Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Avioni propale tvrtke Thomas Cook parkirani su u Zagrebu

Tragovi propale aviokompanije i dalje su vidljivi na zagrebačkom aerodromu. Ispred jednog od hangara nalaze se četiri zrakoplova s Cookovim imenom.

Foto: Croatia Airlines
13 komentara

Ispred jednog od hangara na cesti između starog i novog zagrebačkog aerodorma nalaze se četiri zrakoplova s imenom Thomasa Cooka. Stigli su početkom listopada kada je počeo D-check, najveći servisni pregled zrakoplova i još uvijek traje, rekao nam je Davor Janušić, glasnogovornik Croatia Airlinesa.

FILE PHOTO: A Thomas Cook Airbus A321 airplane takes off at the airport in Palma de Mallorca KOLAPS TUROPERATORA Propao Thomas Cook: 'Kako sad 150.000 ljudi vratiti kući?'

Zrakoplovi su u vlasništvu najmodavca, irske leasing tvrtke Carlyle Aviation Partners koja je avione iznajmljivala Thomasu Cooku dok nisu obustavili sav promet prije mjesec i pol dana. 

- Croatia Airlines je od 2013. godine surađivao s Thomasom Cookom. Potpisali su ugovor o servisiranju i održavanju njihovih zrakoplova koji se obnavlja svake sezone. I ove godine su bili ugovoreni poslovi, no Croatia Airlines je brzom reakcijom uspjela stupiti u kontakt s najmodavcima koji su odlučili iskoristiti ugovorene poslove i nastaviti suradnju. U listopadu su poslali zrakoplove iz Velike Britanije koji se sada servisiraju, rekli su u Croatia Airlinesu.

Borna Filić/PIXSELL ZAGREB Pothvat na Plesu: Prvi put su rastavili i sastavili Airbus 320

Iz Croatia Airlinesa rekli su kako ne znaju kako dugo će servis trajati niti koja će kompanija naslijediti najam. Dodali su i kako se propast Thomasa Cooka nije odrazila na poslovanje.

Prvi u ovom dijelu Europi

Podsjetimo, britanska turistička agencija Thomas Cook propala je nakon pregovora o dokapitalizaciji kojima se željela spasiti ta 178 godina stara kompanija.

U prosincu 2013. godine Croatia Airlines je slavila svoj prvi prvi D-check zrakoplova tipa Airbus 319/320 upravo Thomasa Cooka.

Foto: Croatia Airlines

Ujedno je to bio prvi takav pohvat u ovom dijelu Europe. Svaki dan je na njemu u tri smjene radilo 60-ak aviomehaničara. Vrijednost radova iznosila je 4,2 mil. kuna, zbog čega su morali zaposliti dodatna 44 radnika. 

Ugledne aviokompanije poput Lufthanse također servisiraju svoje zrakoplove u tehničkom centru Croatia Airlinesa. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message