Obavijesti

News

Komentari 50

Bačić: 'Na mjestu ministrice bi bio oprezniji, ne bih to rekao...'

Bačić: 'Na mjestu ministrice bi bio oprezniji, ne bih to rekao...'
1

Predsjednik Kluba HDZ-a kaže da će o tvrdnjama ministrice Gabrijele Žalac vrlo rado raspraviti, ali tamo gdje je za to jedino mjesto, a to je Predsjedništvo HDZ-a. On takve optužbe, kaže, ne bi javno iznio

VIDEO

Nakon izjave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića u slučaju ministrice Gabrijele Žalac u javnosti se otvorilo pitanje je li time jasno da ministrica mora otići. Branko Bačić (HDZ) kaže da Gordan Jandroković to nije rekao. 

- Što se tiče ministrice Žalac, o tome je sve u Bruxellesu rekao predsjednik Vlade koji odlučuje o statusu ministara. Rekao je da ona radi na mjestu ministrice i da će HDZ na izborima 26. svibnja HDZ uvjerljivo pobijediti, osvojiti pet mandata i time zaključio priču - izjavio je predsjednik Kluba HDZ-a. 

Pokretanje videa...

02:04
Isti 'recept': Plenki prvo brani svoje ministre pa ih - smijeni...
Isti 'recept': Plenki prvo brani svoje ministre pa ih - smijeni...

Na pitanje zanima li ga tko u stranci podmeće ministrici Žalac, kako ona tvrdi, Bačić je odgovorio: 

- Ne znam niti imam saznanja da itko u HDZ-u podmeće gospođi Žalac. Ako ona o tome ima saznanja, vrlo ću rado o tome raspraviti tamo gdje je jedino mjesto, a to je Predsjedništvo HDZ-a. Na njenom mjestu, ja to ne bih javno rekao. Pravilo je, ako imate s nekim problema da razgovor obavite u četiri oka, a onda možete ići u zajednicu. Ja bih na njenom mjestu bio malo oprezniji i to svakako ne bih rekao - poručio je Bačić.

Postavilo se i pitanje koliko je naljutila kolege u stranci, a Bačić uzvraća da nije radio tu anketu. 

Je li ministrica Žalac - bivša? Plenković: 'Nemam komentara'
Je li ministrica Žalac - bivša? Plenković: 'Nemam komentara'

- Ako bih imao saznanja da mi netko podmeće u mojoj stranci, o čemu nemam saznanja, ja bih to raspravio sa stranačkim prijateljem na kojeg sumnjam. Ja to tako ne bih napravio, ali ako ona ima neka saznanja, o tome ću raspravljati i s gospođom Žalac na tijelima stranke - poručio je Bačić. 

Ostavka je lansirana! Premijer ministrici Žalac više ne vjeruje
Ostavka je lansirana! Premijer ministrici Žalac više ne vjeruje

Na vijest da austrijski kardinali traže razgovore na razini parlamenata kako bi se razriješila situacija oko Bleiburga, Bačić ponovio da je stav vladajuće većine i Vlade da Sabor ostaje pokrovitelj komemoracije. Kazao je da će ona biti i ove godine, a podržava razgovore hrvatske i austrijske crkve.

Pokretanje videa...

01:54

Božinović: O Žalac još nisu raspravljala HDZ-ova tijela, ne vidim nikakva podmetanja bilo kome

Ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović izjavio je u petak da stranačka tijela još nisu raspravljala o izjavi ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac da joj netko podmeće unutar HDZ-a, te je istaknuo kako ne zna tko bi to mogao biti jer ne vidi "nikoga tko bi podmetao bilo kome".

Novinare je u Vukovaru, gdje je ministar Božinović s gradonačelnikom Ivanom Penavom potpisao ugovor o obnovi zgrade za potrebe smještaja Interventne policije PU vukovarsko-srijemske, zanimalo kako njih dvojica tumače izjavu svoje stranačke i kolegice u Vladi Gabrijele Žalac da iza medijskih napada na nju stoje "određene osobe u HDZ-u", odnosno misli li ona da joj podmeće "netko iz vukovarsko.-srijemskog HDZ-a" .

 Božinović je odgovorio kako ne vidi nikoga tko bi podmetao bilo kome, a nije se želio izjasniti misli li da bi nakon svega Žalac trebala podnijeti ostavku.

HDZ-u ne može štetiti išta o čemu se razgovara i traže rješenja

 O mogućoj šteti koju bi slučaj ministrice Žalac - kako ovaj stranački tako i njezine afere sa skupocjenim Mercedesom i izazivanjem prometne nesreće bez važeće vozačke dozvole u kojoj je nastradala 10-godišnja djevojčica - ministar je odgovorio kako HDZ-u ne može naštetiti išta o čemu se razgovara i traže rješenja.

 "O ovome, koliko mi je poznato, stranačka tijela nisu razgovarala", rekao je te sugerirao novinarima da o svemu što ih zanima razgovaraju osobno s ministricom Žalac ne. Na inzistiranje novinara da im odgovori smatra li da bi ona iz moralnih razloga Božinović je istaknuo kako ne bi bilo u redu da se on o tome izjašnjava. 

 O slučaju ministrice Žalac nije pretjerano htio govoriti ni gradonačelnik Penava, koji je ustvrdio kako ni on ne zna tko i ako podmeće ministrici te da, odgovarajući na pitanje kakav je stav vukovarsko-srijemskog HDZ-a o Žalac, nije ovlašten govoriti o tome.

DORH još istražuje snimku vukovarskih srednjoškolaca srpske nacionalnosti koji ne ustaju na himnu 

 Za slučaj video snimke skupine vukovarskih srednjoškolaca, koji pohađaju školu na srpskom jeziku - na kojoj se vidi kako na nogometnoj utakmici ne ustaju na hrvatsku državnu himnu, a koja je zimus bila objavljena na službenoj stranici Grada Vukovara, pa je ubrzo uklonjena - Božinović je podsjetio kako je taj predmet preuzeo DORH.

 "Ukoliko DORH nešto istražuje, onda je to predmet koji je u njihovoj nadležnosti o kojem ja niti znam, niti smijem, niti mogu znati išta", kazao je. Pohvalio je rad skupine koju je osnovao ravnatelj policije, koja se bavi istragom ratnih zločina te ustvrdio kako je ta skupina ostvarila veliki napredak, a dio radne skupine nedavno se preselio u vukovarsku policijsku postaju.

 "Mislim da to dovoljno govori o ozbiljnosti i odlučnosti MUP-a da ovom pitanju posveti dužnu pažnju i da ga nakon dugo godina stavi kao prioritetno pitanje", poručio je Božinović.

 Da postoje pomaci u istrazi ratnih zločina nakon prosvjednog skupa, koji je u lani u lipnju sam organizirao u Vukovaru kako bi upozorio na neučinkovito procesuiranje ratnih zločina u tom gradu, potvrdio je i gradonačelnik Penava.

 Ustvrdio je kako je na svima odgovornost za rješavanje ratnih zločina, od MUP-a i drugih državnih službi do građana koji nešto znaju o zločinima, do samih medija.

O austrijskoj zabrani skupa na Bleiburgu: To što sada nema pomaka ne znači da ih neće biti

 Za izjavu predsjednika Austrijske biskupske konferencije, bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schoenborna, da austrijska strana u ovom trenutku u Bleiburgu vidi samo "fašističko okupljanje" koje zabranjuje, dok s hrvatske strane tvrde kako im je u prvom planu bolna povijest predaka, Božinović je kazao kako "to što u ovom trenutku nema pomaka, ne znači da ih neće i biti".

