News

Komentari 40

Australske vlasti traže goluba Joea kako bi ga ubile. Terete ga za ilegalan ulazak na kontinent

Australske vlasti traže goluba Joea kako bi ga ubile. Terete ga za ilegalan ulazak na kontinent

Ako računamo da je zemlja ravna ploča, golub Joe prošao je 27.000 kilometara da bi došao od Amerike do Australije. Još se ne zna zašto je napustio Oregon. Sudjelovao je u golubljim trkama i bio talentiran sportaš

Australske vlasti intenzivno tragaju za golubom koji je neovlašteno ušao u njihovu zemlju. Pretpostavlja se da je došao švercajući se na teretnom brodu kao slijepi putnik.

Kad ga uhvate, predstavnici Ministarstva za agrokulturu, vodu i okoliš namjeravaju ga eutanazirati. Procijenili su da bi mogao biti prijetnja za javno zdravstvo. Iako se ne zna ima li ikakve bolesti. 

Nestanak ovog goluba, koji se sada predstavlja kao Joe, prijavljen je u američkoj saveznoj državi Oregon krajem listopada.

Joe je ondje sudjelovao na važnim golubljim utrkama i pokazao se kao veoma talentiran i predan sportaš. 
Što ga je nagnalo da preko noći napusti trenera i pobjegne od svijetala reflektora i svog tog presinga, možemo samo nagađati. 

Pretpostavlja se da je u azilu u Australiji već barem mjesec, dva. Primijećen je u Melbourneu. 
Kako javlja BBC koji pomno prati ovaj slučaj, građanin imena Kevin Celli-Bird imao je bliski susret s njim u svom dvorištu 26. prosinca. Još pod dojmom, lokalnim novinarima ispričao je:

- Bio je prilično mršav pa sam zgnječio suhi biskvit i ostavio mu ga vani - izjavio je za novinsku agenciju AP.

Kad je njegovo iskustvo izašlo na naslovnicama, Birda je kontaktirala policija zabrinuta za javno zdravlje Australije i zatražila da im kaže u kojem je smjeru optuženik otišao. 

Nedugo zatim vlasti su pokrenule temeljitu, intenzivnu potragu. Izdale su i priopćenje u kojem se ne libe goluba Joea oštro prozvati da predstavlja direktan biosigurnosni rizik ptičjoj populaciji Australije.  

I sve zato što nije došao s papirima i prošao kontrolu na aerodromu i carini ili gdje već ptice danas obavljaju check-in. 

A da bi došao iz Oregona u Australiju, morao je preći Pacifički ocean što bi značilo da je iza njega nevjerojatnih 12 tisuća kilometara.

Ali to nije sve.

Prema ravnozemljaškim kalkulacijama, Joe je prešao najmanje 27.000 kilometara (!). U slučaju da se kretao po ravnoj ploči, a ne po globusu, golub morao ići od Oregona do New Yorka preko Europe do Kazahstana pa onda kroz Kinu i Filipine do Australije. 

NOVO: Australske vlasti pustile goluba 

Američka zajednica za utrke golubova objavila je kasnije na svojoj Facebook stranici da golub Joe pronađen u Australiji ustvari nije Joe trkač koji se izgubio u SAD-u, ali je ipak golub za utrke jer je imao službenu oznaku. 

- Golub pronađen u Australiji ima krivotvorenu traku i ne treba ga uništavati prema mjerama biološke sigurnosti jer mu je stvarni dom u Australiji. Razočarenje je što se lažne informacije šire tako brzo, ali zahvalni smo što pravi golub nije zalutao iz SAD-a - poručili su iz udruge. 

Neobično je da im ne vjeruje baš svatko. Korisnici Twittera pišu da Američka zajednica za utrke golubova laže kako bi spasili život ptici i skrenuli pažnju australskih vlasti. Neki su komentirali kako im se čini da je golub Joe nabavio dobrog odvjetnika.

Najčitaniji članci