Obavijesti

News

Komentari 111

Autor pjesme koju voli terorist: 'Samo smo pjevali, nismo klali'

Autor pjesme koju voli terorist: 'Samo smo pjevali, nismo klali'
1

Užasno je to što je napravio ovaj na Novom Zelandu, naravno da osuđujem taj čin i žao mi je svih tih nevinih ljudi. Ali on je krenuo ubijati i to bi napravio bez obzira na to koju je pjesmu slušao, kazao je autor

VIDEO

U podlozi snimke krvavog pohoda Brentona Tarranta, ekstremista koji je u dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu pobio 49 ljudi, čuje se četnička pjesma 'Karadžiću, vodi Srbe svoje' u kojoj se spominje Radovan Karadžić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:06

'Karadžiću, vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje. Nek svijet vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje stihovi su pjesme koje je Tarrant slušao, a reporteri srpskog lista Alo posjetili su Željka Grmušu, autora pjesme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Smrt 11-godišnje Ebbe bila je prekretnica. Tada sam odlučio'
'Smrt 11-godišnje Ebbe bila je prekretnica. Tada sam odlučio'

- Užasno je to što je napravio ovaj na Novom Zelandu, naravno da osuđujem taj čin i žao mi je svih tih nevinih ljudi. Ali on je krenuo ubijati i to bi napravio bez obzira na to koju je pjesmu slušao - kazao je Grmuša, krajiški veteran koji živi u u svojem rodnom mjestu Plavnom kod Knina.

U razgovoru je objasnio u kojim okolnostima je napisao pjesmu. 

'Pjesma je bila moralna podrška'

- Pjesma je snimljena u ratu, 1993. godine i nastala je kao moralna podrška našoj vojsci. Pjevali smo, nismo klali i ubijali. I da, vidio sam sve te gluposti na internetu, kako je pjevaju Kinezi, ovi ili oni. Vidite, ja sam je otpjevao i ne sramim se pjesme, ali sada je koriste kako bi osudili cijeli srpski narod. Pa kakve veze ima pjesma s terorističkim napadom? On je odlučio što će učiniti i učinio bi to slušao srpsku, kinesku ili neku treću pjesmu - tvrdi Grmuša. 

Terorist se u sudnici smijao i pokazivao znak bijele nadmoći
Terorist se u sudnici smijao i pokazivao znak bijele nadmoći

Dodao je i da se nakon krvoprolića na Novom Zelandu boji za vlastitu sigurnost. 

Na izborima javno podržao HDZ-ovu Josipu Rimac 

- Naravno da se osjećam ugroženo. Nije mi svejedno i čim se ovo dogodilo, obavijestio sam ljude koji su mi bliski. Vidjet ćemo što će biti, hoće li mi sada i policija zakucati na vrata. Ne znam. Strašno je sve ovo - ispričao je. 

Željko Grmuša otkrio je i da dalje pjeva, uglavnom po svadbama, i od toga uglavnom živi. Ali kako kaže, nikad ne pjeva nacionalističke pjesme. Osim toga, bavi se i stočarstvom.

Kao zanimljivost, Alo ističe da je Grmuša na lokalnim izborima prije dvije godine javno podržao HDZ-ovu kandidatkinju Josipu Rimac za gradonačelnicu Knina. Osim toga, Grmuša je 'prijatelj' s Josipom Rimac na Facebooku.

- Naravno da sam je podržao, ona je mnogo napravila za srpski narod - tvrdi on.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:30

Karadžić: To su podmetanja

Brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić, ne vjeruje da je ekstremist doista slušao četničku pjesmu. 

- Ma nema šanse, čovjek je Australac, ne zna ni srpski. Kako da zna tko je Radovan Karadžić i da razumije o čemu se radi u pjesmi? To nije realno. To netko podmeće, ali ne znam ni tko ni zašto - kazao je on.

Terorist s Novog Zelanda bio je i u Hrvatskoj prije tri godine
Terorist s Novog Zelanda bio je i u Hrvatskoj prije tri godine

- I oružje na kojem su potpisi srpskih junaka mi je sumnjivo, ali koliko-toliko je realnije od toga da je slušao ovakvu pjesmu - kaže Luka Karadžić za Alo. 

Nova verzija pjesme 'Remove kebab'

Međutim, iako je izvorni naslov pjesme 'Karadžiću, vodi Srbe svoje', prije nekoliko godina pojavila se i druga verzija te pjesme, koja se zove 'Remove kebab'. Ime pjesme u slengu znači 'Ubij muslimana' ili 'Ukloni muslimana', a pjesma je poznatija u svijetu nego na Balkanu. Gdje god je objavljena, ispod nje se u komentarima nižu rasistički govori mržnje protiv muslimana. 

Kako je australski terorist na društvenim medijima pisao da istražuje povijest balkanskih zemalja, Bugarska je otvorila istragu o njegovim kretanjima tim prostorima. Otkriveno je kako je Tarrant boravio u Sofiji i obišao povijesne lokacije u deset bugarskih mjesta.

Nakon toga otišao je u Bukurešt i potom u Mađarsku. Prema istim izvorima, boravio je na Balkanu od 28. do 30. prosinca 2016. kad je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a