 "Nisam čuo tu izjavu, ali ukoliko je to točno, sigurno je da je to potpuno neprihvatljivo i siguran sam da će naše institucije, prije svega Ministarstvo vanjskih poslova, reagirati", rekao je i dodao da hrvatska Vlada i diplomacija rade na tome da se pojasni kontekst onoga što se obilježava na Bleiburgu.

Ministar Capelli: Ministrica Žalac sjajno radi svoj posao

Ministar turizma Gari Capelli nije u petak želio komentirati tvrdnje ministrice Gabrijele Žalac da joj podmeće netko iz HDZ-a, dodajući da će o tome raspravljati stranačka tijela te kako osobno smatra da ministrica Žalac sjajno radi svoj posao i da o njoj ne može reći ništa loše.

"Ako je izvor podmetanja u HDZ-u, onda su stranačka tijela ta koja će o tome raspravljati, to je rekao i glavni tajnik i predsjednik. Mjesta za raspravu o takvim stvarima su Predsjedništvo i tijela stranke“, rekao je Cappelli kojega su novinari, nakon sastanka s dionicima hrvatskoga turizma u Vinkovcima, pitali što misli o tvrdnjama ministrice Gabrijele Žalac da joj "podmeće netko iz HDZ-a".

Odgovorio je i kako ne zna tko podmeće ministrici i što bi na to rekao.

Na pitanje je li se Žalac "istrčala u izjavama", Capelli je ponovio da će o svemu raspravljati tijela stranke i o tome odlučiti.

Na pitanje ima li ministrica potporu HDZ-a, odgovorio je da će i na to pitanje odgovoriti oni koji o tome odlučuju, dakle stranačka tijela, a na pitanje o osobnoj potpori rekao je da je Žalac kolegica koja je sjajno odradila svoj posao te da o njoj ne može reći ništa loše.

Smatra da cijeli slučaj treba prepusti tijelima stranke koja će, kako je rekao, znati donijeti pravovaljanu odluku.

"I siguran sam da će donijeti odluku koja je za HDZ najbolje rješenje, a to je da HDZ bude i dalje najjača stranka koja će i na izborima za Europski parlament imati očekivane rezultate“, zaključio je Cappelli.

Plenković: Žalac treba nastaviti raditi ono na čemu je i do sada radila

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Bruxellesu da odvaja prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala ministrica Gabrijela Žalac i slučaj s luksuznim Mercedesom te da ona nastavlja raditi ono u čemu je do sada dosta napravila.

"Odvajam priču s prometnom nesrećom i tu sam sve rekao. O ovome drugome mi smo razgovarali  i jučer sam rekao ono što je ministrica kazala meni i i što je rekla u javnosti. Nemam tu više što dodati, ona radi svoj posao i ima zadaću nastaviti na onome što smo radili u našem mandatu", rekao je Plenković.

Dodao je da je ova vlada zatekla samo devet posto ugovorenih sredstava iz fondova Europske unije, da se sada to podiglo na 65 posto, a do kraja godine cilj je podići na 85 posto.

Plenković naglašava potrebu da javnost uvidi kolika je važnost europskih fondova za gospodarski razvoj, sustizanje bogatijih članica EU-a i za smanjivanje razlika u razvijenosti unutar Hrvatske.

"Ona radi upravo na ta oba projekta. Primjerice kroz projekt Slavonija, koji zbog važnosti detaljno pratim i znam koliko je do sada napravila i kolike smo iskorake napravili u posljednje vrijeme, a da ne govorimo o radu na nacionalnoj strategiji do 2030. Imamo mi još puno posla, a prometna nesreća se nažalost dogodila i pritom je najvažnije da je djevojčica dobro", rekao je Plenković.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a u posljednje je vrijeme u središtu pozornosti nakon prometne nesreće u kojoj je  bez važeće vozačke dozvole i naletjela na djevojčicu u Vinkovcima, te otkrića o najmu luksuznog Mercedesa koji su od tvrtke šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja unajmili njezini roditelji. 
  

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag