News

Komentari 10

Baka Stana iz Majskih Poljana dobila sušilicu: 'Konačno će mi unuke imati suhu odjeću'

Baka Stana iz Majskih Poljana dobila sušilicu: 'Konačno će mi unuke imati suhu odjeću'

Obitelji Stane Bjelajac iz Majskih Poljana kuća je srušena u potresu. Žive u drvenoj kućici koju su sagradili volonteri. Trebala im je sušilica. Baka Stana htjela ju je sama kupiti, ali Whirlpool joj je sušilicu poklonio

Gotovo dva mjeseca nakon potresa koji im je uništio kuću, obitelj Stane Bjelajac iz Majskih Poljana sad živi u drvenoj kućici koju su im sagradili volonteri iz sela Vitunja pored Ogulina,  s materijalom kojeg su dobili od mještana,  ogulinskih firmi i obrtnika. 

Pogledajte video: Sušilica za baku Stanu

Unuke idu u školu, a ona i snaha se brinu o svinjama. Trebala im je sušilica jer zbog vremenskih uvjeta nisu mogle sušiti odjeću na otvorenome. Gospođa Stana ju je htjela kupiti, ali ju je tvrtka Whirpool  odlučila donirati.

- Rješila sam kombi da ju sutra odem kupiti u Sisak, baš ste me preduhitrili - dočekala nas je s iznenađenim izrazom lica i velikim osmijehom. Operacija dostave sušilice nije bila lak zadatak jer je sve trebalo biti iznenađenje. S vozačem koji je krenuo iz Karlovca smo se našli u Glini i krenuli put Majskih Poljana.

Život je polako krenuo dalje, pored privremenih kućica sad drijema stoka, stanovnici obavljaju proljetne radove, no susjedski odnosi više nisu kao prije.

- Ako se itko ovdje bude pozdravljao za mjesec dana, to će biti čudo! Ljudi su postali jalni - govori nam razočarana Stana.

Ona i snaha spavaju na smjene jer ih je strah krađa i napada. Nažalost, već imaju iskustva s tim. Naime, dok se gradila kućica, netko joj je po noći ukrao agregat, a jedna od susjeda ju je došla vrijeđati zbog toga što je dobila pomoć volontera.

- Pazi molim te, pričaju da sam dobila nekakvih 99.000 kuna od nekoga da podijelim po selu! Ma od koga? Kada? Pa babi Stani ovdje dolazi moj sin, Civilna zaštita i vi - govori nam.

Strah ju je da ne postanu laka meta jer su dvije žene same s unukama.

- Nisam otišla ni po hranu za stoku jer tu imam još nešto. Pukla nam je pumpa na bunaru zbog leda, ali to će danas ili sutra biti rješeno. Ma ni po svoju penziju nisam otišla jer ima ovdje puno posla, išla sam samo prijaviti oštećene štale - priča nam.

Do svojih stvari još uvijek ne može jer su zatrpane ispod kuće. Ono malo što je uspjela izvući je morala spaliti jer je uništeno od snijega i vlage.

- U kućici sad imamo i grijanje. Danas ću tu ubušiti u kupaonu par polica da možemo staviti ručnike i stvari za kupaonu. A ovu sušilicu će mi sin doći spojiti, napokon će moje cure imati odjeću kako i trebaju - završava. O obnovi još nitko nije rekao ni riječi.

Najčitaniji članci