Obavijesti

News

Komentari 160

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...

VIDEO

Nakon nove runde pregovora s predstavnicima Domovinskog pokreta medijima se od 14 sati obratio šef SDP-a Peđa Grbin. Domovinski pokret, iz kojeg poručuju da su spremni i na nove izbore, paralelno pregovara i HDZ-om. Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na startu je Grbin kazao kako i dalje traže da se Sabor konstituira na antikorupcijskim temeljima. Prioriteti su uklanjanje Ivana Turudića s pozicije glavnog državnog odvjetnika te pitanje Lex AP-a.

'Svatko mora donijeti svoju odluku'

- Ne smijemo dopustiti da čovjek koji ima veze s kriminalom dođe na čelo DORH-a. Ne može se borba protiv kriminala i korupcije voditi s takvom osobom. Druga stvar je pitanje Lex AP. I danas smo čitali da je stanje s pitanjem medijskih sloboda zabrinjavajuće. Nakon što napravimo te dvije stvari, možemo govoriti o drugima. Jasno smo predočili koji su rokovi, razgovarali smo o rokovima za konstituiranje Sabora koji počinju teći nakon što Predsjedniku Republike budu dostavljeni rezultati izbora - kazao je Grbin i dodao:

- Odluka što i kako dalje je na DP-u, naša pozicija je jasna.

Preferencijalna mina u HDZ-u, kao crni labud: 7406 glasova za Ačkara išlo je u korist Anušiću?
Preferencijalna mina u HDZ-u, kao crni labud: 7406 glasova za Ačkara išlo je u korist Anušiću?

Kaže i kako je na stolu opcija ponavljanja izbora.

- Svatko zna koji je naš prijedlog, mi smo ga prezentirali drugim strankama koje su do 14. ožujka činile saborsku opoziciju. Na svakome je da razmotri i onda donese odluku. Mi smatramo da je ovo prilika da Hrvatska napravi iskorake po pitanju borbe protiv korupcije i borbe za medijske slobode, a nakon toga su sve opcije na stolu pa i ponavljanje izbora, za što smo mi u SDP-u spremni. Ne iznosim detalje sastanaka, ali mogu reći da ništa od onog što je na stolu nije neprihvatljivo nijednoj strani. Međutim, svatko će morati donijeti odluku hoće li u tom smjeru krenuti. Mi u SDP-u smo odluku donijeli, znamo da je konstituiranje Sabora prioritet - kazao je Grbin. 

'Prevažne stvari da bismo se igrali...'

- Mi smo vrlo jasno govorili o tome što već danima predstavljamo pred javnošću. Ništa od onoga što smo iznijeli nije tajno, naš stav je jasan. Primarno rješavanje ove dvije stvari, nakon toga mogu i druge - nastavio je Grbin i poručio da za uklanjanje Turudića prije nego što stupi na dužnost nije potreban prijedlog Vlade.

Dvije stvari koje spominje su, podsjetimo, uklanjanje Turudića i rješavanje Lex AP-a.

Vesna Vučemilović: 'Ne dam svoj glas SDP-u i Možemo!'
Vesna Vučemilović: 'Ne dam svoj glas SDP-u i Možemo!'

- Smatram da se razgovori nisu vodili pro-forme. Ovo su prevažne stvari da bi se s njima igrali. Ovo su za Hrvatsku prevažne stvari da bismo se mi igrali. Borba protiv korupcije, borba za medijske slobode, a nakon toga za pošteni izborni zakon, za prava djece i umirovljenika, to su stvari s kojima se ja nemam namjeru zezati... Ovo su stvari koje su vrlo jasne, naša ponuda je konkretna, rezultati za Hrvatsku, ako se ona prihvati, su dobri. Svatko od onih koji su glasali na jedan način prije dva mjeseca sada ima priliku ispraviti ono što je napravljeno voljom HDZ-a - kazao je Grbin kad su ga pitali o razgovorima s Domovinskim pokretom.

Zlatko Hasanbegović: 'Složit će se vlada. Zovite Andreja Plenkovića na njemu je odluka'
Zlatko Hasanbegović: 'Složit će se vlada. Zovite Andreja Plenkovića na njemu je odluka'

Kaže i kako za vrijeme pregovora s DP-om nije bilo razgovora o kadrovskim pitanjima.

- Nije realno o micanju Turudića razgovarati s onima koji su te odluke donijeli. Logično je da s onima koji su bili protiv toga razgovaramo o tome da napravimo ono što smo tvrdili da je ispravno i prije dva mjeseca. Naš stav o Turudiću i o Lex AP se nije promijenio - kazao je Grbin pa poručio:

- Vidjet ćemo može li to funkcionirati jedno duže razdoblje. Ako ne može, onda je najpoštenije da idemo na nove izbore.

Komentirao i je poruke iz drugih tabora.

HDZ našao dva žetona za novu vladu? 'I uz njih, Plenković neće pristati da se odrekne manjina'
HDZ našao dva žetona za novu vladu? 'I uz njih, Plenković neće pristati da se odrekne manjina'

- Od mnogih slušamo što neće, a mi govorimo što želimo napraviti.

Plenkovićeva poruka

 

Dodajmo i kako je danas Andrej Plenković iz Bruxellesa poručio kako smatra da će kroz nekoliko dana formirati većinu...

- Narod i birači su poslali poruke i rekli što misle o strankama, HDZ je ponovno dobio relativnu većinu da predvodi Vladu i sad razgovaramo o novoj parlamentarnoj većini. Smatram da ćemo kroz sljedeće dane dogovoriti novu parlamentarnu većinu, a potom i Vladu - kazao je Plenković, javlja N1.

Ovdje pratite sve o parlamentarnim izborima iz minute u minutu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno
Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.