Obavijesti

News

Komentari 274

WHO: Broj novozaraženih raste jer su Europljani popustili mjere

WHO: Broj novozaraženih raste jer su Europljani popustili mjere
1

U Hrvatskoj imamo više 180 novozaraženih. U Splitu je preminula žena (81), U Bosni Hercergovini zaraženo je 222 ljudi, a petero je umrlo. U Srbiji je 247 novozaraženih, troje ljudi je umrlo

NAJBITNIJE VIJESTI
Italija uvodi mjere na granici za 4 zemlje, Hrvatska među njima >>> više ovdje
'Rast brojki nije neočekivan, a jesen će sigurno biti izazovnija' >>> više ovdje
'O ruskom cjepivu nema jasnih podataka, a djeca će ići u školu' >>> više ovdje
Capak: 'Vir je sad žarište!' Virski stožer: 'Mi ni nemamo klubove, imamo šest zaraženih u srpnju!' >>> više ovdje
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.52

Popuštanje mjera razlog većim brojkama

 Popuštanje epidemioloških mjera, veća dostupnost testova, ali i opuštenost u ljetno vrijeme razlog su porasta broja zaraženih Covidom-19 u Europi, ocijenio je u četvrtak epidemiolog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Mladi koji najčešće imaju blaži oblik bolesti, dakle i manju smrtnost, dijelom su uzrok porasta broja slučajeva, ali virus nije oslabio i "ništa ne upućuje na to da je manje opasan", istaknuo je Richard Peabody, epidemiolog koji u europskom ogranku WHO-a vodi tim za visokorizične patogene agense, u razgovoru za agenciju France Presse.

Broj slučajeva u Europi raste posljednjih tjedana, ali - barem zasad - ne i broj umrlih, pokazuju podatci te organizacije.

UN-ova organizacija je zabrinuta zbog eventualnog popuštanja mjera.

"Smanjite li pritisak na virus, on će se vratiti", istaknuo je stručnjak koji poziva europske zemlje da i dalje budu oprezne i da primjenjuju ono što su naučile u prvim mjesecima pandemije.

"Treba nastojati na brzom otkrivanju novih slučajeva i novih skupina slučajeva kako bi se pokušalo spriječiti novo širenje bolesti", rekao je Peabody.

Podatci WHO-a za Europu koji obuhvaćaju 55 europskih i zemalja srednje Azije, pokazuju da je u Europi od početka pandemije prijavljeno gotovo 3,7 milijuna oboljelih od COVID-a 19, od kojih je 218.383 umrlo. U svijetu je dijagnosticirano više od 20 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom.

18.09

Rekordne brojke u Iraku

Iračko ministarstvo zdravstva je objavilo u četvrtak navečer da je u posljednja 24 sata 3841 osoba zaražena novim koronavirusom, najviše od prvog slučaja covida-19 u veljači u zemlji čiji je zdravstveni sustav na koljenima.

Ukupno je dosad zaraženo u Iraku 164.277, od kojih je 5641 osoba umrla i 117. 208 je ozdravilo, prema službenim podacima ministarstva. 

Bez obzira na poduzete mjere ograničenja kretanja, broj zaraženih raste.

Na početku epidemije Irak je bio gotovo pošteđen, a sada je jedna od najpogođenijih zemalja Bliskog istoka, ali i dalje daleko iza susjednog Irana koji ima više od 300.000 slučajeva i 18.000 umrlih.

Zdravstvene ustanove i oprema su zastarjeli i nedostaje im stručnog osoblja.

Proračun za zdravstvo iznosi nepunih dva posto BDP-a u jednoj od naftom najbogatijih zemlja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Irak ima 14 bolničkih kreveta na 10.000 stanovnika, dok na primjer Francuska ima 60.

18.08

Većina uvezenih slučajeva korone u Sloveniji stiglo iz Hrvatske

Od 33 slučaja unosa korona virusa u Sloveniju u zadnjih tjedan dana 27 ih je bilo uvezeno iz Hrvatske, prenose u četvrtak popodne slovenski mediji pozivajući se na infektologe koji razmišljaju da vladi zbog toga predlože strože mjere granične kontrole pri ulasku iz Hrvatske.

Kako je za popodnevni dnevnik Slovenske televizije izjavila Bojana Beović, glavna infektologinja u timu slovenske vlade za koronavirus, nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) mogao bi vladi predložiti ili da se po povratku iz Hrvatske odredi 14-dnevna karantena ili obvezno predočenje negativnog testa na koronavirus.

Dodala je da se za potonje rješenje jučer odlučila Italija, ali da je mjera uvođenja eventualne karantene učinkovitija jer se tako može spriječiti više novih zaraza.

"Granicu smo za ulaze iz Srbije i BiH zatvarali pri bitno manjem broju unosa nego što je sada slučaj s Hrvatskom", kazala je Beović, dodavši kako su glavni problem u Hrvatskoj "diskoteke" koje nisu zatvorene, ali da na to Slovenija nema utjecaja.

Kako je popodne za slovenske medije iznijela Marta Vitek Grgič iz NIJZ-a, u zadnje je vrijeme u Sloveniji dvostruko više importiranih slučajeva zaraze nego lokalnih prijenosa, a najviše je uvoza virusa iz Hrvatske, no odluka o eventualnom zaoštravanju režima na granici je u ovlasti vlade, a epidemiolozi samo mogu iznijeti svoj prijedlog.

Samo ljetovanje u Hrvatskoj nije toliko problematično ako se turiusti drže propisa i mjera, fizičke distance i higijene i izbjegavaju riskantne kontakte i masovna druženja, no dosta je infekcija do kojih je došlo "na plažama" u Hrvatskoj, prenose slovenski mediji.

Kao glavni kriterij za kategorizaciju regija i država s obzirom na rizik od koronavirusa Slovenija je na početku epidemije uvela ukupan broj zaraza u zadnja dva tjedna na 100.000 stanovnika. Pri  tome uvrštavanje neke države na "crvenu" najriskantniju listu znači da  ona bilježi  prosječno više od 40 dnevnih novih aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u dvotjednom razdoblju.

Hrvatska još nije ni bilzu tog broja, ali je kao kriterij naknadno uvršten i broj importiranih zaraza u Sloveniju iz pojedine destinacije, broj testiranja i kapacitet zdravstvenog sustava za zbrinjavanje oboljelih u zemlji iz koje se dolazi na slovensku granicu.

Glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin jučer je u izjavi za medije sugerirao da bi Hrvatska kao novooboljele od covida-19 odnosno zaražene trebala registrirati i one kojima je potvrđena zaraza nakon što su se iz Hrvatske vratili u svoje zemlje.

17.34

Zračne luke uvode punktove za testiranje na koronu

Glavne zračne luke u Amsterdamu i Bruxellesu uvode mobilne punktove za testiranje na koronavirus u nastojanju da suzbiju pandemiju.

U Amsterdamu, putnici koji dolaze iz zemalja koje se smatraju visoko rizičnima u smislu zaraze mogu se od četvrtka besplatno testirati.

To uključuje pacijente bez simptoma, objavile su nizozemske vlasti za javno zdravstvo.

Rezultati testova bit će dostupni u roku od 48 sati.

Kapaciteti za testiranje trenutačno su ograničeni, ali planira se omogućiti do 600 testova na dan što je prije moguće.

Testiranje putnika nije zakonski obvezno.

Sličnu mogućnost najavila je u četvrtak i zračna luka u Bruxellesu za početak rujna.

Na mobilnim točkama testirat će se moći putnici koji se vraćaju iz visoko rizičnih zemalja, priopćila je zračna luka.

Za razliku od Nizozemske, testiranje za takve putnike u Belgiji je obvezno.

Test će morati platiti 47 eura.

Putnici koji napuštaju zemlju mogu se također testirati, ali morat će platiti više.

Standardni test, čiji su rezultati gotovi za devet sati, platit će 67 eura, a brži test, čiji su rezultati gotovi za tri sata, 135 eura.

Zračna luka Charleroi, koju koriste Ryanair i Wizzair, ne planira takvu mjeru.

Sve više zračnih luka u svijetu nudi mogućnost testiranja na virus.

Singapur je to omogućio već u ožujku, dok se u Njemačkoj putnici mogu besplatno testirati od subote.

16.43

Indonezija zatvorena za turiste do kraja godine

Indonezija neće primati strane turiste do kraja godine i usredotočit će se umjesto toga na privlačenje domaćih gostiju, rekao je u četvrtak indonezijski ministar.

„Izgleda da nećemo primati strane turiste do kraja godine. Prvo ćemo se samo konsolidirati”, rekao je Luhut Pandjaitan, ministar za pomorske poslove i ulaganja, u govoru na virtualnom poslovnom forumu.

Vlada je to objavila u trenutku kada se zaraza novim koronavirusom i dalje ubrzano širi, nakon što su ublažene restriktivne mjere i ponovno pokrenuto gospodarstvo.

To znači da regionalne vlasti Balija moraju odustati od plana da otvore otok za strane turiste 11. rujna.

Bali je u srpnju otvorio svoje turističke destinacije za mještane i domaće turiste.

Pandjaitan je rekao da će se vlada usredotočiti na privlačenje domaćih turista koji bi ubuduće trebali ostvarivati 70 posto turističkog prometa.

Indonezijska vlada zabranila je u ožujku strancima ulaske u zemlju u sklopu mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, osim nužnih i službenih putovanja.

Indonezijski ministar vanjskih poslova Retno Marsudi rekao je novinarima u četvrtak da su Indonezija i Južna Koreja dogovorile uspostaviti koridor za nužna poslovna putovanja od 17. kolovoza, ali ne i za turizam.

Prvi takav aranžman uveden je 29. srpnja s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Komentari 274