Obavijesti

News

Komentari 10

Bahati župan, potkupljena policija, prestrašeni građani... To je priča o lokalnim šerifima

Bahati župan, potkupljena policija, prestrašeni građani... To je priča o lokalnim šerifima

Ne samo da su uhićenom vukovarsko-srijemskom županu policijski službenici navodno pomogli sakriti okolnosti prometne nesreće u pijanom stanju, već i razgovor sa svjedocima otkriva odnos prema lokalnom šerifu.

VIDEO

"To je župan, nemojte zvati policiju".

A kad se policija napokon pojavila, službenica je nakon kraćeg razgovora sa županom napustila mjesto nesreće ne poduzevši nikakve policijske radnje.

Ove dvije scene savršeno kompletiraju priču o lokalnom šerifu. 

U ovom slučaju vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću (HDZ), uhićenom ovoga jutra zbog lažiranja okolnosti prometne nesreće koju je prošlog proljeća skrivio u alkoholiziranom stanju kod Cerne. Zajedno s Dekanićem privedena je i jedna policijska službenica PU vukovarsko-srijemske.

Priča o suvozaču

Policijski Uskok proveo je istragu i uhitio župana koji je odbijao priznati da je on upravljao službenim automobilom s kojim se zabio u drugo vozilo, srećom bez težih posljedica, a policija je u svom izvješću falsificirala okolnosti nesreće, navodeći da je župan zapravo bio suvozač.

Ali ne samo da je policija sudjelovala u zataškavanju nesreće i pokrivanju župana Dekanića, već se iz iskaza svjedoka te nesreće u RTL-ovoj emisiji Potraga moglo vidjeti kako se prema županu i institucijama odnose i sami građani.

"Kad smo došli na mjesto nesreće on je jednostavno izašao iz auta s vozačevog mjesta. Vidno pijan. Doslovce je ispao iz auta", kazali su svjedoci koji su jedva izbjegli direktni sudar sa županovim službenim automobilom, a potom krenuli za njim i svjedočili slijetanju sa ceste. 

"Sve ću riješiti"

Župan je tada, kažu svjedoci, navodno molio da se se ne zove policija jer će se "sve riješiti". "Međutim, i ta žena kojoj je razbio automobil, ona je, kako bih vam rekao, rekla i sama u nekom smislu, ali tiho: ‘to je župan, nemojte zvati policiju‘".

Takav status uživaju lokalni šerifi, u ovom slučaju župan Dekanić.

Građani se ne usuđuju zvati policiju, čak i kad su žrtve sudara ili svjedoci nesreće, župan je tražio da se ne zove policija jer će on sve riješiti, a kad je policija napokon i došla, Dekanić se navodno dogovorio sa službenicom da se nesreća ne prijavljuje. Da bi na koncu policija lažirala okolnosti događaja.

Sve kako bi zaštitila župana u alkoholiziranom stanju.

Zašto građani ne žele zvati policiju kad vide da je župan sletio sa ceste?

Gospodar života i smrti

Zato što je taj župan gospodar života i smrti u županiji, lokalni šerif koji drži sve pod kontrolom, nadzire institucije, dijeli - ili oduzima - poslove, figurira kao najmoćnija osoba u kraju. Kao pravi silnik. Strah i trepet.

Sjetimo se samo prometne nesreće Gabrijele Žalac koja je, u vrijeme dok je bila ministrica, uredno upravljala automobilom bez važeće vozačke dozvole (istekla prije dvije i pol godine!), na cesti pogazila dijete, policija zbog toga nije podnijela nikakvu prijavu, a roditelji djeteta nisu željeli istupati u javnosti. Jer je Žalac tada bila gospodarica Vinkovaca.

U slučaju župana Dekanića ne samo da žena u čiji se automobil župan Dekanić zabio, nakon što je krivudao cestom i umalo izazvao frontalni sudar, nije htjela da se zove policija - jer "to je župan" - već je i policija učinila sve da zaštiti župana od prijave i političke neugodnosti.

Istraga izvana

Uhićenje Dekanića došlo je nakon što je istraga pokrenuta s više instance, izvan županije, što je očito jedini način da se u sredine pod kontrolom lokalnih šerifa uvede nekakav red i da institucije profunkcioniraju.

Slučaj ovog HDZ-ova župana dolazi dan nakon puštanja na slobodu načelnika Općine Murter Tonija Turčinova zbog trošenja javnog novca u bordelu i trošenja tisuća kuna na reprezentaciju. Što su mu njegovi građani navodno bili spremni oprostiti.

Bandićev poučak

Kao što građani često opraštaju grijehe mnogim drugim šerifima, ne samo u lokalnim sredinama pod vlašću HDZ-ovih kabadahija, već je tako bilo i u Zagrebu u eri Milana Bandića. Čak i nakon što je gradonačelnik metropole bio uhićen i našao se pod optužnicama, Zagrepčani su svejedno ponovno glasali za njega.

Pa ako je tako bilo u Zagrebu, gdje je Bandić držao na vezi sve institucije, policiju, dio medija, gradske tvrtke, upravu i poduzetnike, onda je neusporedivo gore u gradovima i županijama daleko od metropole, daleko do nacionalnih medija i političke kontrole.

Novi šerifi

Damir Dekanić sada je uhićen, možda jednoga dana bude i osuđen, možda ga Andrej Plenković izbaci iz stranke, ali nema sumnje da će kod građana njegove županije - kao što je to vjerojatno i mnogim drugim - ostati svojevrsni strah od lokalnog šerifa, a kod policije spremnost da se županu izađe u susret.

Kao što će kod HDZ-a postojati spremnost da takve ljude i nadalje postavlja za šerife.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu