Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
18 komentara

Bačić: Kuščević ipak neće biti član Odbora za zakonodavstvo

Htjeli smo da se na određen način zaustavi ovaj napad na njega i da ne ide u taj Odbor. O njegovom daljnjem statusu u radnim tijelima zajedno ćemo se dogovarati, pojasnio je predsjednik kluba HDZ-a.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18 komentara

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić, uoči sjednice Sabora rekao da ni danas neće biti glasanja o imenovanju bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića u saborski Odbor za zakonodavstvo.

- Na Klubu sam izvijestio da nećemo danas glasati o članstvu Lovre Kuščevića u Odboru za zakonodavstvo. U razgovoru s Kuščevićem on ocjenjuje da u ovom trenutku vjerojatno ne bi bio član Odbora - kazao je Bačić.

Zagreb: Sabor nastavio sjednicu raspravom o policijskim poslovima i ovlastima GLASOVANJE U SABORU Kuščević nije imenovan u odbor je vladajući nisu imali kvorum

Pojasnio je da bi Kuščević, s pravničkim referencama, bio najlogičnije da bude član u Odbor za zakonodavstvo, ali će sada razmotriti članstvo u nekom drugom od radnih tijela Sabora. Bačić kaže da je s Kuščevićem razgovarao u dva navrata

- Htjeli smo da se na određen način zaustavi ovaj napad na njega i da ne ide u taj Odbor. O njegovom daljnjem statusu u radnim tijelima zajedno ćemo se dogovarati - poručio je Bačić. 

Dodao je i da koalicijski partneri nisu imali ništa protiv Kuščevićeva imenovanja koje je sada povučeno.

SABOR MIP odobrio vođenje kaznenog postupka protiv Kuščevića

'HDZ je povukao ručnu, imenovanje bi im donijelo veliku štetu'

Arsen Bauk (SDP) smatra da je HDZ prijedlogom da se Kuščević imenuje za člana Odbora za zakonodavstvo podcijenio reakcije javnosti. 

- Očekivali su da će to proći kao svako drugo imenovanje u odbore i da se to smatra tehničkim pitanjem. Međutim, ovo je bilo očito političko pitanje. HDZ je ocijenio da bi inzistiranje na tom prijedlogu, a posebno prijetnje opoziciji o smjeni svih njihovih članova odbora, nanijelo veliku političku štetu i zbog toga su povukli ručnu - kazao je Bauk.

Napomenuo je da je prijedlog o Kuščevićevom imenovanju formalno još u proceduri, samo se o njemu danas neće glasati. Na pitanje jesu li u ovom slučaju presudni bili partneri, navodi:

- Trenutno nemam dovoljno informacija o događajima unutar vladajuće većine baš po tom pitanju. Vjerujem da je i kod partnera nastupilo određeno olakšanje - rekao je Bauk. 

Podsjetimo, oporba i dio javnosti usprotivio se imenovanju Kuščevića u člana Odbora za zakonodavstvo s obzirom da mu je nedavno na zahtjev DORH-a skinut imunitet radi istrage o malverzacijama sa zemljištem. Prvi pokušaj glasovanja da ga se imenuje u navedeni odbor propao je, jer su vladajući izgubili kvorum.

'HNS u taj odbor ne bi imenovao nekoga nad kim se provode istražne radnje'  

Milorad Batinić (HNS) tvrdi da odluka Kuščevića nije rezultat pritiska koalicijskih partnera. 

- To je autonomna stvar svake stranke i kluba, koji kandidiraju svoje predstavnike u pojedinom odboru. No Batinić smatra da je ova odluka na dobrom tragu. 

- Ovo je specifičan Odbor. Postoje određeni odbori gdje mi iz HNS-a ne bismo predložili nikoga nad kim se provode istražne radnje - rekao je Batinić.

Na opasku bi li glasovali za Kuščevićevo imenovanje da je to HDZ-ova odluka, uzvratio je:  

- Poštovali bi odluku svih klubova neovisno radi li se o pozicijskim ili opozicijskim klubovima. Oni snose odgovornost za to - zaključio je HNS-ovac.  

Varda: Ja bih se na Kuščevićevom mjestu povukao

Predsjednik Bandićevog kluba Kažimir Varda pretpostavlja da se Kuščević sam povukao, a iz HDZ-a kažu to nisu objasnili.  

- Da sam ja u toj poziciji, sam bih se povukao. Pritisak javnosti i saborskih zastupnika, bez obzira na presumpciju nevinosti, koja je u politici diskutabilna, to mora biti odluka čovjeka na koje se to odnosi - rekao je.

Na pitanje je li se HDZ povukao zbog kritika uzvratio je kako je to moguće, ali napominje da je to samo pretpostavka. Postavilo se pitanje i kako bi se postavili zastupnici Kluba Milana Bandića da se o tom prijedlogu danas glasalo u sabornici, odgovorio je:

- Članovi kluba po savjesti, a ja bih glasovao za imenovanje, jer je to rutinski postupak i svaka stranka ima pravo na određeni broj ljudi po odborima,. To bi za mene predstavljalo rutinu iako bih se ja na Kuščevićevom mjestu povukao - zaključio je Varda.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message