Obavijesti

News

Komentari 33

Bandić favorit, a u drugi krug bi mogao ići i Vladimir Ferdelji

Milan Bandić negira da je u biti on pravi kandidat HDZ-a unatoč sastancima i dobrim odnosima s Karamarkom. No, stavljanje Mađerić u bitku samo dokazuje suradnju

VIDEO

Zagrepčani su žrtva dvovlašća od izlaska Milana Bandića iz SDP-a prije više od tri godine. S jedne strane je gradonačelnik s ograničenim ovlastima, a s druge Skupština u kojoj većinu čine SDP, HSU i Tatjana Holjevac uz potporu HNS-a. I to su samo grube podjele u kaosu koji je vladao u Zagrebu. Nedorečen zakon kumovao je blokadama i međusobnim podmetanjima Bandića i njegove bivše stranke, a oporba je potpuno marginalizirana. Uz financijsku krizu koja je napravila rupu u proračunu, rezultat je zastoj u razvoju grada. Nema novih cesta, infrastruktura se ograničeno gradi, nekoliko vrtića i škola  je napravljeno u skupom javno-privatnom partnerstvu, a privatne investicije su također stale. Među najvećim gradskim investicijama u zadnjem mandatu su sporne fontane i uređenje Cvjetnog trga, jedan nadvožnjak, te konačno probijanje i spajanje Branimirove ulice. Velika većina ostale izgradnje se svela krpanje i popravak postojeće infrastrukture. 

U Zagrebu je napokon i liberalizirano taksi tržište, što je dovelo do pada cijena, te se cijene vrtića poštenije obračunavaju. Zagrebački holding koji je ranije bio nositelj rasta i investicija zbog zaduženosti i političkih obračuna, srezao je izgradnju, ali mu to nije pomoglo zaustaviti gubitke. Nakon izmjene zakona, novi gradonačelnik dobiva Holding i imat će odrješenije ruke. No, ako se ponovi da Bandić bude gradonačelnik, a SDP ima većinu, grad će opet teško disati. Dobro je što se to neće morati trpjeti četiri godine, nego se svake godine, u prosincu može ići na nove izbore ako se ne prihvati proračun. 

Dualitet Bandića i SDP-a ipak je imao i pozitivne učinke na kontrolu potrošnje novca, te kvalitetnije donošenje urbanističkih planova. Za razliku od ranije, kada su bili u istoj stranici i dizale su se ruke za stotinu stvari za koje se sada u SDP-u ispričavaju.

Bandić je pun afera, ali glavni favorit

Prepuni Trg bana Jelačića. Gradonačelniku Bandiću prilazi gospođa i žali mu se da godinama ne može riješiti neki komunalni problem. "Sutra u osam ujutro dođite u moj ured i sve će biti riješeno" odgovara glasno Bandić. Na to mu suradnik šapne u uho: "Ali gradonačelniče, vas nema ujutro". Bandić odgovara: "To znamo ti i ja, ali ne i svi ovi ljudi". Gospođu je navodno primio netko od pročelnika, a Bandić je ostao u očima ostalih okupljenih na trgu kao čovjek koji uvijek sam i brzo rješava sve probleme. Takav stil obilježili su 12 godine vladavine Bandića. 

Iako je obasut aferama s namještanjem poslova, razmjenama zemljišta, preskupim poslovima, klijentelizmom i nepotizmom, aureola rješavača problema i čovjeka koji "dela" gradonačelnika i sada stavlja kao najvećeg favorita  za čelnika Zagreba. Po peti puta. U svojih 58 godina, prošao je put od zaseoka Bandić brig u Hercegovini, preko radnika u Ledu i političkog sekretara Saveza Komunista Hrvatske do mjesta drugog najutjecajnijeg čovjeka u državi. 

Politički je preživio i razlaz sa SDP-om, grubi poraz na parlamentarni izborima i gubitak predsjedničkih izbora. Zagreb mu je ostao jedino uporište, a sada to treba potvrditi na najvažnijim izborima u svojoj karijeri.

Čini se da Rajko Ostojić nema potporu građana

Slovi za jednog od najuspješnijih ministara Kukuriku vlade. Ima besprijekornu znanstvenu karijeru i nikakve aferaške repove iza sebe. Ali nema potporu građana. Sve to je Rajko Ostojić, aktualni ministar zdravlja koji je kao rezerva gurnut u utrku za gradonačelnika u ime SDP-a. Moglo bi se reći da je u potpunosti suprotnost Milanu Bandiću, ali koliko mu to jednu ruku pomaže, toliko mu i odmaže. 

Ostojić nikako ne uspijeva uspostaviti onaj direktni kontakt s građanima, nego djeluje distancirano i kao da je naučio svoj predizborni program. Iako njegovi suradnici to opravdavaju navikavanjem na novu ulogu, građani mu daju tek 19 posto potpore, što je duplo manje nego aktualnom gradonačelniku. Posebnost kampanje mu je da je krenuo od kvarta do kvarta i za razliku od ostalih suparnika, obećava konkretne, male projekte u svakoj četvrti. 

Ministar, voditelj odjela za hepatologiju na zagrebačkom Rebru, prihvaćajući kandidaturu za gradonačelnika je na kocku stavio i svoju političku karijeru unutar SDP-a. Eventualni gubitak Zagreba za SDP nosi unutarnje razdore i sukobe, te ljulja i poziciju Zoranu Milanoviću. Ima 51 godinu, rođen je u Zagrebu i otac je jednog djeteta. 

Ferdelji ugrožava Ostojića na drugom mjestu

"Morao sam u politiku jer sam shvatio da što god napravio kao poslovni čovjek, politika to uspije pokvariti", rekao je Vladimir Ferdelji u jednom intervjuu. Na političkoj funkciji je bio manje od mjesec dana, a onda ga je Zoran Milanović smijenio s mjesta pomoćnika ministra prometa zbog izjave da Vlada nema hrabrosti. 

Ferdelji nije časio ni časa. Odlučio je biti gradonačelnik. Dobio je potporu stranaka koje bi samostalno teško ikada ušle u Skupštinu - HSS-a, HSLS-a i Zelene liste. I u toj sinergiji im dobro ide. Čak ugrožava Ostojića i postoje šanse da on bude u drugom krugu u ringu s Bandićem. Zauzvrat će na svoje ime uvesti stranke koje ga podupiru u Skupštinu. 

Ferdelji je menadžer koji je još uvijek nepoznanica široj javnosti. Uspješno je vodio 20 godina Elektrokontakt, a iako on tvrdi da je otišao zbog sukoba s vlasnicima koji su htjeli zatvoriti tvornicu, oni ciničniji kritičari kažu: "Bio je uspješan dok smo imali jeftinu radnu snagu." Ima 59 godina i obećava jedan drugačiji princip vođenja grada po kriterijima stručnosti i uspješnosti, te da kod njega neće prolaziti strančarenje i pogodovanje lošim kadrovima, čak i ako budu dolazile iz stranaka koje ga podupiru.

Margareta Mađerić kao alternativa Bandiću i Ostojiću

HDZ ne stoji najbolje u predizbornim istraživanjima i u percepciji javnosti. Ali da će njihova gradonačelnička kandidatkinja u anketama dobiti nešto manje od 2,5 posto potpore, nisu očekivali. Lice s tako malo potpore je 35-godišnja Margareta Mađerić. HDZ ju je izabrao nakon što je mjesecima tvrdio da ima dugu listu kandidata. Od naftaša Davora Šterna, bivšeg premijera Nikice Valentića, pa do glumca Zlatka Viteza i ravnatelja dvorane Lisinski Dražene Siriščevića. Svi su ih odbili. Izbor je na kraju pao na Mađerić, menadžericu marketinga i komunikacije zaposlenu u HDZ-u. 

Mađerić bi trebala imati veoma zahvalnu poziciju jer se može predstaviti kao alternativa i Bandiću i Ostojiću. To i radi. Ali birači njene stranke su spremniji dati glas Bandiću. Mađerić je dosad u stranačkoj hijerarhiji napredovala poslušnošću prema šefovima i probijala se u medije prvenstveno kroz kritiku na rad Zagrebačkog holdinga. Udana majka jednog djeteta i skupštinska zastupnica osam godina, skočila je i ne baš sigurna i pripremljena naglavce u kampanju.   

HDZ je u Zagrebu godinama mirovao, kalkulirao u odnosim a s Bandićem, pa sada glasno vikanje u kampanji nije toliko vjerodostojno. Koliko god njezine kritike bile utemeljene. Njen proboj u drugi krug bio bi ravan čudu.

HDZ, HSS i HSLS sve već dogovorili s Bandićem?

Kako je u vođenju Zagreba zadnje četiri godine vladao kaos, tako je i sada u kampanji. Postoji cijeli niz obrazaca ponašanja i skrivenih borbi koje se čuvaju daleko od očiju birača i smiješaka koji se daju televiziji. No, krenimo redom. 

Milan Bandić negira da je u biti on pravi kandidat HDZ-a unatoč sastancima i dobrim odnosima s Karamarkom. On daje poslovne prostore bliskim Karamarkovim suradnicima, ne kritizira HDZ. Ako Bandić bude gradonačelnik, sigurno će u koaliciju. Stavljanje Margarete Mađerić u tu bitku samo dokazuje suradnju.

No, najveća nepoznanica je tko će to biti Bandićev 51 suradnik čiju listu mora sastaviti za izbore. Dosad je pokušavao sa sportašima poput Ivane Brkljačić i nije uspio. Bandić je promijenio i taktiku shvativši da previše njegova pojavljivanja u medijima o gorućim problemima nije dobro. Još se sjeća kako je loš dojam ostavio u izravnim sukobljavanjima s Ivom Josipovićem u predsjedničkoj kampanji. Zato neće na sučeljavanja.

Umjesto potpune konsolidacije, u SDP-u sve kipti. Ostojić se non stop mora paziti leđa jer je odlukom vrha stranke maknuo jakog zagrebačkog Davora Bernardića iz kampanje. Kuloarske priče kažu da bi dijelu SDP-a čak odgovaralo da Ostojić izgubi izbore kako bi to nabili Milanoviću na nos. Teškom mukom su uspjeli ući u koaliciju s HNS-om, ali još se čeka HSZ kako bi se stvorila velika "antibandićevska koalicija".

Ostojić se uz to mora distancirati od SDP-a kojem pada popularnost, a istovremeno napasti Bandića. U svemu tome su se i sami pogubili. Pa se u jednom danu događa da Milanović ubode Ostojića da nije dovoljno aktivan, ovaj mu uzvrati da je SDP griješio i previše obećavao u planu 21, a Mirela Holy kao podršku Ostojiću kaže da je Bandić imao i vrhunske rezultate.

Za Ferdeljija s druge strane ide kuloarska priča da mu je glavni zadatak oduzeti postotke glasača Ostojiću. Navodno je sve već dogovoreno s Milanom Bandićem. HSS i HSLS u Skupštini vladaju uz HDZ i Bandićevu listu, Ferdelji zauzvrat preuzima čelno mjesto Zagrebačkog Holdinga. Takav scenarij veoma je realan iako ga službeno opovrgavaju svi uključeni u priču.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.