio 'zavajun'

Generala Antu Gotovinu jutros je u Domu županije u Zadru primio zadarski župan Stipe Zrilić,  a tamo su bili gradonačelnici i načelnici općina. Prije toga general je zajedno s gradonačelnikom Zadra položio vijence braniteljima na gradskom groblju. 

General je čelnicima rekao svoje dojmove otkad je na slobodi. Osvrnuo se na put od Zagreba do Pakoštana. Nije mogao skriti oduševljenje.

 - Lijepi grad Zagreb, koji je sada puno ljepši, zatim autocesta kojom smo putovali na more. I vidim kako se razvijaju sve te općine i gradovi. Imamo sve što je potrebno. Treba gledati naprijed. Uživati u tome i stvarati još bolju zemlju za buduće naraštaje - rekao je Gotovina. 

Iako su mu čelnici nazdravili šampanjcem, župan je posebno za Gotovinu pripremio 'zavajun' (piće od svježih jaja i šećera) jer je general izjavio da se zaželio domaćih jaja. 

Imamo sve što je potrebno. Treba gledati naprijed. Uživati u tome i stvarati još bolju zemlju za buduće naraštaje - rekao je Gotovina

Na ulasku u zadarsko kazalište, gdje traje svečana sjednica, generala Gotovinu dočekao je višeminutni pljesak. U predvorju je pozdravio svoje suborce posebno invalide Domovinskog rata te se kasnije vrlo srdačno pozdravio s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. 

S njim je danas u Zadru i njegov ratni prijatelj, ministar obrane Ante Kotromanović.

Nadbiskup nasmijao Gotovinu: Slobodni viteže Pakištana...

General je bio i na misi koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali Svete Stošije. 

Pozdravljajući generala Gotovinu zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić od uzbuđenja se zanio pa se generalu obratio riječima viteže Pakistana, zatim Pakištana, no brzo se ispravio rekavši da je mislio na Pakoštane. Nadbiskup, a i svi ostali su se nasmijali. Pogrešku mu nitko nije zamjerio.

- Pakoštanski župnik kad god me nazove kaže da zove iz Pakistana, opravdao se zadarski nadbiskup što je kod generala Gotovine izazvalo osmijeh na licu.

Nakon svete mise na kojoj ga je pričestio mons. Milivoj Bolobanić, Gotovina se poklonio na grobovima dvojice pokojnih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe, s kojima je imao posebna odnos. 

Gotovina: Neću u politiku

General Gotovina je u razgovoru za Dnevnik HTV-a odbacio sva nagađanja da će se baviti politikom. 

- To nije moj put - rekao je. 

Ponovio je kako je ovaj dan dugo čekao.

- Ovdje se svi znamo i imamo nešto zajedničko, dobar je trenutak da se sastanemo jer je dan Svetog Krševana - rekao je Gotovina i komentirao dirljivi susret s invalidima Domovinskog rata.  

- To su moji prijatelji, suborci. Oni su prošli najteže i žive s time, oni su naša braća i trebamo bit tu za njih - istaknuo je. 

Na pitanje kako je uspio izdržati zatvor u Haagu znajući da je nevin kazao je kako je to bio njegov put, ali je došao do cilja.

- Držala me vjera u pobjedu - dodao je. 



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 275
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1