Obavijesti

News

Komentari 38

Assange promijenio imidž: Iz ambasade je izašao kao starac

Assange promijenio imidž: Iz ambasade je izašao kao starac
4

Assange kaže da strahuje da bi mogao biti izručen Sjedinjenim Državama te tamo optužen za objavu hakiranih vladinih dokumenata oko ratova u Afganistanu i Iraku

VIDEO

Julian Assange (47), osnivač WikiLeaksa je u četvrtak uhićen u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu. On je odveden u pritvor u policijsku postaju u središtu Londona gdje će biti do izlaska pred Westminsterski sud.

Pokretanje videa...

01:06

Ekvadorska vlada ukinula Assangeu azil i da je ekvadorski veleposlanik osobno pozvao policajce u veleposlanstvo.

U veleposlanstvu je živio od 2012. godine, a koliko se promijenilo vidi se na snimki uhićenja koju je objavio RT. Vidno se postarao, a pustio je i bradu. Iz zgrade veleposlanstva iznosilo ga je više muškaraca.

WikiLeaks founder Julian Assange is seen as he leaves a police station in London

Dok u ga iznosili iz zgrade vikao je: "Morate pružati otpor, možete pružiti otpor", prenose britanski mediji.

WikiLeaks: Assangea će uskoro izbaciti iz ambasade Ekvadora
WikiLeaks: Assangea će uskoro izbaciti iz ambasade Ekvadora

U ruci je držao knjigu američkog pisca Gore Vidala. Vidal je uvijek govorio što misli, ulazio je u konflikte, provocirao je Ameriku i njezine građane. Tako je  pišući o 11. rujnu tvrdio da je Amerika sama kriva zbog svoje imperijalističke vanjske politike. 

Britanske vlasti su uhitile Australca jer kršio svoj uvjetni dopust bježanjem. Njegov odvjetnik tvrdi da su Assangea uhitili i zbog zahtjeva SAD-a za izručenjem

Assange kaže da strahuje da bi mogao biti izručen Sjedinjenim Državama te tamo optužen za objavu hakiranih vladinih dokumenata oko ratova u Afganistanu i Iraku.

WikiLeaks founder Julian Assange is seen in a police van after was arrested by British police outside the Ecuadorian embassy in London

Ekvador je ukinuo diplomatski azil Assangeu zbog opetovanog kršenja međunarodnih konvencija, izjavio je prethodno ekvadorski predsjednik Lenin Moreno.

On je rekao kako je Ekvador dobio britanska jamstva da Assange neće biti izručen u zemlju koja bi mu mogla izreći smrtnu kaznu.

WikiLeaks, pak, tvrdi da je Ekvador ilegalno ukinuo azil Assangeu, koji je gotovo sedam godina proveo u veleposlanstvu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, i time prekršio međunarodno pravo.

Assange je uhićen na zahtjev švedskog tužiteljstva koje ga godinama želi ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Švedske vlasti optužuju ga po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, a sve to počinio je navodno u kolovozu 2010.

Assangeov odvjetnik rekao je da će se boriti protiv izručenja Švedskoj.

Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u iduća tri tjedna. Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla biti moguća izručenja i u druge zemlje, uključujući SAD, navodi Guardian.

Assange je pripremio video izjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tijekom dana.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"