Obavijesti

News

Komentari 6

Bačić: 'Nije APN digao cijene'; Mrak Taritaš: 'Što on priča, pa HNB je u izvješću to navodio'

Bačić: 'Nije APN digao cijene'; Mrak Taritaš: 'Što on priča, pa HNB je u izvješću to navodio'
4

Novi krug APN-ova subvencioniranja kredita je u tijeku i po zakonu je to zadnja godina no ministar Bačić kaže da će možda to produžiti i da razmišljaju o subvencioniranju najam. Bivša ministrica ima drugi prijedlog

VIDEO

Ove godine prema zakonu je njegova zadnja godina provedbe, međutim to ne znači da ćemo mi taj model ukinuti. O tome ćemo odlučiti nakon stambene strategije koju ćemo napraviti ove godine. Nisam pobornik toga da govorim ili da razmišljam kako je taj model krivac za ovakvu cijenu stana - komentirao je ministar graditeljstva Branko Bačić za MediaServis. 

Ministar Bačić smatra da je na rast cijena nekretnina utjecao ulazak u eurozonu, stranci koji kupuju stanove većinom u gotovini i što je znatno veća potražnja od ponude.

Agent za nekretnine otkrio nam je gdje je prodao kvadrat za 10.000 eura u novogradnji...
Agent za nekretnine otkrio nam je gdje je prodao kvadrat za 10.000 eura u novogradnji...

- APN-ova subvencija je moguće tek u nekom manjem postotku utjecala na cijene - dodao je. Tek se razmatra nova stambena strategija za naredne godine, a Bačić kaže kako bi mogla sadržavati i subvencioniranje najamnine za podstanare.

- Trpite kritike kada su visoke cijene stana ili najamnine, a ako država intervenira, onda je optužuju da je zbog njene intervencije na tržištu došlo do povećanja. Tu ste između čekića i nakovnja. Ali ono što ćemo zagovarati je da, kroz model ili POS-a ili neki drugi model koji će stambena strategija iznjedriti, država uđe u suradnju s gradovima i općinama u model izgradnje stambenih zgrada za iznajmljivanje - rekao je.

Zagreb: Bačić i Tomašević obišli zgradu glazbene škole Blagoje Bersa koja se obnavlja

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kao i ostatak oporbe negoduje na spomenuti Bačićev plan te ima i konkretan prijedlog kako riješiti stambeno pitanje za mlade građane i mlade obitelji. 

- Ne treba gospodin Bačić govoriti što je istina, a što nije po pitanju APN-a jer izvješće HNB-a je puno prije ovog buma na tržištu i rasta cijena upozoravalo da su APN-ovi krediti povećali cijenu nekretnina. HDZ voli ljudima predstavljati da im sve nešto daje, a zapravo su samo uveli plaćanje poreza na prvi nekretninu, što prije APN-a nije se plaćalo, a onda su subvencijom kao to nadoknadili no u konačnici nisu ništa napravili osim povećali cijene na tržištu - kaže Mrak Taritaš za 24sata. 

Zagreb: Sabor raspravlja o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama

- Vlada ne bi trebala subvencionirati najam nego bi trebali novcima koji planiraju namijeniti za produžetak APN-a, u dogovoru s gradovima graditi stanove isključivo za najam. Time bi građanima osigurali mjesto stanovanja i regulirali cijene najma na tržištu. To bi osobito značilo ljudima na obali. Ovako ih s APN-ovim kreditima guraju u dužničko ropstvo - zaključila je. 

Agent za nekretnine Boro Vujović smatra da tko je imao i ima priliku kupiti nekretninu uz pomoć APN-ove subvencije, dobro će proći jer im je barem kamata fiksna što je itekako važno u ova turbulentna financijska vremena. 

Veliki vodič za subvencioniranje stanova: Ovo vam je posljednja prilika za APN, evo koji su uvjeti
Veliki vodič za subvencioniranje stanova: Ovo vam je posljednja prilika za APN, evo koji su uvjeti

- Oni koji su ga iskoristili 2017., bila im je to jedna od najboljih stvari koje su mogli napraviti za sebe . Kupili su relativno jeftino nekretninu, država im je određeni broj godina subvencionirala određeni postotak rate kredita i imaju fiksnu kamatnu stopu.  Za njih je to fantastična mjera. Gledajući generalno, ne bih samo na APN prebacio razlog rasta cijena, ali on je bio okidač. Da li je postigao svoju svrhu da zaustavimo iseljavanje mladih, nisam siguran - kaže Vujović. Dodaje kako su svojevremeno predlagali da iznos za subvencionirane kredite bude raspoređen prema županijama tako da se napravi disperzija jer je 50 posto subvencije u nerazvijenim krajevima nije dovoljno veliki poticaj da ljudi kupe nekretninu. Možda ih u budućem zakonu Vlada i posluša. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa