Obavijesti

News

Komentari 46

Antonija radi nakit od stakla: Tehnologija je rijetka i skupa

Antonija radi nakit od stakla: Tehnologija je rijetka i skupa
4

Sa staklom nije lako raditi, te treba dosta vremena i vježbe da se uhvati 'ruka', kao i kada i što u kojem trenutku treba napraviti, tvrdi Antonija koja uskoro ide u Veneciju

VIDEO

Zadarska umjetnica Antonija Gospić, koja već desetak godina izrađuje unikatni nakit, jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja izrađuje stakleni nakit. U zadnjih dvije-tri godine u Muzeju antičkoga stakla na tradicionalan način izrađuje i suvenire od stakla. Zajedno s kolegom Markom Štefancem dosta vremena provodi u radionici gdje na visokim temperaturama „puše“ staklo. 

– Nakit od „žice“ izrađujem već desetak godina, ali otkada sam u Muzeju poseban izazov mi je staklo. Sve je počelo još u djetinjstvu kada sam od glinamola izrađivala nakit. Sada želim što više usavršiti tehnologiju izrade staklenoga nakita. Kada sam došla raditi u muzej nisam imala pojma o tome kako izrađivati staklene predmete - priča nam Antonija. 

Dodaje kako je tehnologija jako skupa i opasna, zbog čega se tek rijetki upuštaju u 'igru staklenih perli'. Osim toga u našoj zemlji nema škole i tečajeva na kojima bi se obučavali izrađivači predmeta od stakla. Zato Antonija ovih dana odlazi na obuku u Veneciju. 

Sa staklom nije lako raditi

– Teško mi je na Hrvatski prevesti naziv zvanja koje ću steći tom diplomom ili certifikatom. Kad bih rekla da ću biti staklarica, to ne bi bilo točno - kaže kroz smijeh Antonija. Ističe, kako nije lako raditi sa staklom, te da treba dosta vremena i vježbe da se uhvati „ruka“ te kada što u kojemu trenutku treba napraviti. 

– Napominjem još jednom da je to i dosta opasno, jer se koristi plin koji baca plamen temperature oko 1200 stupnjeva. Plamen mora biti čist, kako ne bi uprljao staklo. Mora se, dakle paziti na niz detalja - kaže Antonija. Staklo u bojama nabavlja u Italiji i koristi isključivo murano. Iako se ljepši spol, ponukan televizijskom serijom, pomamio za nakitom turskih sultanija, Antonija se ne povodi za trendovima, nego izrađuje unikatan nakit. 

Kraj nje se zaustavljaju djeca

– Volim puno detalja, arabeske, pa se možda nekome čini da to nalikuje na taj orijentalni nakit. Za Muzej antičkog stakla uglavnom izrađujem replike povijesnih motiva na staklenim perlama, od prapovijesti pa sve do antike i kasnijih razdoblja. No, imam svoj stil - kaže Antonija. 

Dok u muzeju demonstrira svoj rad, najčešće se pokraj nje zaustavljaju djeca, kojima su od nakita puno zanimljivije minijature životinja. Do sada je imala niz izložaba, a najveće priznanje joj je Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice, koji je dobila u listopadu prošle godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku