Obavijesti

News

Komentari 0

Azijske burze ponovno su pale

Azijske burze ponovno su pale

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva jer je širenje koronavirusa nagnalo vlasti na 'zatvaranje' financijskog središta Šangaja, koje traje već desetak dana

VIDEO

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva, a negativno je na tržišta utjecao i jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,5 i 1 posto.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva jer je širenje koronavirusa nagnalo vlasti na 'zatvaranje' financijskog središta Šangaja, koje traje već desetak dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz to, u Kini raste inflacija, pa je sve manje prostora za poticajnu monetarnu politiku.

Ulagače je pokolebao i jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 1,16 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,69, a Nasdaq indeks 2,18 posto.

- Posljednjih mjeseci vide se dvije vrste prodaja. Rastu li prinosi na obveznice, to najviše negativno utječe na tehnološke i druge sektore temeljene na rastu. Tu je i druga vrsta prodaja, kada podaci ukažu na usporavanje rasta gospodarstva, što loše utječe na energetski i rudarski sektor. Danas smo vidjeli obje vrste - kazao je Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice kreću se blizu najviših razina u tri godine jer se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.

U fokusu inflacija u SAD-u

U utorak će biti objavljeno izvješće o inflaciji u SAD-u u ožujku, a procjenjuje se da su potrošačke cijene skočile za 8,5 posto u odnosu na lanjski ožujak, što bi bila najviša stopa inflacije od 1981. godine.

- Sva je pažnja usmjerena na brojke o inflaciji, koja će vjerojatno biti najviša u 40 godina, što bi moglo navesti Fed na veće i učestalije povećanje kamata - kaže Tuz.

U ožujku je Fed povećao ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Ulagači su u defenzivi i zbog rata u Ukrajini, koja tvrdi da Rusija priprema novu ofenzivu, unatoč mirovnim pregovorima.

Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti i poslovni rezultati američkih kompanija jer počinje sezona objave kvartalnih izvješća.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle oko 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bilo bi to znatno usporavanje rasta zarada, s obzirom da su u prethodnom kvartalu porasle više od 30 posto na godišnjoj razini.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, pa se kreće blizu najviših razina u dvije godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 100,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,93 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 124,90 na 125,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0875 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0885 dolara.

Dolar oslabio, a na azijskim se burzama oprezno trguje
Dolar oslabio, a na azijskim se burzama oprezno trguje

Ovoga će tjedna zasjedati čelnici Europske središnje banke (ECB), a zbog rekordne inflacije u eurozoni, očekuju se nagovještaji o zaokretu u dosad izuzetno poticajnoj monetarnoj politici.

Procjenjuje se da će čelnici ECB-a signalizirati ranije ukidanje monetarnih poticaja i početak priprema za povećanje kamata.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,06 posto, na 99,52 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,25 posto, na 95,45 dolara.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu