News

Komentari 3

Australija skraćuje period između druge i 'booster' doze zbog rasta zaraza omikronom

Australija skraćuje period između druge i 'booster' doze zbog rasta zaraza omikronom

Ministar zdravstva Greg Hunt rekao je da će se 'booster' doza moći primiti već pet mjeseci od druge doze

Australija je u nedjelju objavila da će skratiti period između druge i 'booster' doze zbog porasta zaraza omikron varijantom.

Australija je prvo objavila da će ponuditi 'booster' doze cjepiva svima iznad 18 godina šest mjeseci nakon primanja druge doze, no s obzirom na porast slučajeva omikrona, ministar zdravstva Greg Hunt rekao je da će se 'booster' doza moći primiti već pet mjeseci od druge doze.

"Booster doza pet ili više mjeseci nakon druge doze osigurat će još jaču i dugotrajniju zaštitu i trebala bi pomoći da se spriječi širenje virusa", priopćio je Hunt.

"Podaci iz Izraela pokazuju da su 'booster' doze zaslužne za smanjenje stopa zaraza među dobnim skupinama koje se mogu cijepiti, težih oboljenja onih iznad 40 i smrti onih iznad 60 godina", dodao je.

Oko 90 posto ljudi iznad 16 godina potpuno je cijepljeno u Australiji. Ipak, Australija je izvijestila o 1556 novih slučajeva u protekla 24 sata, a dan ranije je imala najveći broj zaraženih u šest tjedana.

Australija je potvrdila oko 227.000 zaraza koronavirusom i 2100 mrtvih od početka pandemije, puno manje od usporedivih zemalja.

Najčitaniji članci