News

Komentari 649

Austrija od ponedjeljka uvodi lockdown za sve, a od veljače će i cijepljenje biti obavezno za sve

Austrija od ponedjeljka uvodi lockdown za sve, a od veljače će i cijepljenje biti obavezno za sve

Škole će biti zatovrene, a usluga će biti pružena samo onima koji rade u javnim zanimanjima i ne mogu brinuti o djeci. Hoteli, dućani, restorani barovi se zatvaraju, a od veljače se uvodi obavezno cijepljenje

Austrijski čelnici su se udaljili u izolaciju tirolskog hotela kako bi skupa sa guvernerima država raspravili detalje oko novog lockdowna.

Od ponedjeljka će svih devet saveznih država ući u strogi lockdown kako bi usporili širenje virusa i rasteretili krevete na odjelima intenzivne njege. Svjetlo na kraju tunela je to da će se za 20 dana cijepljeni opet slobodno kretati! Naime lockdown će trajati sigurno 10 dana, a moguće je da će ga produljiti i za dodatnih deset.

Za necijepljene će lock down trajati i dulje od 13. prosinca. To znači da su proslava adventa i okupljanja za mnoge uoči Božića neizvjesni.

Škole će također biti zatvorene, a usluga će biti pružena samo za djecu čiji skrbitelji rade u javnim zanimanjima i nisu u mogućnosti skrbiti o njima zbog posla. Hoteli, prodavaonice, restorani i barovi su zatvorit će svoja vrata. Otvoreni ostaju supermarketi, ljekarne i benzinske postaje. Na snazi je rad od kuće.

Dvije posebno pogođene savezne države Gornja Austrija i Salzburg objavile su ovu mjeru još jučer.

Nekoliko sati kasnije crveni guverneri Beča, Gradišća i Koruške najavili su da će i oni iz solidarnosti krenuti tim putem.

- Nitko nije otok, svi smo mi Austrija. Solidarni smo s ostalim saveznim državama kao i oni s nama – rekao je Hans Peter Doskozil.

Cijepljenje obavezno u Austriji od veljače

Od veljače 2022. godine cjepivo protiv korona virusa će u Austriji biti zakonski propisano za sve stanovnike. Time bi Austrija postala prva država u EU koja propisuje obavezno cijepljenje.

Mnogi građani zahtijevaju isprike ili ostavke zbog vladinog upravljanja krizom i ignoriranja upozorenja stručnjaka još iz kolovoza. Naime, utvrdilo se da su virolozi još u kolovozu upozoravali da će u ovo vrijeme brojke dnevno novozaraženih prelaziti 12 tisuća, a da će zdravstveni sustav biti pred kolapsom. Međutim, vlada je bila koncentrirana na gospodarstvo, a bavili su se i stranačkim unutarnjim problemima, a u međuvremenu je i kancelar Kurz podnio ostavku.

Najčitaniji članci