Obavijesti

News

Komentari 27

Babin biznis: Fikret Abdić želi saditi kestene po Hrvatskoj

Babin biznis: Fikret Abdić želi saditi kestene po Hrvatskoj
1

Projekt će u potpunosti biti predstavljen 22. veljače u Velikoj Kladuši, a partneri projekta su Karlovac, Petrinja, Vojnić i u BiH Bužim i Poljoprivredni zavod iz Bihaća

VIDEO

Fikret Abdić Babo, načelnik Općine Velika Kladuša u BiH i njegov savjetnik, ujedno i sin Ervin Abdić u utorak su održali radni sastanak u Dugoj Resi o suradnji na projektima prekogranične suradnje s gradonačelnicima Duga Rese i Ogulina, te načelnicima općina Ribnik, Žakanje, Krnjak, Bosiljevo, Netretić i Generalski Stol. 

Nakon održanog sastanka Ervin Abdić je istaknuo da su krajem godine uspješno završili projekt prekogranične suradnje, a radi se o projektu Promocija i zaštita kestena čiji je glavni nositelj općina Velika Kladuša, a partneri gradovi Karlovac, Petrinja, Vojnić i u BiH Bužim i Poljoprivredni zavod iz Bihaća, a u utorak se razgovaralo o suradnji na novom projektu dugoročnog razvoja poljoprivredne proizvodnje. 

Fikret Abdić na sastanku o prekograničnoj suradnji u Dugoj Resi

- Nakon uspješnog završetka tog projekta imali smo pozitivnu referencu i pokrenuli smo u cijeloj regiji jedan veliki projakt, a to je projekt dugoročnog razvoja poljoprivredne proizvodnje putem EU fondova, temeljem suradnje koje je europska komisija potpisala imeđu BiH, Crne Gore i Hrvatske, kao članice EU. Mi smo preko 40 općina u regiji obišli i ponudili smo ovaj projekt. Cilj ovog projekta je da se sve poljoprivredne površine koje su neobrađene, koje su napuštene i koje se ne koriste stave u funkciju i da u skladu s time da lokalne zajednice imaju od toga korist, a isto tako i lokalno stanovništvo - rekao je Ervin Abdić, dodajući da su se svi sudionici sastanka složili s predstavljenim projektom.

Ervin Abdić, izjavio je novinarima nakon sastanka da projekt svakako kreće, samo još treba utvrditi tko će sve sudjelovati. Najavio je da će se 22. veljače u Velikoj Kladuši potpisati Memorandum o suradnji i prijateljstvu s gradovima i općinama koje odluče sudjelovati, i tada će se znati konačan broj.

Babo predstavio plan obnove Agrokomerca pred 5000 ljudi
Babo predstavio plan obnove Agrokomerca pred 5000 ljudi

- Sve sredine u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori koje smo obišli smatraju projekt korisnim. U početnoj fazi u svakoj bi se općini obradilo barem po dva hektara, ukupno oko deset hektara u pet godina trajanja projekta, a trošak za svaku općinu bit će po 250.000 eura, od čega će se 75 posto refundirati iz fondova EU - izjavio je Ervin Abdić.

Gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar rekao je da je ovo s inicijatorima projekta treći sastanak, a u međuvremenu su kroz razgovor s poljoprivrednicima i nositeljima više OPG-ova razgovarali o podizanju plantaža kestena, što bi bila dominantna kultura.

Fikret Abdić na sastanku o prekograničnoj suradnji u Dugoj Resi

- Interes za plantažnim uzgojem kestena postoji, posebno na ovakav način gdje postoji sufinanciranje, stručna pomoć i plasman, a riječ je o kulturi otpornijoj na klimatske nedaće koje nas prate. Najvažnije je da se stave u funkciju zapuštena zemljišta, netko će zbog toga ostati živjeti na selu, a kesten je dobar i za pčelarstvo i ekologiju općenito - naglasio je Boljar.

Kesten je samo jedna od mogućih kultura, no interesantna je zato jer postoje vrijedna saznanja iz velikog prekograničnog projekta, završenog krajem 2019., o promociji kestena i njegovoj zaštiti od štetočine (osi šiškarice), čiji je nositelj također bila Velika Kladuša. Partneri na tom projektu bili su hrvatski gradovi Karlovac, Petrinja, Vojnić, a u BiH - Bužim i Poljoprivredni zavod iz Bihaća.

Abdić želi natrag Agrokomerc i očekuje podršku Vlade FBiH
Abdić želi natrag Agrokomerc i očekuje podršku Vlade FBiH

Na pitanje koje su druge kulture planirane po projektu, te je li neki subjekt u Velikoj Kladuši zainteresiran za otkup i moguću preradu, načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić rekao je da će projekt u cjelini biti predstavljen 22. veljače u Velikoj Kladuši, na Dan Općine.

- Sve će biti 22. veljače, dođite u Veliku Kladušu. Ja sam odlično, a iza 22. veljače prvi put ću biti otvoren za javnost - rekao je kratko Fikret Abdić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa