Obavijesti

News

Komentari 13

Arheolozi se nadaju da su našli Vilibusovu vilu: 'Vlasnik je bio imućan i znao uživati u životu'

Arheolozi se nadaju da su našli Vilibusovu vilu: 'Vlasnik je bio imućan i znao uživati u životu'
8

Izvanredan je osjećaj raditi na nalazištu koje je na samoj plaži. Posebno nas se dojmila dobro očuvana freska pronađena na žbukanom dijelu, kaže Filipa Juković Pešić (37)

VIDEO

Ona vodi tim arheologa koji je istraživao rimsku vilu pronađenu na plaži Lipauska u mjestu Bibinje kraj Zadra 2018. Luksuzna vila imala je sustav grijanja i terme u kojima su se namakali Rimljani i Rimljanke, a veličanstveno zdanje bilo je uljepšano mozaicima i freskama.

- U Dalmaciji zapravo ima priličan broj ostataka vila iz rimskog doba, no nedovoljno su istražene i još manje prezentirane. Zato mi je jako drago da smo u tome uspjeli i da je postupak konzervacije pri kraju. Oteli smo vilu zubu vremena i utjecaju mora i vjetrova te je sačuvali od propadanja - dodaje arheologinja Jurković Pešić.

Općina Bibinje financirala je projekt arheoloških istraživanja, sanacije i konzervacije rimske vile s više od sto tisuća kuna. Bilo bi im drago da se pokaže da je u njoj stanovao sam Vilbius. On je bio bogati rimski patricij, odnosno vojni veteran kojeg su Rimljani za vjernu službu nagradili terenima uz more u Bibinjama, mjestu koje po njemu i nosi ime. Zna se da je u prvom stoljeću sebi izgradio vilu rusticu kao ljetnikovac i da nikad nije otkriveno gdje se ona nalazi, a je li to ta ili nije...

Banski dvori: Otkrivena 3000 godina stara povijest Zagreba
Banski dvori: Otkrivena 3000 godina stara povijest Zagreba

- Za to nismo pronašli dokaze pa sve ostaje na razini nagađanja. Sa sigurnošću možemo jedino tvrditi da je vlasnik vile bio prilično imućan čovjek koji je očito znao uživati u životu - kaže voditeljica projekta, koja je ostatke rimske vile istraživala s dvoje kolega i četvero studenata s Odjela za arheologiju. Počeli su ove veljače, a na ruku su im išle velike oseke koje su povukle more s obale prema dubinama.

Istraživanje i sanacija su gotovi, a u sklopu konzervacije ostaci zidova podignuti su za dva-tri reda te se još samo treba nasuti dio između zidova.

- Iskopali smo mali dio kompleksa koji se sastojao od dva objekta, kamene zidove termalnih prostorija, podove prekrivene mozaicima i zidove oslikane freskama. Vila se nalazila na samoj morskoj obali, a more je u vrijeme antike bilo 30-ak metara dalje. Dio koji se danas nalazi u moru nismo obuhvatili projektom, a najteže je bilo na samoj liniji između kopna i mora jer se u mulju slojevi izmiješaju - kaže Filipa Jurković Pešić. Kameni dio zidova, koji su istraživali posljednja tri tjedna, dio su termalnog kompleksa smještenog na samom kraju velike vile.

Rimska vila iz 1. stoljeća probnađena je na plaži u Bibinjama

- Robovi su ložili peći, čime se zagrijavao zrak koji se pretvarao u vodenu paru. Ona bi se cijevima ili kanalima dovodila do zidova ili podova termi i tako bi zagrijavali prostore. Za oblaganje zidova koristili su se vapno i vodonepropusna žbuka pomiješana s glinom kako bi bila otporna na vodu - priča.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa