News

Komentari 428

'Da, to je moja fotografije kune. Onaj tko ju je uzeo je lopov i ne bi trebao dobiti 10.000 € za to!'

'Da, to je moja fotografije kune. Onaj tko ju je uzeo je lopov i ne bi trebao dobiti 10.000 € za to!'

Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio I novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa, rekao nam je škotski fotograf Iain Leach, čija je kuna završila na kovanici eura

Vidjeli smo kako će izgledati hrvatske kovanice eura. Na njima su motivi šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla, što je posebno streslo neke srpske medije, i glagoljica. Na kovanici jednog eura bit će motiv kune.

Autor tog dizajna je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. 

Njegovi dizajni za kovanicu s kartom Hrvatske i za kovanicu s glagoljicom su osvojili druga mjesta.

Nagrada za svako od njih je 35 tisuća kuna, dok je za 'kunu' osvojio 70.000 kuna. 

Nakon objave dizajna hrvatskih kovanica eura, internetom se proširila diskusija u kojom su uspoređivali kovanicu eura na kojoj je kuna s fotografijom objavljenom na internetu. 

Javio nam se autor fotografije kune

Na prvi pogled, obris kune korišten za dizajn vrlo je sličan fotografiji koja se može pronaći na Googleu ako upišete 'pine marten side view'. Autor te fotografije je škotski fotograf Iain Leach, koji radi i za National Geographic.

- Nisam bio svjestan da je ta fotografija uzeta za dizajn hrvatske kovanice eura. Ukazali su mi na to tek nedavno i nisam još detaljno proučio slučaj - javio nam se Iain Leach.

'Čuo sam da je pobjednik dobio novčanu nagradu'

Pitali smo ga je li to njegova fotografija.

- Da, izgleda kao moja fotografija koju je netko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa - dodaje škotski fotograf koji je optužio autora dizajna.

- On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica - dodao je.

Rekao nam je da je tu fotografiju kune snimio 8. svibnja 2005. godine u Škotskoj. Poslao nam je i original i rekao da možemo slobodno koristiti. Kaže kako ga nitko nikad nije pitao može li koristiti tu fotografiju. 

- Moje fotografije su zaštićene autorskim pravima i ne mogu se koristiti bez mog odobrenja. Nisam dobio nikakvu obavijest da je netko uzeo tu fotografiju i s njom otišao na natječaj. Nemam problem s time da netko koristi moju fotografiju, ali razumno je valjda očekivati da će mi nešto platiti za to. Mislim da čovjek koji je ukrao tu fotografiju ne bi trebao biti nagrađen gotovo 10.000 eura za nešto što je kopirao - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO: SRBI I HRVATI O TESLI NA EURU

Najčitaniji članci