News

Komentari 341

Arhiv BiH: Izgorjeli najvrjedniji dokumenti sačuvani čak u ratu

Arhiv BiH: Izgorjeli najvrjedniji dokumenti sačuvani čak u ratu

Jedan od depoa Arhiva BiH koji je zapaljen sadržavao je najvrjednije fondove kojima smo raspolagali i čija se vrijednost ne može procijeniti, kaže ravnatelj Zahirović

Dan nakon velikih prosvjeda u BiH počinje se zbrajati šteta. Građani koji su izašli na ulice Sarajeva, Tuzle, Mostara...ostavili su za sobom kaos.

U izgredima je ozlijeđeno više od 200 ljudi, među njima brojni policajci. Tijekom nereda zapaljene su zgrade Predsjedništva BiH, Vlada Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, te zgrade općina Zenica i Tuzla. U Mostaru su zapaljene zgrade Gradske uprave i Gradske vijećnice, sjedišta nekih stranaka, kao i dvije privatne kuće. U naletu vandala zapaljen je i Arhiv BiH u Sarajevu koji čuva dragocjeno arhivsko blago staro stotinama godina.

Kako je za Klix.ba ispričao ravnatelj Arhiva Šaban Zahirović izgorjela je povijesna građa čija se vrijednost ne može procijeniti. 

 - Jedan od depoa Arhiva BiH koji je zapaljen sadržavao je najvrjednije fondove kojima smo raspolagali. Zbirka poklona i otkupa, Zbirka osobnih dosjea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosjea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudačko-šerijatsku školu u BiH. To je ovako na prvu što se mogu sjetiti - kazao je Zahirović.

Dodao je i kako ta građa nije stradala u tri rata, a izgorjela je evo danas, što je, kaže Zahirović, velika kulturna sramota.

Najčitaniji članci