Obavijesti

News

Komentari 310

Autor pobjedničkog dizajna kovanice s kunom: 'Povlačim se zbog atmosfere i pritisaka'

Autor pobjedničkog dizajna kovanice s kunom: 'Povlačim se zbog atmosfere i pritisaka'

Potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv, objavio je Pranjković

VIDEO

Komisija za novac je u nedjelju navečer dobila dopis od Stjepana Pranjkovića, autora dizajna motiva "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini" za naličje eurokovanice od 1 eura.

Pogledajte video: Optužen za krađu slike

Pokretanje videa...

Autor kovanice eura s kunom: 'Povlačim svoj dizajn zbog pritiska i neugodne atmosfere' VIDEO

Pranjković se odlučio povući iz natječaja nakon optužbi da je ukrao sliku. Kaže da je odustao jer se, citiramo, 'stvorila neugodna atmosfera u medijima i na društvenima mrežama', a izložen je i pritiscima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegov dopis prenosimo u cijelosti.

"Poštovana gospođo Jakir-Bajo,

poštovani članovi Komisije za novac,

bila mi je izuzetna čast sudjelovati u postupku odabira nacionale strane hrvatske eurokovanice. Međutim, potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura. Ovu odluku donio sam kako ne bih otežao ovu situaciju niti doprinosio daljnjim mogućim neizvjesnostima. Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti."

Komisija za novac će danas održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, očitovati o dopisu Stjepana Pranjkovića.

'To je moja slika, autor dizajna je lopov'

Vlada je nedavno predstavila hrvatske kovanice eura. Na njima su motivi šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica. Autor dizajna kovanice s kunom je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. Njegovi dizajni za kovanicu s kartom Hrvatske i za kovanicu s glagoljicom su osvojili druga mjesta. Nagrada za svako od njih je 35 tisuća kuna, dok je za 'kunu' osvojio 70.000 kuna. 

Nakon objave dizajna hrvatskih kovanica eura, internetom se proširila diskusija u kojom su uspoređivali kovanicu eura na kojoj je kuna s fotografijom objavljenom na internetu. 

Na prvi pogled, obris kune korišten za dizajn vrlo je sličan fotografiji koja se može pronaći na Googleu ako upišete 'pine marten side view'. Autor te fotografije je škotski fotograf Iain Leach, koji radi i za National Geographic.

Naš euro i škotska kuna: 'Ovako se natječaji ne rade. Od 1300 radova malo je bilo dizajna'
Naš euro i škotska kuna: 'Ovako se natječaji ne rade. Od 1300 radova malo je bilo dizajna'

- Nisam bio svjestan da je ta fotografija uzeta za dizajn hrvatske kovanice eura. Ukazali su mi na to tek nedavno i nisam još detaljno proučio slučaj - javio nam se Iain Leach.

Pitali smo ga je li to njegova fotografija.

- Da, izgleda kao moja fotografija koju je netko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa - dodaje škotski fotograf koji je optužio autora dizajna.

- On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica - dodao je.

Rekao nam je da je tu fotografiju kune snimio 8. svibnja 2005. godine u Škotskoj. Poslao nam je i original i rekao da možemo slobodno koristiti. Kaže kako ga nitko nikad nije pitao može li koristiti tu fotografiju. 

'Da, to je moja fotografije kune. Onaj tko ju je uzeo je lopov i ne bi trebao dobiti 10.000 € za to!'
'Da, to je moja fotografije kune. Onaj tko ju je uzeo je lopov i ne bi trebao dobiti 10.000 € za to!'

- Moje fotografije su zaštićene autorskim pravima i ne mogu se koristiti bez mog odobrenja. Nisam dobio nikakvu obavijest da je netko uzeo tu fotografiju i s njom otišao na natječaj. Nemam problem s time da netko koristi moju fotografiju, ali razumno je valjda očekivati da će mi nešto platiti za to. Mislim da čovjek koji je ukrao tu fotografiju ne bi trebao biti nagrađen gotovo 10.000 eura za nešto što je kopirao - dodao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 310
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina