Obavijesti

News

Komentari 8

Arheolozi u Austriji traktorom otkrili staru gladijatorsku školu

Arheolozi u Austriji traktorom otkrili staru gladijatorsku školu
3

Struktura ovog zdanja otkrivenog u Austriji podsjeća na Koloseum i školu u Rimu. Izvan zidina škole radar je zabilježio groblje, za one koji su ubijeni tijekom treninga

VIDEO

Pronalazak gladijatorske škole senzacija je u pravom smislu riječi, oduševljeno je rekao austrijski provincijski guverner Donja Erwin Proell. Traktorom, na kojeg su postavili sofisticirane trodimenzionalne sonare i radare, arheolozi su 45 kilometara istočno od Beča pronašli ruševine Carnuntuma, grada u kojem je prije 1700 godina živjelo 50.000 ljudi. Škola za gladijatore podsjeća na Koloseum, a bila je mješavina vojarne i zatvora te objekt visoke sigurnosti. Borci su mahom bili osuđeni kriminalci i zatvorenici.

Debeli zidovi okružuju 11.000 četvornih metara, a škola i susjedna zgrada protežu se na 2800 četvornih metara. U dvorištu je smješten i poligon - mali stadion okružen drvenim sjedalima i terasom za glavnog trenera. Kompleks sadrži 40 malenih spavaonica za gladijatore, veliko kupalište s toplom, hladnom i mlakom vodom, u kojem su se mogli kupati nakon borbi, dvoranu za trening s grijanim podovima i razne upravne zgrade.

Izvan zidina škole radar je zabilježio groblje, za one koji su ubijeni tijekom treninga. Gladijatori su u borbama znali potrošiti tisuće kalorija, a hranili su ih mesom i žitaricama da bolje podnesu napore.

Život i krv davali su za zabavu dokonih Rimljana

Gladijatori su u starom Rimu bili borci koji su se radi zabave gledatelja borili mačevima i kopljima. Borbe su se obično prekidale zbog krvarenja, no kasniji carevi željeli su da igre traju do smrti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...