Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
74 komentara

Apokalipsa, ubojstva, plin: Ovu sektu su potjerali iz Crne Gore

Članovi vjerske sekte Aum Shinrikyo su u Crnoj Gori obavljali obrede. Policija je prošlog petka na ispitivanje privela 55 Rusa i pet Japanaca. Nisu imali prijavljen boravak

Foto: Profimedia
74 komentara

Strani državljani, 55 Rusa i pet Japanaca za koje je utvrđeno da su članovi vjerske sekte Aum Shinrikyo koja je u Crnoj Gori obavljala obrede, bit će u ponedjeljak deportirani, pišu u ponedjeljak podgoričke Dnevne novine, pozivajući se na policijske izvore.

Dobili su rok da do 28. ožujka napuste državu jer nisu imali prijavljen boravak u Crnoj Gori gdje su od 15. ožujka bili smješteni  u hotelima “Perjanik” u Danilovgradu i “Ramada" u Podgorici.

Imaju ozljede od obreda?

Svi članovi te sekte imali su vidljive ozljede oko vrata i članaka, a istražitelji pretpostavljaju da su to posljedice obreda.
Crnogorska policija je, po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva na informativni razgovor u prošli petak privela 60 stranih državljana koje je ispitivala nekoliko sati i tada im oduzela mobitele i prijenosna računala i proslijedila na vještačenje.
U policiji ističu da će vještačenjem utvrditi s kime su i o čemu komunicirali te da će podatke razmijeniti s partnerskim službama iz svijeta, kako bi skupina koja je boravila u Crnoj Gori mogla biti pod stalnim nadzorom.
Međutim nakon saslušanja članovi su pušteni uz rješenje da do 28. ožujka napuste državu jer nisu prijavili boravak.

Teroristička grupa?

Sekta Aum Shinrikyo smatra se odgovornom za terorističke napade otrovni plinom u Japanu 1995. godine, u kojima je ubijeno više od 20, a  ozlijeđeno oko 1.000 osoba.  Članovi te sekte tvrdili su za dnevnik Vijesti da oni nisu teroristi već turisti.

I crnogorski istražitelji utvrdili su da nitko od njih 60 saslušanih Rusa i Japanaca nije sudjelovao u tom napadu.
Rusko veleposlanstvo u Podgorici potvrdilo je informaciju medija da je većina njihovih građana već napustila Crnu Goru.
Crnogorski dužnosnici nisu komentirali slučaj.

Sekta je zbog napada 1995. stavljena na listu terorističkih organizacija. Sekta posjeduje milijune, u vlasništvu ima i brojne tvrtke i restorane i to sve zato što od svojih sljedbenika traže da sve što imaju daju grupi. Aum Shinrikyo je osnovao Shoko Asahara 1987. u svojoj spavaćoj sobi. On tvrdi da je kraj svijeta sve bliže te da će jedino sljedbenici njegove sekte preživjeti apokalipsu. Smak svijeta, trebao je, po njemu, doći 1996. ili između 1999. i 2003. godine. Tvrdio je da će Amerika ubrzati kraj svijeta kada počne treći svjetski rat s Japanom. 

Shoko Asahara je od 1989. pod budnim okom policije, a sumnjalo se da je umiješan u ubojstvo muškarca koji je svoju sestru pokušao spriječiti da se pridruži sekti. Sumnjalo se i da je povezan s ubojstvima odvjetnika te njegove žene i djece. 

Foto: Profimedia

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message