News

Komentari 2

Antonio Guterres: Najvažnije je izbjeći eskalaciju u Zaljevu

Iranci kane poduzeti sve zakonske poteze protiv Sjedinjenih Država koje su poslale špijunski dron u iranski zračni prostor, rekao je Laya Joneydi, iranski potpredsjednik zadužen za pravna pitanja

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u nedjelju je upozorio da je iznimno važno izbjeći "bilo kakav oblik eskalacije" u Zaljevu s obzirom na to da se napetosti nastavljaju nakon ovotjednog iranskog rušenja američkog drona. 

"Svijet jednostavno ne može priuštiti veći sukob u Zaljevu", rekao je Guterres na marginama Svjetske konferencije o mladima u Lisabonu. "Svatko od nas mora imati čelične živce."

U četvrtak je iranski projektil oborio dron američke mornarice MQ-4C Triton u južnoj pokrajini Homozgan. Vijest su potvrdili Teheran i Washington, no dok su Iranci tvrdili da je dron letio iranskim zračnim prostorom, Amerikanci su kazali da se radilo o međunarodnom prostoru. Od tada je stanje u Hormuškom tjesnacu sve napetije. 

Iranci kane poduzeti sve zakonske poteze protiv Sjedinjenih Država koje su poslale špijunski dron u iranski zračni prostor, rekao je Laya Joneydi, iranski potpredsjednik zadužen za pravna pitanja. 

"Slanje špijunskog drona u iranski zračni prostor vrlo je jasno kršenje međunarodnog zakona i zbog toga razmatramo mogućnost poduzimanja zakonskih koraka protiv Washingtona", rekao je Joneydi, a prenosi iranska novinska agenicja Tasnim. 

Iranski režim planira iznijeti "neosporne dokaze" Ujedinjenim narodima po kojima je dron ušao u njihov zračni prostor. 

Istodobno je iranski predsjednik Hasan Rohani od međunarodne zajednice zatražio da poduzme korake kada je posrijedi povreda iranskoga zračnog prostora. 

"Posljednji u nizu incidenata i ovaj put predstavlja kršenje međunarodnih pravila", rekao je Rohani u nedjelju nakon sastanka u Teheranu s Gabrielom Cuevas Barron, predsjednicom Međuparlamentarne unije. 

"Budući da su ignorirali naša upozorenja, bili smo prisiljeni oboriti dron", pojasnio je Rohani, dodavši da je ta akcija neosporno obnovila napetosti u Zaljevu. 

"Upravo zato očekujemo odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice i jasne korake protiv ovakvih poteza", istaknuo je. 

 

Najčitaniji članci