Obavijesti

News

Komentari 454

Bijela kuća: Još ne podržavamo neovisnost Tajvana i nećemo se uključiti u 'zveckanje oružjem'

Bijela kuća: Još ne podržavamo neovisnost Tajvana i nećemo se uključiti u 'zveckanje oružjem'
9

Američka strana će se suočiti s posljedicama i platiti cijenu za potkopavanje kineskog suvereniteta i sigurnosnih interesa, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova

Prema najavama, avion Nancy Pelosi u Taipei je sletio oko 16.45 po hrvatskom vremenu. 

VIDEO: PREDSJEDNICA ZASTUPNIČKOG DOMA NA TAJVANU

Kina je to ocijenila kao provokaciju koja bi mogla dovesti svijet u doba nereda i nestabilnosti. Podsjetimo, oba kineska nosača aviona, Liaoning i Shandong, isplovila su iz svojih luka, piše kineski Global Times.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

VIDEO DOLASKA PELOSI NA TAJVAN:

Pokretanje videa...

nancy pelosi sletjala u tajvan VIDEO

Kineski državni mediji objavili su da borbeni zrakoplovi Su-35 PLAAF-a prelaze Tajvanski tjesnac, ne navodeći svrhu njihova leta, tvitao je Stuart Lau, novinar Politica. Ovo je potvrdio i AFP.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.40

Kineska televizija: Vojska započela vojnu vježbu uz tajvansku obalu

Kineska vojska započela je vojne operacije uz tajvansku obalu, javlja kineska televizija CCTV, pozivajući se na vojni izvor. 

S vježbama su počeli, kako navode, 2. kolovoza u večernjim satima po lokalnom vremenu.  Zapovjedništvo istočnog kazališta uzastopno je izvelo niz zajedničkih vojnih operacija oko otoka Tajvana. Zajedničke pomorske i zračne vježbe provodit će se u moru i zračnom prostoru sjevernog, jugozapadnog i jugoistočnog tajvanskog otočja.

22.09

Konferencija za novinare u Bijeloj kući

John Kirby, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost da je posjet Nancy Pelosi Tajvanu u skladu s politikom "jedne Kine". Navodi kako nema potrebe da se situacija pretvara u krizu s obzirom na to da SAD još uvijek ne podržava neovisnost Tajvana.

Dodaje da su SAD protiv bilo kakvih promjena statusa quo i da se sve razlike trebaju riješiti mirnim putem.

Komentirao je i vojni odgovor Kine te navodi da se SAD neće uključiti u "zveckanje oružjem". 

Novinari su Johna Kirbyja pitali podržava li predsjednik Biden odluku Nancy Pelosi da posjeti Tajvan. On je odgovario da Biden "poštuje" njenu odluku.

21.20

Rusija: Posjet Tajvanu je čista provokacija

Rusija je u utorak ocijenila da Kina ima pravo poduzeti "potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta", rekavši da je posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu "očita provokacija".

"Kineska strana ima pravo poduzeti potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u vezi s tajvanskim problemom", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je posjet Pelosi Tajvanu nazvalo "očitom provokacijom" koja treba obuzdati Kinu.

Kineska vojska je rekla da će "početi niz ciljanih vojnih djelovanja kao odgovor" na taj posjet.

"Pozivamo Washington da se suzdrži od djelovanja koje potkopava regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost te da prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mjesta američkoj hegemoniji", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nešto ranije u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da taj posjet potiče "rast napetosti" u regiji te optužio Washington da bira "put sukoba".

"Želimo još jednom istaknuti da smo potpuno solidarni s Kinom, njezino ponašanje u odnosu na ovaj problem je razumljivo i sasvim opravdano", rekao je.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je pak: "Washington unosi destabilizaciju u svijet. Nijedan razriješen sukob zadnjih desetljeća, a mnoštvo potaknutih sukoba".

Pelosi je u utorak doputovala na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prvi posjet toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini.

Peking je upozorio da će njezin dolazak smatrati velikom provokacijom.

20.33

Zašto je Tajvan toliki problem? Kina ga želi za sebe, SAD ih nije priznao, a prodaje im oružje.

>>> Više pročitajte OVDJE...

20.22

Tajvan: Kineski borbeni avioni nisu letjeli preko Tajvanskog tjesnaca, to su lažne vijest

Komentari 454