Obavijesti

News

Komentari 37

Austrijska ministrica: Ne znam hoćemo li ljetovati u Hrvatskoj

Austrijska ministrica: Ne znam hoćemo li ljetovati u Hrvatskoj
1

Naravno da se svi nadamo da će se sloboda putovanja u Europu obnoviti vrlo brzo. No, hoće li Austrijanci ove godine moći ljetovati u Hrvatskoj, ovisi o razvoju situacije, rekla je Elisabeth Köstinger za 24sata

VIDEO

Hrvatska je krajem proteklog tjedna zabilježila veliku promociju u austrijskim medijima. Ovoga puta fokus nije bio na njezinim prirodnim ljepotama, a novu vrijednost najpoželjnije destinacije u inozemstvu stvorila je statusom kao "zemlja slobodna od korone" (corona free country). 

'Hrvatska je spremna za otvaranje ljetne sezone', 'Hrvatska otvara granice za godišnje odmore', 'Hrvatska moli Kurza za pomoć', samo su neki od naslova koji su u posljednjih nekoliko dana osvanuli u austrijskim medijima. Kako bi na vrijeme predvidjeli budućnost ljetne sezone na Jadranu, porazgovarali smo s austrijskom ministricom turizma Elisabeth Köstinger.

Hoće li Austrija otvoriti granice s Hrvatskom za ljetnu sezonu, konkretno za Austrijance i Austrijanke koji provode godišnji odmor u Hrvatskoj?

Naravno da se svi nadamo da će se sloboda putovanja u Europu obnoviti vrlo brzo. No, hoće li Austrijanci ove godine moći ljetovati u Hrvatskoj, ovisi o razvoju zdravstvene situacije u obje zemlje.

'Hrvatska je 'korona-free' i ona će spasiti naše ljetovanje...'
'Hrvatska je 'korona-free' i ona će spasiti naše ljetovanje...'

Naravno, nadamo se da će razvoj u Austriji i dalje biti jako pozitivan i da će se u tom pravcu kretati što je brže moguće i u drugim zemljama - u ovom slučaju posebno u Sloveniji kao važnoj tranzitnoj zemlji. Iz tog razloga postoje početna razmatranja u pogledu bilateralnih kontakata i bilateralnih kontakata s drugim zemljama. Kontinuirano se prati razvoj zdravstvene situacije u pojedinim zemljama te se u skladu s tim kreiraju pravila i zatvaraju ili otvaraju granice.

Kakvi će uvjeti biti pri povratku s ljetovanja iz Hrvatske natrag u Austriju?

Nažalost, još je rano odgovoriti na ovo pitanje. Kao što je već spomenuto, naravno da se nadamo uz što je moguće manje ograničenja te opuštajućem i bezbrižnom iskustvu odmora - i u Austriji i u Hrvatskoj.

Česi ipak dolaze na more?! Sud je srušio zabranu putovanja
Česi  ipak dolaze na more?! Sud je srušio zabranu putovanja

Koliko građana republike Austrije bira Hrvatsku kao destinaciju za odmor?

Prema podacima Svjetske turističke organizacije UN-a, u Hrvatsku je 2018. putovalo gotovo 700.000 Austrijanaca.

U kolikoj mjeri su posjete Hrvata u Austriju, tijekom zimovanja i ljetovanja pojedinačno?

Austrija je zabilježila 147.568 dolazaka i 403.378 noćenja hrvatskih gostiju u 2019. godini. Prosječno trajanje boravka su 2,7 dana. Od toga Austriju kao destinaciju u zimskoj sezoni bira oko 71 posto hrvatskih gostiju, a u ljetnoj sezoni 29 posto. 

Prvo na vađenje krvi, a tek onda po 'luftić' i na Jadran
Prvo na vađenje krvi, a tek onda po 'luftić' i na Jadran

Hoće li Austrija za ljetne odmore otvorite granice i s kojim zemljama?

Austrija bi jako željela otvoriti svoje granice, ali to, naravno, ovisi o zdravstvenom razvoju u Austriji i susjednim zemljama.

U kojem stupnju su bilateralni pregovori o otvaranju granica s Njemačkom?

Razmjena s Njemačkom je intenzivna i zajedno razmatramo kako i kada se može vratiti sloboda putovanja.

Njemački političari pozivaju: 'Ovo ljeto ostanite doma...'
Njemački političari pozivaju: 'Ovo ljeto ostanite doma...'

Hoće li njemački turisti automatski imati otvoren manevar slobodnog kretanja kroz Austriju do Hrvatske obale i pod kojim uvjetima?

Prema trenutno važećoj pravnoj situaciji, strani državljani u načelu mogu putovati i kroz Austriju ako se to obavi bez zaustavljanja i odlazak je osiguran. No, kako većina zemalja ima stroga ograničenja ulaska, ova se opcija rijetko koristi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.