Obavijesti

News

Komentari 264

Ozlijeđena curica: Stolci su me prikliještili, izgubila sam svijest

Ozlijeđena curica: Stolci su me prikliještili, izgubila sam svijest
50

Bus koji se vraćao u Belgiju udario je u zid tunela. Poginulo je 28 ljudi od čega 22 djece. Još 24 djece je ozlijeđeno. Još uvijek nisu identificirali sve žrtve

VIDEO

Autobus pun belgijskih turista zabio se u utorak u 21.15 sati u zid tunela u Švicarskoj pri čemu je poginulo 28 ljudi, od čega 22 djece, javljaju agencije. Još 24 djece je ozlijeđeno. Belgijska ministrica za socijalnu skrb je rekla kako većina djece ima teške ozljede te kako je troje djece koja imaju ozljede mozga i prsnog koša u komi, piše 20Minuten

Među poginulima su i dvojica vozača te četvero pratitelja. Jedna djevojčica je umrla u helikopteru koji ju je vozio u bolnicu, piše 20Minuten

Autobus iz flamanskog dijela Belgije u zid se zabio u utorak kasno navečer u švicarskom kantonu Valais na granici s Italijom. Putnici su se vraćali kući u Belgiju nakon odmora u skijaškom kampu, objavila je policija. Blick piše kako su djeca uglavnom stara oko 12 godina. Navodno je u autobusu bilo devet djece iz Nizozemske. 

Belgijski premijer Elio Di Rupo je najavio kako će narednih dana u Belgiji biti proglašen dan žalosti. 

"Stolci su letjeli po autobusu"

Djevojčica (11) koja je prežvjela nesreću se u međuvremenu javila ocu. 

- Bio je mrak i odjednom sam osjetila jak udarac. Stolci su počeli letjeti po autobusu. Zaglavila sam se između dva stolca. Nakon toga sam izgubila svijest - rekla je djevojčica. U nesreći je slomila noge i ruku. Njezin je otac u Švicarsku otputovao sam odnosno nije otišao s roditeljima koje su prevezli zrakoplovi koje je osigurala vojska, piše Lesoir.

Ne zna se zašto je vozač izgubio kontrolu nad autobusom

Prema prvim informacijama vozač je iz još nepoznatog razloga izgubio nadzor nad vozilom. Autobus autoprijevoznika Toptours je, kako piše Blick, 20 minuta nakon polaska iznenada skrenuo lijevo i udario zid tunela te se odbio na drugu stranu gdje se zabio frontalno u SOS nišu tunela. Brzina u tunelu je bila ograničena na 100 km/h. U belgijskom ministarstvu prometa kažu kako autoprijevoznik ima odličan ugled i reputaciju kao pouzdan transport. Rekli su i da su vozači stigli noć ranije te kako su prema njihovom mišljenju trebali biti odmorni za vožnju. Kažu i da se čini da su se vozači držali reda i pravila vožnje koja su u Belgiji vrlo stroga. 

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders je rekao kako su u konvoju bila još dva autobusa. Oni nisu sudjelovali u nesreći te su se vratili u Belgiju, a djeca koja su u njima putovala navodno ne znaju za nesreću, piše Blick.

Preživjeli su prevezeni u četiri bolnice u regiji Valais, a neki su helikopterima prevezeni u bolnice u Bernu i Laussaneu.

Belgijski mediji pišu kako će šestero djece koja su lakše ozlijeđena danas pustiti iz bolnice te kako će se oni s obiteljima vratiti u Belgiju.

Obitelji stradalih stigle su u Švicarsku te će dobiti psihijatrijsku pomoć, javlja Sky News. Belgijska vojska je za obitelji stradalih osigurala dva Airbusa kojima će ih prebaciti u Ženevu, piše belgijski Deredactie

Tragedija šokirala sve

- Tragedija takvih razmjera dosad se nije dogodila u našem kantonu - rekao je zapovjednik policije Valaisa Christian Varone. Šokiran je bio i veleposlanik Belgije u Švicarskoj Jan Luykx koji je rekao kako je ova tragedija potresna za Belgiju.

- Sve žrtve potječu iz dvije flamanske regije Brabant i Limburg. Tako nešto još nisam doživio. Razmjere tragedije teško je shvatiti - rekao je veleposlanik.

Svjedok: Prizor nesreće je bio strašan

Jedan je svjedok nesreće je rekao kako ne želi govoriti o tome što je vidio jer je prizor bio strašan. Akcija spašavanja trajala je cijelu noć. Belgijske novine Nieuwsblad pišu kako je u akciji sudjelovalo 12 vozila hitne, osam helikoptera i 200 spasilaca. 

Voditelj spasilaca u kantonu Valais Jean-Pierre Deslarzes rekao je kako su spasioci bili šokirani prizorom. 

Spasioci plakali na mjestu nesreće

- Bilo nam je posebno teško jer su stradala djeca. Neki su se spasioci rasplakali kad su došli na mjesto nesreće - rekao je Deslarzes. 

Spasilac Claude Peter koji je među prvima došao na mjesto nesreće rekao je kako bilo tiho i da djeca nisu plakala. 

- Mi, spasioci, smo spremni na sve i svašta, no ovu nesreću neću nikada zaboraviti. Jako me potreslo kada sam vidio ozlijeđenu i mrtvu djecu - rekao je Claude Peter.  

U autobusu je bilo 52 ljudi, riječ je o dva razreda iz Flandrije. Djeca su bila na zimskim praznicima u Val d'Anniviersu te su se vraćala kući, piše 20min. Obitelji poginule i stradale djece okupile su se u osnovnoj školi Stekske u Lommelu u Belgiji, piše Blick. No i 12 sati nakon tragedije obitelji su u neizvjesnosti jer još sve žrtve nisu identificirane. Vlasti naime moraju napraviti DNA analizu jer su neka tijela neprepoznatljiva.

Nekoliko sati prije nesreće djeca pisala poruke roditeljima

Belgijski učenici su pisali blog o tome kako provode praznike u kantonu Valais, piše Blick. Objavili su svoje fotografije i pisali poruke svojim roditeljima. Samo nekoliko sati prije stravične nesreće neki su učenici napisali kako im je na praznicima lijepo, ali kako im roditelji nedostaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)