News

Komentari 14

Bagerom će 'pojesti' crkvu: Do kraja ožujka srušit će ju cijelu, a nova mora izdržati 500 godina

Bagerom će 'pojesti' crkvu: Do kraja ožujka srušit će ju cijelu, a nova mora izdržati 500 godina

Između sedam i 10 dana trajat će rušenje i uklanjanje ostataka crkve Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom koja je 29. prosinca teško stradala u petrinjskom potresu

Rekao nam je to Hrvoje Merki, direktor tvrtke Eurco, specijalizirane za rušenje građevina. Posao su dobili na javnom natječaju i s njim počinju ovog ponedjeljka. Na crkvi su popucali svi zidovi, urušio se dio tornja te su uništene orgulje. Dobila je crvenu naljepnicu te se u nju nije smjelo ulaziti. Vatrogasci DVD-a Kravarsko izvukli su iz ruševina zvona i kapu tornja.

- Pošto jedan veći dio unutrašnjosti crkve nije bio urušen, ali s vremenom je prijetilo urušavanje, nastojali smo iz crkve ukloniti crkveni i liturgijski inventar neophodan za bogoslužje. Svakako najvrednije što smo spasili su mramorni oltar, ambon, svetohranište i krstionica - rekao nam je upravitelj župe, velečasni Siniša Blatarić. Izvukli su i drvenu građu, ormare iz sakristije, klupe, kipove, križ te liturgijsko ruho, posuđe i knjige. “Zarobljeni” su ostali nekoliko klupa, ispovjedaonice i drvena vrata.

Od radova će ovisiti hoće li to i u kakvom stanju uspjeti izvući, jer na teren stupa bager Komatsu PC450, težak oko 45 tona, ojačan za poslove rušenja. Eurco ga je kupio posebno za takve poslove jer se inače strojevi znaju raspadati zbog snažnih vibracija. Ima 21 metar dugačku ruku na kojoj su montirane hidrauličke škare.

Crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom stradala u potresu

Njome će doslovno gristi komad po komad zida i mrviti ga od vrha prema dnu. Moraju to raditi oprezno jer je crkva izrazito statički nestabilna te kako ne bi nastala veća šteta na mjestu urušavanja. Od stanja brda, na kojemu je crkva, ovisit će daljnji radovi te će ondje vjerojatno moći biti samo jedan dodatni bager koji će trpati otpad u kamione. Kako doznajemo od Vlade Kolarca, načelnika općine Kravarsko, osigurali su područje gdje će to sve odvoziti te će probati što više toga oporabiti.

- Cijena radova je 179.000 kuna + PDV. Tim rušenjem ujedno počinje projekt gradnje nove crkve koja će se raditi da bude otporna na potrese i traje barem 500 godina - rekao je Kolarec.

Crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom stradala u potresu

Prema velečasnom Blatariću, želja mještana je da ona bude što sličnija sadašnjoj.

- Hoće li tako izgledati i hoće li biti na istome mjestu, to ćemo tek vidjeti kad izađe na teren struka i izvede geomehaničko ispitivanje tla na kojem je bila sadašnja crkva, jer lokacija na kojoj se nalazi crkva i na kojoj je bila crkva iz 18 st. je trusno tlo, odnosno postoji klizište - pojašnjava velečasni.

Najčitaniji članci