Obavijesti

News

Komentari 1

Atalić: Hrvatska mora naučiti živjeti s opasnosti od potresa

Atalić: Hrvatska mora naučiti živjeti s opasnosti od potresa

Atalić kaže kako se paralelno mora raditi na obnovi i na procesu zaštite od stradalih objekata te kako je svijest o opasnosti od potresa važna kako bi građani shvatili važnost dobre rekonstrukcije

VIDEO

Vlada je prije dva dana objavila paket izmjena zakona o obnovi koji bi trebao olakšati proceduru i napokon ubrzati tromu i sporu obnovu.

Darko Horvat kaže kako se od Damira Vanđelića očekuje da sustavno pristupi organiziranij obnovi Zagreba za građane koji ne mogu ili ne žele sami obnavljati.

Horvat kaže kako nije on kriv za medijske špekulacije da sve kasni zbog neriješenih odnosa između Fonda i Ministarstva.

Ovo su najvažnije izmjene u Zakonu o obnovi: Sve obnavlja država, nude i kupnju stanova
Ovo su najvažnije izmjene  u Zakonu o obnovi: Sve obnavlja država, nude i kupnju stanova

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet kazao je kako su iz Možemo! digli ruke za zakon jer je on bio osnovni preduvjet da se u obnovu krene.

- Ukazivali smo na moguća poboljšanja istog i kontinuirano surađujemo na relaciji grad-ministarstvo. Inovacije u novom prijedlogu izmjene Zakona o obnovi su da se ukida participacija građana u obnovi. Kompletnu konstrukcijsku obnovu preuzimaju država i grad u omjeru 80 naprama 20, zatim podizanje pragova za javnu nabavu što znači da je jednostavna nabava za robe i usluga 200 tisuća kuna podignuta na milijun kada se govori o državnoj upravi, a na milijun i pol kada se govori o jedinicama lokalne samouprave - rekao je Korlaet u emisiji Poligraf.

Komad fasade sa zgrade u Gundulićevoj pao dječaku na glavu: 'Lice mu je bilo krvavo'
Komad fasade sa zgrade u Gundulićevoj pao dječaku na glavu: 'Lice mu je bilo krvavo'

Mijenja se i postupak oko javne nabave, a Korlaet smatra kako bi to trebalo ubrzati stvari.

- Svi instrumenti države morat će biti prisutni kako bi se spriječila malverzacija - naglasio je ministar i dodao kako im je DORH od velike pomoći glede provedbe i kontrole zakona na terenu.

Josip Atalić, koordinator pri Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo, naglašava kako je potrebno paralelno obnavljati i raditi na zaštiti od stradalih objekata.

- Postoje procesi sustavnih ponovnih pregleda zgrada. Kada se govori o tome da dijelovi zgrada padaju, da su neke zgrade crvene, žute, zelene, mi to imamo u bazama podataka s 50-100 atributa koji su jako vrijedni. U suradnji s Ministarstvom graditeljstva imamo plan da se ti podaci sustavno obrađuju te da se iskoriste kako bi se upozorili građani, kako bi se radili tuneli - rekao je Atalić.

Korlaet kaže kako je grad napravio sigurnosne tunele kako bi se građani zaštitili od oštećenih objekata.

Zgrada s koje je pala fasada i ozlijedila dječaka u vlasništvu ministarstva Darka Horvata
Zgrada s koje je pala fasada i ozlijedila dječaka  u vlasništvu ministarstva Darka Horvata

- Kada dobijemo podatke o konstrukcijskim svojstvima zgrade, ali i o brojnim drugim, to će biti od velike važnosti zato što pomažu u procesima. Građani žive u tim zgradama i kućama te ih pozivamo da nam dostave podatke o svojim građevinama i ne trebaju se bojati zato što postoje stručnjaci koji će to doći pregledati i složiti podatke. To će nam pomoći da sastavimo bazu podataka koja će biti prvenstveno korištena za procjenu rizika - govori Atalić.

- Hrvatska mora naučiti živjeti s velikim rizikom od potresa. Smatram da je to važno kako bi građani osvijestili kod rekonstrukcije svojih zgrada - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.