News

Komentari 42

Apel EU zastupnika: Pomozite Hrvatskoj i okolnim zemljama

Apel EU zastupnika: Pomozite Hrvatskoj i okolnim zemljama

Apeliramo da Europska komisija učinkovito i brzo pomogne Hrvatskoj i susjednim zemljama u naknadi dijela šteta od katastrofa - poručuju eurozastupnici

Zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković, Davor Stier te Ruža Tomašić te kandidati Zajedničke koalicijske liste - HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HDS i ZDS: Marijana Petir, Ivica Tolić, Ivan Tepeš, Željana Zovko, Ivan Sablić i Milivoj Špika uputili su europskom povjereniku za regionalnu politiku Johannesu Hahnu apel za potporu Hrvatskoj uslijed poplava.

- Poštovani povjereniče Hahn, Hrvatsku, a osobito područja Slavonije i dijela Banovine, proteklih su dana pogodile katastrofalne poplave nezabilježenih razmjera. Odnijele su i ljudske živote, a procjenjuje se kako će materijalne posljedice šteta biti veće nego ikada do sada u Hrvatskoj.

U pogođenim hrvatskim županijama proglašeno je izvanredno stanje i poduzimaju se mjere obrane od poplava. Sve nadležne službe, uz potporu Hrvatske vojske, su na terenu. Evakuacije više tisuća unesrećenih građana su u tijeku. Diljem Hrvatske organizirane su akcije prikupljanja pomoći nužnih potrepština koje u krajevima pogođenim poplavama nedostaju, a doniraju se i novčana sredstva.

Indeks razvijenosti županija koje su pogođene poplavama je niži od nacionalnog prosjeka, što ovim jedinicama područne samouprave dodatno otežava financiranje obnove stradalih kuća i gospodarskih objekata. Napominjemo kako su obilne kiše i nabujale rijeke prouzročile prirodne katastrofe i u Bosni i Hercegovini te u Srbiji. Kao zastupnici u Europskom parlamentu i kandidati na koalicijskoj listi predvođenoj Hrvatskom demokratskom zajednicom obraćamo se Vama - nadležnom povjereniku za mobiliziranje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za pomoć državama članicama u situacijama ovakvih elementarnih nepogoda.

Apeliramo da Europska komisija učinkovito i brzo pomogne Hrvatskoj i susjednim zemljama u naknadi dijela šteta od katastrofa. Kao aktualni, ali i budući zastupnici, snažno ćemo se založiti za donošenje odluke u Europskom parlamentu o davanju potpore Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti - stoji u pismo povjereniku Hahnu.

Najčitaniji članci