Obavijesti

News

Komentari 6

Atentator kojem je oprošteno, a ispalio je četiri metka u Papu

Atentator kojem je oprošteno, a ispalio je četiri metka u Papu
1

Turčin Mehmet Ali Agca pokušao je 1981. ubiti papu Ivana Pavla II. Papa je bio loše, pet sati su ga operirali. Nakon dvije godine Sveti Otac ga je posjetio u zatvoru

VIDEO

Trg sv. Petra u Vatikanu 13. svibnja 1981. godine. Blagdan Gospe Fatimske. Papa Ivan Pavao II. se vozi u otvorenom Papamobilu i rukuje s brojnim vjernicima prije opće audijencije srijedom. Već tri godine on je poglavar Katoličke crkve i omiljen je među vjernicima. Blagoslivlja, pozdravlja. Roditelji dižu prema njemu dijete da ga pomiluje. Odjednom se čuju pucnjevi. Papa pada na ruke svog osobnog tajnika kardinala Stanislawa Dziwisza.

Bible / Cardinals / Churches / Monks / Nuns / Popes / Priests / Religion

Gospino proročanstvo: Napast će 'biskupa u bijelom'

Atentat na Svetog Oca Papu Ivana Pavla II. zbio se na godišnjicu ukazanja Gospe fatimske koja je još 1917. godine prorekla da će “biskup u bijelom ” biti napadnut. U njega je četiri metka  iz pištolja Browning Hi-Power kalibra 9 milimetara ispalio Turčin Mehmet Ali Agca (23). Svoju žrtvu je pogodio  u trbuh te u kažiprst i desni lakat. Ranjena su i dva vjernika koja su bila u blizini. No atentator cilj nije postigao iako je putem do klinike Gemelli Papa izgubio svijest. No, uspio je preživjeti.  Operacija je trajala pet sati, a Papa je do kraja života imao zdravstvenih problema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
REUTERS

Atentator je 10. svibnja 1981. godine došao vlakom iz Milana u Rim. Našao se s jednim Turčinom i dvojicom Bugara. Tri dana kasnije, Agca i pomoćnik čekali su papu Ivana Pavla II. da prođe Trgom sv. Petra.

Mehmet Ali Ağca  rođen u okrugu Hekimhan u provinciji Malatya u Turskoj. Kao mladić počeo se baviti sitnim kriminalom i postao je član ulične bande. Jedno vrijeme je radio kao krijumčar između Turske i Bugarske.

Puno teorija o nalogodavcu

Nakon atentata nagađalo se da iza  Mehmet Ali Agce stoji bugarska obavještajna služba. Agca je više puta mijenjao priču u policiji, a u jednoj verziji tvrdio je kako je povezan s palestinskim skupinama, u drugoj da je sam organizirao i izveo atentat. U srpnju 1981. godine osuđen je na doživotni zatvor. 

REX

Postoje mnoge teorije tko je želio ubiti papu. Agca je tada bio pripadnik turskog desnoradikalnog pokreta "Sivi vukovi" čiji cilj je bilo ujedinjavanje svih 'turskih naroda' - od Balkana, pa preko Srednje Azije sve do Kine – u jednu jaku, neovisnu i prije svega samouvjerenu pan-tursku državu.

Također od samog početka sovjetska komunistička vlast jasno je pokazivala da joj ne odgovara Papa Poljak koji je otvoreno podržavao  sindikalni pokret «Solidarnost» u Poljskoj. U arhivu u Kremlju poslije su nađeni dokumenti u kojima se navodi da je potrebno poduzeti mjere protiv Ivana Pavla. To nije bio jedini pokušaj atentata na Svetoga Oca.

Odležao 19 godina zbog napada na Papu

Dvije godine nakon atentata Mehmeta Ali Agcu u rimskom zatvoru Rebibbia posjetio ga je Papa. O čemu su točno razgovarali nikada nije otkriveno, ali zna se da mu je Papa dao oprost .

Papa se susreo i s njegovom majkom i sestrom, a upravo je na zahtjev milostivog Pape atentator pomilovan 2000. godine Poglavar Katoličke crkve rekao je u Bugarskoj 2002. godine kako ne vjeruje da Bugari stoje iza atentata.

Iranci naručili atentat 1981.?

Knjiga 'Obećali su mi raj: Moj život i istina o atentatu na Papu'  tvrdi kako je atentat 1981. na Trgu sv. Marka naručio ajatolah Homeini, vođa iranske islamske revolucije. Agca je tvrdo kako ga je nakon bijega iz zatvora obučavale Homeinijeve snage a da ga je iranski vođa pozvao da u ime Alaha ubije Papu. Liječnici su ustvrdili da je psihički bolestan

Iako je Agca bio osuđen na doživotni zatvor 2000. je u Italiji pomilovan i pušten u Tursku gdje je bio u zatvoru do 2010. godine gdje je odsluživao kaznu za neko prijašnje ubojstvo. Po izlasku iz zatvora prevezli su ga u vojnu bolnicu kako bi provjerili je li sposoban za služenje vojske. Naime, 2006. procjena je bila da je nesposoban zbog ozbiljne psihičke neuravnoteženosti.

No, postojala su pitanja vezana uz mentalno zdravlje Mehmeta Ali Agce, zbog njegovih tvrdnji da je Mesija. I u izjavi njegovog odvjetnika, koji ju je podijelio novinarima nakon izlaska iz zatvora 52-godišnjeg Turčina, stoji: “Predviđam smak svijeta do kraja ovog stoljeća. Sve će biti uništeno i svi ćemo umrijeti… Ja sam Krist vječni.”

Htio upoznati Papu Franju

U prosincu 2014. godine posjetio je Vatikan te na grob čovjeka kojeg je pokušao ubiti stavio bijele ruže. To je bio njegov prvi posjet Vatikanu nakon atentata na Papu. Tada je izjavio

- Došao sam danas ovdje jer me papa Ivan Pavao II. točno na taj dan posjetio u zatvoru prije 31 godinu. Vratio sam se na mjesto čuda.

Tom prilikom je opet tražio da ga primi papa Franjo. I taj put su mu to odbili. Prvi put je tražio sastanak s papom Franjom prilikom njegovog posjeta Turskoj. No tada ga je uhitila talijanska policija jer su utvrdili da nema ispravne dokumente odnosno nije imao vizu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti