Obavijesti

News

Komentari 19

Arbanasi su trajna poveznica hrvatskog i albanskog naroda

Arbanasi su trajna poveznica hrvatskog i albanskog naroda
1

Grabar-Kitarović u srijedu je u Zadru i njegovom naselju Arbanasima boravila u društvu albanskog predsjednika Ilira Mete, koji je u radnom posjetu Hrvatskoj

VIDEO

Europa nema jedinstveni odgovor na izazov migracija zbog čega je potrebno čvršće se sigurnosno povezati i očuvati sigurnost granica, što je preduvjet gospodarskog razvoja, izjavila je srijedu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Zadru. 

Grabar-Kitarović u srijedu je u Zadru i njegovom naselju Arbanasima boravila u društvu albanskog predsjednika Ilira Mete, koji je u radnom posjetu Hrvatskoj. 

Arbansi su bili Albanci koji su se u 18. stoljeća doselili u okolicu Zadra. Po njima se zove i jedan dio grada, koji su danas posjetili Grabar-Kitarović i Meta. 

"Iako su sačuvali svoj identitet, ime Arbanasa brzo je postalo sinonim beskopromisne odanosti hrvatskoj domovini i katoličkoj vjeri, što ih je nerijetko izložilo društvenoj marginalizaciji i progonima, posebice u vrijeme fašističke i komunističke vladavine u Hrvatskoj", kazala je hrvatska predsjednica u prigodom obraćanju. 

Naglasila je i kako su dali izniman doprinos stvaranju i obrani Hrvatske. 

"Ponosni na svoju tradiciju i porijeklo, a potpuno ukorijenjeni u hrvatski identitet, Arbanasi ostaju trajna poveznica hrvatskog i albanskog naroda", rekla je. 

Veze Hrvatske i Albanije i danas u jake i bliske, kazala je predsjednica. Kao članice NATO-a sudjeluju u izgradnji sigurnosti u JI Europi, danas suočenoj s novim izazovima, dodala je

"Poput izazova migracija na koji Europa nema jedinstven odgovor, što nas upućuje u potrebu čvršćeg sigurnosnog povezivanja kako bi očuvali sigurnost naših granica i osigurali preduvjete za stabilan gospodarski razvoj i priključenje razvijenim državama Europe", kazala je Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako će Hrvatska nastaviti pružati potporu Albaniji kao zemlji kandidatkinji za ulaz u EU, jer je to najbolji put za sigurnost JI Europe, nastaviti unapređivati gospodarsku suradnju i zajednički štititi Jadran od onečišćenja.  

Grabar-Kitarović i Meta su nakon Arbanasa posjetili i Gradsku vijećnicu u Zadru i ondje otkrili spomen-ploču povodom 550. godišnjice smrti albanskog junaka iz 15. stoljeća Jurja Kastriotića (Gjergj Kastrioti) Skenderbega koji je svoju zemlju branio od Turaka. Sastali su se i sa zadarskim županom Božidarom Kalmetom, gradonačelnikom Brankom Dukićem i predsjednikom Županijske gospodarske komore Dariom Jurinom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...