Obavijesti

News

Komentari 47

Balon krediti: Iz udruge Franak ne pristaju na ovakvo rješenje

Balon krediti: Iz udruge Franak ne pristaju na ovakvo rješenje
3

Ako dužnici pristanu na fiksiranje tečaja, razliku u odnosu na stvarni tečaj platit će za pet godina. Ako tečaj u međuvremenu padne, balon se može i potpuno ispuhati

VIDEO

Građani će od listopada u svojim bankama moći tražiti da im se tečaj franka zamrzne na 5,80 kuna za otplatu stambenoga kredita. Razlika između zamrznutog i stvarnog tečaja prebacivat će se u takozvani balon, koji će platiti nakon pet godina. Kamata na taj dug bit će im najviše 3,95 posto, ali će prvih šest mjeseci biti bez kamata. Sažetak je to onoga što su u srijedu dogovorili Vlada i predstavnici osam najjačih banaka.

- Ovo je maksimum koji smo uspjeli ispregovarati. Predlagali smo još neke prostore koji se mogu ispuniti, ali za dogovor su potrebne dvije strane - izjavila je nakon sastanka predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Pritom se hvalila da se jedino hrvatska vlada, uz mađarsku, uključila u rješavanje problema u kojima su se našli dužnici zbog divljanja franka te zbog kamata koje su rasle posljednjih nekoliko godina. Ovaj model vrijedit će za sve stambene kredite, a ne samo za one za prvu nekretninu. Dug koji će se nakupljati u balonu računat će se također u francima.

Predsjednik uprave Raiffeisen banke Zdenko Adrović rekao je da će se balon ispuhati ako u međuvremenu tečaj franka padne ispod 5,80 kn. Ako se balon u pet godina ipak ne ispuše, te u njemu ostane još nešto duga, građani će pojedinačno dogovarati s bankama kako će ga otplatiti.

Adrović je rekao da će dug moći platiti odjednom, moći će ga pripisati glavnom dugu ili ga otplatiti pomoću drugoga kredita.

 - Želim jasno reći da banke ne zarađuju na tečaju franka jer iste takve obveze imamo i prema svojim kreditorima. Prema standardima HNB-a, dužni smo zaštititi se od valutnog rizika - izjavio je predsjednik uprave PBZ-a Božo Prka.

Tomislav Prpić, koordinator građanske udruge Franak, razočaran je postignutim dogovorom jer smatra da se njime i dalje pogoduje bankama, koje nisu preuzele nikakav rizik.

- Nismo ni očekivali bolje rješenje jer nitko na sastanak nije pozvao dužničku stranu. Ne pristajemo na balon kredite, nego i dalje tražimo da banke snize kamate na sve kredite za tri postotna poena. Tražimo i da se ukine valutna klauzula - rekao je Prpić.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C